Άμεσος κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές

Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ίντερνετ, εξαιτίας ενός προβλήματος που προέκυψε από την δράση κάποιων χάκερς.

Χωρίς να το γνωρίζουν, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ξεκίνησε από μια διεθνή σπείρα που προχώρησε σε διαδικτυακή διαφημιστική απάτη, προσπαθώντας να πάρει υπό τον έλεγχό της μολυσμένους με ιούς υπολογιστές σε πολλές χώρες.

Ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές έχουν μολυνθεί, και δεν θα μπορούν να περιηγούνται στο διαδίκτυο

μετά την 9η Ιουλίου.

Όλα ξεκίνησαν από μια ομάδα Εσθονών χάκερς, που χρησιμοποίησαν κακόβουλο λογισμικό σε περισσότερους από 570.000 υπολογιστές παγκοσμίως.

Το σχέδιο ήταν, όταν οι χρήστες θα περιηγούνταν στο διαδίκτυο, η σπείρα να τους ανακατευθύνει μέσα από παράνομους σέρβερς σε επιλεγμένες ιστοσελίδες, για να κερδίζει διαφημιστικά έσοδα.

Το αμερικανικό FBI βρήκε τα ίχνη της σπείρας των Εσθονών, και μάλιστα συνέλαβε έξι μέλη της τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη συνέχεια διαπιστώθηκε το πρόβλημα περιήγησης που θα προκύψει από την 9η Ιουλίου, για όλους τους υπολογιστές που ήδη μολύνθηκαν, αφού οι παράνομοι σέρβερς θα πάψουν να λειτουργούν.

Για αυτό και το FBI έστησε ένα δικό του σύστημα παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τώρα όμως, δηλώνει ανήμπορο και απρόθυμο να συνεχίσει να πληρώνει τις χιλιάδες δολάρια που απαιτούνται, και συμβουλεύει τους χρήστες Windows να ελέγξουν τα συστήματά τους, για να διαπιστωθεί αν είναι μολυσμένα, και αν είναι να τα επιδιορθώσουν.

Συστήνει μάλιστα την επίσκεψη στον ιστότοπο www.dcwg.org, που μπορεί να δείξει αν έχει μολυνθεί κάποιος υπολογιστής, και που προσφέρει έγκυρες οδηγίες αποκατάστασης του προβλήματος.

http://www.starnewsonline.com/article/20120420/APW/1204200863

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα