Άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο πολιτικό σόου του πλανήτη μόλις ξεκίνησε. Τα μεσάνυχτα περίπου (στις 7 το πρωί ώρα Ελλάδας) ο πρώτος αμερικανός ψηφοφόρος έριξε την ψήφο του στην κάλπη. Το θρίλερ με το όνομα του επόμενου πλανητάρχη μόλις άρχισε και όλα δείχνουν επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα έναντι του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ. Παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η μάχη θα γίνει «σώμα με σώμα», ο Ομπάμα φαίνεται να προηγείται σε μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

των Reuters/Ipsos με 2%, συγκεντρώνοντας 48% έναντι 46% του Μορμόνου υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ. Ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έχει προβάδισμα και στις περισσότερες πολιτείες κλειδιά. Προηγείται 4% στο Οχάιο, με μικρότερο ποσοστό στη Βιρτζίνια και το Κολοράντο, ενώ ο Ρόμνεϊ έχει 1% προβάδισμα στη Φλόριντα. Άλλη πάλι, τελευταία δημοσκόπηση του CNN δείχνει τη μάχη στα όρια του στατιστικού λάθους, με τον Ομπάμα στο 49% και τον Ρόμνεϊ στο 48%.

Το Οχάιο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πολιτείες-κλειδιά. Αν ο Ομπάμα πάρει το Οχάιο και άλλες πολιτείες «κλειδιά» στις οποίες φαίνεται ήδη να προηγείται, τότε θα συγκεντρώσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να παραμείνει στο Λευκό Οίκο. Αν κερδίσει ο Ομπάμα θα είναι ο πρώτος Δημοκρατικός που κερδίζει μια δεύτερη θητεία, μετά από τον Μπιλ Κλίντον.
Πάντως, εξαιτίας της διαφοράς ώρας ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, οι αμερικανικές εκλογές δε μπορούν να έχουν τον κυριολεκτικό όρο «ανοίγουν οι κάλπες». Ήδη, με τον παραδοσιακό τρόπο στην… ξύλινη κάλπη ψήφισαν οι κάτοικοι του Ντίξβιλ Νοτς, ένα χωριουδάκι κοντά στο Νιου Χαμσάιρ και για πρώτη φορά στην ιστορία δεν έβγαλαν νικητή. Οι πρώτες πολιτείες όπου θα κλείσουν οι κάλπες, στις 18:00 το απόγευμα ώρα ανατολικής ακτής, θα είναι η Ιντιάνα και το Κεντάκι. Και σταδιακά, στις επόμενες έξι ώρες, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
Υπάρχουν βέβαια και 30 εκατ. Αμερικανοί που έχουν ήδη ψηφίσει σε 34 πολιτείες, αλλά το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μόνο όταν αρχίσει η επίσημη καταμέτρηση. Οι περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόροι εκτός από τον νέο πρόεδρο τους, καλούνται να καθορίσουν και τη σύνθεση του Κογκρέσου. Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τους 435 της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και 33 από τους 100 γερουσιαστές. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι Δημοκρατική θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής.

http://www.huffingtonpost.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα