Ανεξέλεγκτα αεροδρόμια...

Με το νέο νομοσχέδιο περί σύστασης της ΑΠΑ (Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας), και μετατροπής της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) σε ΝΠΔΔ, που όπου να ‘ναι φέρνει στη βουλή η κυβέρνηση, ανάμεσα σε χίλια στρεβλά που περιέχει, πάντα προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές, καταργούνται οι κρατικές αεροπορικές αρχές στα 40 περίπου αεροδρόμια της χώρας, τα 15 εκ των οποίων

λειτουργούν υπό ιδιωτικό καθεστώς.

Τι σημαίνει όμως η κατάργηση των κρατικών αεροπορικών αρχών, δηλαδή των κρατικών ελέγχων στην πράξη;

Τι έκαναν και τι κάνουν οι αεροπορικές αρχές της ΥΠΑ στα αεροδρόμια εδώ και δεκαετίες, και γιατί αυτή η σπουδή της κυβέρνησης να τις καταργήσει;

Ενδεικτικά, οι κρατικές αεροπορικές αρχές (αερολιμενικός έλεγχος) στα αεροδρόμια, στελεχωμένες από πτυχιούχους και ειδικά εκπαιδευμένους σε αεροπορικά θέματα δημοσίους υπαλλήλους (συνολικά περίπου 180 στον αριθμό σε όλη τη χώρα, οι μισοί εκ των οποίων στην κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα) έχουν (μαζί με άλλες πολλές) τις εξής αρμοδιότητες:

Την αδειοδότηση και την εποπτεία της ασφαλούς λειτουργίας των αεροδρομίων, τόσο ιδιωτικών όσο και κρατικών.

Την εποπτεία των μέτρων ασφαλείας κατά έκνομων ενεργειών (security) στις αερομεταφορές.

Την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών με βάση τον Κοινοτικό Κανονισμό 261/2004, και 1107/2006. .

Την είσπραξη και καταχώρηση των τελών πτήσεων και των τελών αερολιμένων, σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους.

Την επιβολή ποινών και χρηματικών προστίμων σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας για όλα τα ανωτέρω ζητήματα.

Την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανεπιθύμητων επιβατών (αφιχθέντες χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα για είσοδο στη χώρα), και την επιβολή προστίμων στις αεροπορικές εταιρίες που τους φέρνουν.

Την διερεύνηση περιστατικών safety , με επιβολή κυρώσεων ή συστάσεων.

Την διερεύνηση περιστατικών security, με επιβολή κυρώσεων ή συστάσεων.

Την διενέργεια επιθεωρήσεων καλής λειτουργίας του αεροσταθμού.

Την διενέργεια επιθεωρήσεων διαδικασιών ανεφοδιασμού αεροσκαφών.

Την εποπτεία των διαδικασιών πυρασφάλειας.

Την 0ργάνωση και διενέργεια επιθεωρήσεων στην πίστα και στους διαδρόμους από-προσγειώσεων αεροσκαφών με σκοπό να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και οι νόμιμες διαδικασίες.

Τον έλεγχο των πτυχίων των πληρωμάτων και των αεροναυτιλιακών εγγράφων των αεροσκαφών.

Το δειγματοληπτικό αλκοτέστ χειριστών αεροσκαφών.

Τον έλεγχο αεροπορικής εκμετάλλευσης (άδειες αεροταξί, άδειες charter, διμερείς κρατικές συμβάσεις, κτλ).

Τις επιθεωρήσεις τήρησης των όρων security στα αεροδρόμια.

Τις επιθεωρήσεις για τον ασφαλή έλεγχο των διαδικασιών διακίνησης VIP προσώπων.

Τις επιθεωρήσεις για τον έλεγχο υποδομών-διαδικασιών-εκπαιδεύσεων ΑΜΕΑ.

Την εκπαίδευση σειρών υπαλλήλων σεκιούριτι σε θέματα ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας και του Εθνικού Κανονισμού Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας.

Την εφαρμογή της διαδικασίας κράτησης ή απαγόρευσης απογείωσης αεροσκάφους όποτε επιβάλλεται.

Την διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων, και την εφαρμογή των κρατικών σχεδίων εκτάκτων αναγκών, όπως μετακίνηση ακινητοποιηθέντος αεροσκάφους, αεροπειρατεία, απειλή βόμβας, κτλ.

Την επιβολή κυρώσεων και χρηματικών προστίμων σε παραβάτες βάσει των Αερολιμενικών Διατάξεων που ισχύουν ως νόμοι στα αεροδρόμια.

Αυτά και άλλα πολλά γίνονται καθημερινά στα αεροδρόμια, εδώ και πολλές δεκαετίες, και γι' αυτό η χώρα μας θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής όσον αφορά στις αερομεταφορές.

Επειδή ακριβώς η διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι αυστηρή, και επειδή κάποιοι ελέγχουν την εφαρμογή της στα ελληνικά αεροδρόμια.

Με το νέο νομοσχέδιο όλα αυτά παύουν.

Η κυβέρνηση δημιουργεί μια αθηνοκεντρική αρχή, με επικεφαλής έναν «άσχετο» πρώην CEO κρατικών επιχειρήσεων, με μόλις 172 υπαλλήλους συνολικά, διαφόρων άσχετων ειδικοτήτων, ενώ μεγάλο μέρος τους προβλέπεται να είναι «φυτευτοί», προφανώς «ημέτεροι», εκτός ΥΠΑ.

Οι 172 αυτοί υπάλληλοι, θα «ασκούν» τους παραπάνω ελέγχους εκ του μακρόθεν, επαναπαυόμενοι στην καλή πίστη και στο φιλότιμο όλων των εμπλεκομένων ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια.

Οι οποίοι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος.

Αυτονόητο λοιπόν, πως χωρίς άμεσο κρατικό έλεγχο, το μόνο που θα συμβεί θα είναι σοβαρές εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας τόσο στα «ανεξέλεγκτα» αεροδρόμια όσο και στις πτήσεις.

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για την γερμανική ΦΡΑΠΟΡΤ, και τις αεροπορικές εταιρίες (την εξής μία) που πλέον θα κάνουν ότι θέλουν και λογαριασμό δεν θα δίνουν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανεξέλεγκτα,anexelegkta