ΣΥΡΙΖΑ: Δομική αντιπολίτευση ως "αντίδοτο" σε εσωκομματική φαγωμάρα και δημοσκοπήσεις

Για πόσο καιρό θα αφήσει πίσω τα ανοιχτά εσωκομματικά του ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστο, καθόσον με δεδομένες τις διαρραγείσες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Τσίπρα – Τσακαλώτου και τινών της "παλαιάς φρουράς”, κανείς δεν ξέρει πότε θ ανάψει ο επόμενος καυγάς.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί πως η δομική

αντιπολίτευση του κόμματός του σε σειρά φαινομένων που εκτιμά ότι λειτουργούν αποσαρθρωτικά για την κυβέρνηση, θα καταστήσουν άκαιρο και "αδύναμο” και το εσωκομματικό μέτωπο.

Με δυο λόγια "ποντάρει” σε επανάληψη του παραδείγματος της δημόσιας αμφισβήτησης Τσακαλώτου στην γραμμή περί κυβέρνησης πολιτικών απατεώνων που είχε χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας: Κρίθηκε άστοχη και εκτός (πολιτικού )χρόνου παρέμβαση ακόμα και από φίλιες δυνάμεις στον πρώην ΥΠΟΙΚ, λόγω της χρονικής συγκυρίας.

Κοινώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως όσο θα πυκνώνουν τα αισθήματα δυσφορίας Πολιτών για τη διαχείριση ζεόντων θεμάτων από την Κυβέρνηση, τόσο πιο αποδυναμωμένες θα είναι οι δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αφού άπαντες θα συσπειρωθούν στην ανάγκη για πιεστικό και πειστικό, αντιπολιτευτικό λόγο.

Δημοσκοπήσεις και "θεραπεία"

Οι δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ήταν και παραμένουν αποκαρδιωτικές. Πέραν της διαφοράς στην ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ και Μητσοτάκη- Τσίπρα που παραμένουν θηριώδεις, ακόμη και στα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ανησυχία για την επόμενη ημέρα της χώρας ή υποχώρηση μονάδων στο πολιτικό imperium της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καρπωθεί το παραμικρό πολιτικό όφελος. Τα ανακλαστικά της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης απέναντι στις μνήμες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ως φαίνεται εξαιρετικά ερεθισμένα και ουχί προς όφελος της Κουμουνδούρου.

Στην διαπίστωση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να απαντήσει εν είδει "θεραπείας”, με άσκηση δομικής αντιπολίτευσης εφ όλων των κρίσιμων ζητημάτων: Πανδημία- Υγεία, Οικονομία, Παιδεία και "κοινωνική ατζέντα”.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα άλλωστε, εξηγούσαν στο "Κ" ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, η προτεραιότητα του προέδρου του κόμματος είναι να ασκήσει συγκεκριμένη, στοχευμένη, σκληρή αντιπολίτευση αλλά με "αντιπροτάσεις” , για όλα όσα ψέγει την Κυβέρνηση, που είναι ουκ ολίγα.

Εξ ου και θα απαιτηθεί "κεντρικά” μεγαλύτερη συνοχή , προγραμματισμός και αποτελεσματικότητα στις ...επιδόσεις των τομεαρχών. Κατά κάποιες – ασφαλείς- πληροφορίες άλλωστε, δεν είναι ενθουσιώδεις στην ηγεσία της Κουμουνδούρου για την απόδοση ουκ ολίγων "σκιωδών” υπουργών οι οποίοι δεν απαντούν στις προσδοκίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπροστά ο Τσίπρας

Στο αντιπολιτευτικό δια ταύτα, η "γραμμή” στην Κουμουνδούρου, είναι πλέον συγκεκριμένη: Σκληρό ροκ ( όχι σε επίπεδο τόνων και ύφους) απέναντι σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες ή παραλείψεις, για τις δεύτερες δε, ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι πληθαίνουν και αποκαλύπτουν "ανοργανωσιά” και αστοχίες, σε όλα τα επίπεδα.

Στο ίδιο αντιπολιτευτικό τέμπο, εντάσσονται και οι αποφάσεις για "ξαφνικές” ( δηλαδή όχι προαναγγελθείσες) παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα σε συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής ( ως έκανε την περασμένη εβδομάδα ) με στόχο αφενός την "αδιαμεσολάβητη” έκφραση της "γραμμής” του κόμματος στο ανώτερο ιεραρχικά επίπεδο, αφετέρου την άσκηση προσωπικής πίεσης στον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση για όλες τις ανοιχτές προκλήσεις πέραν της επιδημιολογικής εξέλιξης με τον κορονοιό: Οικονομία, Εργασιακά , "κοινωνικά” θέματα θα βρεθούν στην αιχμή του αντιπολιτευτικού δόρατος του ΣΥΡΙΖΑ με το "βλέμμα” παγίως (πλέον) και στη μεσαία τάξη.

Η διείσδυση εξάλλου του ΣΥΡΙΖΑ στον "μεσαίο χώρο” , τη "μεσαία τάξη” και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που έχει "καταπιεί” ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και πολλούς μήνες, είναι από καιρό διακηρυγμένος στόχος του κ. Τσίπρα, τον οποίο – προς ώρας- διεκδικεί να επιτύχει με επιθέσεις στην Κυβέρνηση περί "εξαπάτησής” τους. Το αυτό θα συνεχίσει να πράττει , ασκώντας ακόμη μεγαλύτερο πρεσάρισμα στα παραγωγικά υπουργεία, δια των αρμόδιων τομεαρχών του, κυρίως του οικονομικού "διδύμου” του κόμματος, Αχτσιόγλου- Χαρίτση.

Θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πεζοδρόμιο;

Θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πεζοδρόμιο και τις "Πλατείες”; Αυτή είναι η ...ερώτηση ( αν όχι το άγχος τινών) , του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τον οδικό χάρτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς την "ολική επαναφορά” που αξιώνει.

Ξεκινώντας απ τις βασικές παραδοχές: Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να επιστρέψει στην προ 2015 εποχή. Οι ισχνές κοινωνικές του αναφορές , οι ...άριστες επιδόσεις του στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου που ο ίδιος ως κυβέρνηση υπέγραψε και το "διαζύγιο” με παλαιές "ριζοσπαστικές” θέσεις του στα εθνικά, δύσκολα θα επέτρεπαν στο πρώην κυβερνών κόμμα να μασκαρευτεί με τρόπο πειστικό την "αντισυστημική” δύναμη.

Κολακεύεται βέβαια συχνά από εγκλήσεις στελεχών της Ν.Δ ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στις πλατείες και να ξαναπιάσει τα νταούλια και "ξορκίζει” τα περί κόμματος "συστημικής εναλλαγής” στην εξουσία, όπως είχε πει προ ολίγων μηνών ο κ. Τσίπρας απορρίπτοντας το ενδεχόμενο.

Η ουσία πάντως, δεν αλλάζει: Θα εκμεταλλευτεί κάθε πιθανή κοινωνική έκφραση δυσαρέσκειας ( η οποία να μην κινείται προφανώς στα όρια της "ψεκασμένης συνωμοσιολογίας”) αλλά με προσεκτικές "αποστάσεις” ( κατά πώς επιτάσσουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα).

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πώς διαχειρίζεται το κόμμα το κύμα των σχολικών καταλήψεων: Δικαιώνει απολύτως τους καταληψίες μαθητές στα αιτήματα που εκφράζουν, ασκεί δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση γενικώς και την υπουργό Παιδείας ειδικώς, αλλά ταυτόχρονα διατρανώνει ότι φυσικά και πρέπει να είναι "ανοιχτά τα σχολεία αλλά με ασφάλεια” και αποστρέφεται τη "μομφή” περί υποκίνησης των καταλήψεων.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα