Washington Post: Και στο Internet έχουν πρόσβαση οι αρχές των ΗΠΑ

20:06 7/6/2013 - Πηγή: Antinews

Μετά την χθεσινή αποκάλυψη του Guardian για αποστολή στοιχείων από την Verizon στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η Washington Post φέρνει στο φως ένα άλλο πρόγραμμα. Πρόκειται για το PRISM, το οποίο δίνει άμεση πρόσβαση στις Αρχές των ΗΠΑ σε στοιχεία χρηστών των δημοφιλέστερων διαδικτυακών εταιρειών, όπως η Google

και το Facebook. Οι εταιρείες πάντως αρνούνται πως δίνουν «άμεση πρόσβαση» στα στοιχεία επικοινωνίας χρηστών.
Σύμφωνα με την Washington Post, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και το FBI έχουν άμεση πρόσβαση στους διακομιστές εννέα «κολοσσών» του Διαδικτύου και στα στοιχεία των χρηστών τους. Οι εταιρείες αυτές είναι οι Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube και την Apple. Το άκρως απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει πως το PRISM δίνει στις αμερικανικές Αρχές πρόσβαση σε συνομιλίες ήχου και βίντεο, φωτογραφίες, e-mail, αρχεία και στοιχεία σύνδεσης που επιτρέπουν τον εντοπισμό ξένων στόχων. Οι αναφορές στα ΜΜΕ για το πρόγραμμα ήρθαν λίγες ώρες μετά την υπόθεση της Verizon. Το δημοσίευμα του Guardian υποστήριζε πως η NSA έχει πρόσβαση σε όλα τα εξωτερικά στοιχεία επικοινωνιών –και όχι στο περιεχόμενο- των πελατών της Verizon. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, επιβεβαίωσε εμμέσως τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα λέγοντας ότι δεν θα συζητήσει απόρρητες πληροφορίες.
Οι μεγάλες εταιρείες που αναφέρονται στο δημοσίευμα της Washington Post έσπευσαν να διαψεύσουν πως παρέχουν «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές των συστημάτων τους.
Η Google, η μεγαλύτερη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης, ανακοίνωσε ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι είχε αφήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ουδέποτε παρείχε τέτοιου είδους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει εθελοντικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων και ότι συμμορφώνεται μόνο «με τις διαταγές για αιτήσεις ειδικών λογαριασμών». Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις των επικεφαλής του Facebook, Τζο Σάλιβαν και της Apple, Στιβ Ντόουλινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα