Yummy: Νέος αστός, προς αναζήτηση κοινωνικού στάτους

Η δεκαετία του 1980 μας έδωσε τους Yuppies (νέοι ανερχόμενοι επαγγελματίες) οι οποίοι φορούσαν φωτεινά πουλόβερ με v και πουκάμισα με σκληρά κολάρα. Ονειρεύονταν πως αναρριχούνται στις εταιρείες τους και είχαν τη συνήθεια να αποκαλούν τα πράγματα που αγόραζαν (αυτοκίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές και πολυτελή είδη) «παιχνίδια».

Τώρα, σύμφωνα με την HSBC, είμαστε στο έλεος ενός νέου κοινωνικού φαινομένου: πρόκειται για την άνοδο του Yummy.

Yummy σημαίνει «Young Urban Male» (νέος αστός) και υποδηλώνει μια νέα «μετροσέξουαλ στροφή» στις αγοραστικές συνήθειες των ανδρών, η οποία πρόκειται να καθορίσει τις δαπάνες σε είδη πολυτελείας τα επόμενα χρόνια.

«Οι μετροσέξουαλ, αυτό το κλισέ πριν από είκοσι χρόνια, γίνεται πλέον μια εμπορική πραγματικότητα», λέει η HSBC σε πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της, με τίτλο «Rise of the Yummy» (Η άνοδος του Γιάμι).

Ο τυπικός μετροσέξουαλ είναι ένας άντρας που ενδιαφέρεται για την εμφάνισή του και ξοδεύει πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήματα για ψώνια. Τα καλλυντικά, τα υπαίθρια σπορ, η μόδα και τα αξεσουάρ τους έχουν γίνει ένα βασικό συστατικό στις παγκόσμιες πωλήσεις πολυτελών ειδών, αναφέρει η έκθεση.Ιάπωνες άνδρες αγοραστές ξεκίνησαν την τάση του μετροσέξουαλ και στη συνέχεια αγοραστές στη Νότια Κορέα υιοθέτησαν τις συνήθειές τους. Ενώ η HSBC πιστεύει ότι η αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, οι αναδυόμενες αγορές θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στον τομέα των προϊόντων πολυτελείας , καθώς η αστικοποίηση και η αύξηση του ΑΕΠ ωθούν την κοινωνική αλλαγή.

Στην πραγματικότητα, η «μετροσεξουαλ στροφή» συμπίπτει με μια άλλη τάση: οι αγοραστές ειδών πολυτελείας γίνονται όλο και νεότεροι. Μια έρευνα του 2012 από το Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου διαπίστωσε ότι οι Κινέζοι καταναλωτές πολυτελών ειδών είναι μέχρι και 14 χρόνια νεότεροι από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους και 25 χρόνια νεότεροι από τους Αμερικανούς. Σύμφωνα με την HSBC: «Αν και μπορεί να ακούγεται αρκετά αντι-διαισθητικό, οι καταναλωτές ειδών πολυτελείας είναι στην πραγματικότητα σχετικά νέοι. Και γίνονται όλο και πιο νέοι. Αυτό οδηγείται από ψυχολογικές και κοινωνικές τάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι καταναλωτές προτιμούν να επιδείξουν την κοινωνική θέση τους νωρίτερα (ενώ οι μεγαλύτεροι, καλύτεροι καταναλωτές μπορεί να έχουν λιγότερα να αποδείξουν και τείνουν να αγοράζουν για τον εαυτό τους και όχι για να εντυπωσιάσουν τους άλλους)».

Οι πεινασμένοι για κοινωνικό στάτους νέοι προτιμούν συνήθως τον πιο προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό από τα παραδοσιακά πολυτελή είδη. Οι νεότεροι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερο χρόνο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο online. Αυτό αντιπροσωπεύει μια πρόκληση και μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες εξακολουθούν να δαπανούν περισσότερα για είδη πολυτελείας, αλλά οι αναλογίες αλλάζουν. Το 2013, οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 40 τοις εκατό των εσόδων από την πώληση των αγαθών πολυτελείας σε όλο τον κόσμο. Η HSBC πιστεύει ότι η στροφή προς τους άντρες αγοραστές θα συνεχιστεί στις περισσότερες χώρες.

Στην Κίνα, όμως, αναμένεται το αντίθετο. Οι αγορές ειδών πολυτελείας στην Κίνα ιστορικά γίνονται από τους άνδρες. Μια έκθεση της Bain διαπίστωσε ότι περίπου το 90 τοις εκατό των αγορών ειδών πολυτελείας έγιναν από τους άνδρες το 1995, ενώ σήμερα οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 50 τοις εκατό των αγορών, μια τάση που αποδίδεται στη μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών. Παρά τους ζοφερές τίτλους, η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μια σημαντική αγορά για τις πολυτελείς μάρκες, υποστηρίζει η HSBC.

http://blogs.ft.com/beyond-brics/2014/03/21/step-aside-yuppies-make-way-for-the-yummy/#axzz2wiEuG06c

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα