Αγωνία στην αγορά για το μέλλον του Μαρινόπουλου

Σε… γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το σχέδιο διάσωσης της μέχρι πρότινος ισχυρότερης αλυσίδας λιανεμπορίου, Μαρινόπουλος. To πολυαναμενόμενο deal με την Σκλαβενίτης για τη σύσταση κοινής εταιρίας, στην οποία θα μεταβιβάζονταν τα 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος, φαίνεται τελικά να «παγώνει», ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο

η εταιρία να αιτηθεί την ένταξή της σε άρθρο εξυγίανσης ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές, καθώς τα «ανοίγματά» της στην αγορά υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Η γνωστή αλυσίδα με μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες επιβεβαιώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και κατ’ επέκταση και λειτουργίας σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση. Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρίας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.

Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζές μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Σκλαβενίτης, αν και καμία από τις δυο πλευρές δεν επιβεβαιώνει ότι «παγώνει» μέχρι να βρεθεί χρηματοδοτική λύση και να πληρωθούν οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος, κύκλοι της τελευταίας σημειώνουν στον «Ε.Τ.» ότι το ενδιαφέρον για τη μεταξύ τους συνεργασία παραμένει έντονο και σε καμία περίπτωση η αρχική συμφωνία δεν θα «ναυαγήσει».

Αυτό που φαίνεται να δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στην Σκλαβενίτης ώστε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του deal είναι η «αθέτηση» της συμφωνίας της Μαρινόπουλος στους προμηθευτές ως προς την καταβολή της δόσης του Μαΐου.

Αν και με την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο επιχειρήσεων τον περασμένο Φεβρουάριο η Μαρινόπουλος πήρε μια βαθιά «ανάσα» χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δάνειου ύψους 75 εκατ. ευρώ ώστε να πληρώσει τους προμηθευτές της, αρχικά τους κατέβαλε την πρώτη δόση των οφειλομένων (σε ποσοστό 10%-20% επί της συνολικής οφειλής) και στη συνέχεια αν και είχε συμφωνηθεί η αποπληρωμή τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, είτε τους έδινε μικρότερα ποσά από ό,τι έπρεπε είτε δεν τους πλήρωνε καθόλου. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν σε βάρος της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας σούπερ μάρκετ περίπου 2.000 ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις με προμηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.τ.λ.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα