Ιδού η λαίλαπα των νέων μέτρων

Αποκάλυψη τώρα. Αν θυμάστε τη σκηνή με τις βόμβες ναπάλμ στη γνωστή ταινία, θα καταλάβετε τι σημαίνει το πολυνομοσχέδιο για την ελληνική κοινωνία.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο και που αποκαλύπτονται σιγά – σιγά, είναι χειρότερα κι από αυτά που περιμέναμε και αναμένεται να προκαλέσουν σοκ όταν θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Το μεγάλο μερίδιο από την καταστροφή θα υποστούν οι απόμαχοι της ζωής, οι συνταξιούχοι κι όχι μόνο οι υψηλόμισθοι. Είναι χαρακτηριστικό

ότι, όπως έχει υπολογιστεί, κάθε συνταξιούχος θα χάσει από τα εισοδήματά του, κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ το χρόνο! Αυτό προκύπτει από τις νέες περικοπές που έρχονται αλλά και από την κατάργηση των δώρων και δεν αφορούν τα φορολογικά τα οποία θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο.

Αυτό είναι ένα από τα φανερά σκληρά μέτρα. Ωστόσο, εκεί που θα προκληθεί ο εργασιακός μεσαίωνας είναι με την κατάργηση της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Πίσω από το δύσκολο αυτό τίτλο κρύβεται ό,τι χειρότερο έχει ψηφιστεί στα εργασιακά τα τελευταία 100 χρόνια. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά οι μισθοί θα εξαρτώνται πλήρως από τις διαθέσεις του εργοδότη και δε θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Αν π.χ. ΣΕΒ και ΓΣΕΕ υπογράψουν μια σύμβαση, κι ένας κλάδος, όπως τα σούπερ μάρκετ, δεν εντάσσονται στη ΓΣΕΕ τότε οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ μπορούν να καθορίσουν ΟΠΟΙΟΝ ΜΙΣΘΟ θέλουν οι ίδιοι, ακόμη και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Με ατομικές συμβάσεις, που ήδη είναι πραγματικότητα, μπορούν να δίνουν ακόμη και 300 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο.

Σοκ επίσης και στα ειδικά μισθολόγια αφού εφαρμόζονται αναδρομικά από τον Αύγουστο και προκαλούν προσαρμογές και στους συνταξιούχους επαναπροσδιορίζοντας τις συντάξιμες αποδοχές. Οι μειώσεις είναι  κλιμακωτές. Ο βασικός μισθός Ειρηνοδίκη Δ τάξης από 1.488 ευρώ μειώνεται στα 1.369 ευρώ, του Λέκτορα από τα 1.183 ευρώ στα 1.065 ευρώ, του Ειδικευόμενου ιατρού του ΕΣΥ από τα 1.027 στα 1.007 ευρώ  του ακολούθου πρεσβείας από τα 1.117 στα 1.061 ευρώ  του λοχαγού από τα 1.016 στα 928 ευρώ (του μόνιμου στρατιώτη είναι 280 ευρώ από 288 ευρώ). Ανάλογες είναι και οι περικοπές στα επιδόματα που λαμβάνουν.

Φωτιά είναι και τα μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα τα οποία περιλαμβάνουν:

-        την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωση (ΕΦΚ) του υγραερίου κίνησης (LPG) από τα 100 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, όσο είναι δηλαδή και στο ντίζελ κίνησης. Με την εξίσωση αυτή η λιανική τιμή του υγραερίου κίνησης αυξάνεται κατά περίπου 0,25 ευρώ ανά λίτρο και από τα περίπου 0,90 ευρώ  ανά λίτρο που πωλείται σήμερα, αυξάνεται περίπου στα 1,15 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή αιφνιδιάζει όσους προχώρησαν στη μετατροπή του κινητήρα του ΙΧ τους από βενζίνη σε υγραέριο καθώς θα αυξήσει σημαντικά το χρόνο απόσβεσης της σχετικής δαπάνης. Επίσης, η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει πλήγμα και στον κλάδο των συνεργείων μετατροπής των βενζινοκίνητων ΙΧ σε υγραεριοκίνητα. Από την αύξηση αυτή τα δημόσια έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 19 εκατ. ευρώ ετησίως.

- την αύξη

Keywords
Τυχαία Θέματα