WSJ: Ο μακρύς χειμώνας της Ελλάδας

Οι πρόωρες εκλογές θα σηματοδοτήσουν πόσες μεταρρυθμίσεις θα στηρίξουν οι ψηφοφόροι, γράφει άρθρο γνώμης της Wall Street Journal.

Η Ευρώπη έχει ένα πρόγραμμα γεμάτο εκλογές για το 2017, και αυτό θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο αν η Ελλάδα διεξάγει εκλογές. Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές

που μοιάζουν όλο και πιο πιθανές δεν θα λύσουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά τουλάχιστον η διεξαγωγή τους θα έχει την αρετή της αποσαφήνισης για τους Έλληνες και την υπόλοιπη ευρωζώνη, για το πόσες μεταρρυθμίσεις είναι διαθέσιμη η Αθήνα να αναλάβει.

Ένα έναυσμα για τις εκλογές θα είναι η κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, για την τελευταία περιοδική αναθεώρηση της διάσωσης της χώρας το 2015. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέπληξε τους πιστωτές αυτό το μήνα, προσφέροντας σε 1,6 εκατομμύρια Έλληνες συνταξιούχους δώρο Χριστουγέννων που θα κυμανθούν μεταξύ 300 και 800 ευρώ και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά. Ο Τσίπρας λέει ότι μπορεί να αντέξει αυτά τα μέτρα, γιατί τα έσοδα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Αλλά σύμφωνα με τους όρους της διάσωσης, έπρεπε να εξασφαλίσει την άδεια των πιστωτών πριν από την πραγματοποίηση αυτών των δαπανών. Ο Πρωθυπουργός κάνει μια έσχατη προσφορά για να εξαγοράσει εκλογική στήριξη εν όψει των εκλογών που το ακροαριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα χάσει. Το τέχνασμα είναι οικονομικά απερίσκεπτο, αλλά ο Τσίπρας έχει κάθε λόγο για να προσπαθήσει.

Έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές σχετικά με τη μείωση του χρέους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζουν να διαφωνούν μεταξύ άλλων για τους στόχους του δημοσιονομικού πλεονάσματος και το επίπεδο του χρέους που είναι πιο ευνοϊκό, ώστε να προσποιούνται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε μια ημέρα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της χωρίς βοήθεια.

Το ΔΝΤ μπορεί να είχε δίκιο, ότι θα είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα να βγει από το χρέος της, διατηρώντας παράλληλα ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως θέλει η ΕΕ. Αλλά όλοι οι αριθμοί είναι φανταστικοί, χωρίς τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις της πολιτικής που καμία ελληνική κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν ήταν σε θέση να παραδώσει, και στις οποίες οι ψηφοφόροι έχουν αντισταθεί και οι πιστωτές έχουν δείξει ότι δεν μπορούν ή δεν θα επιβάλουν.

Οι νέες εκλογές θα βοηθήσουν τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ο πιθανός νικητής θα είναι το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που ο Τσίπρας εκτόπισε τον Ιανουάριο του 2015. Το κόμμα έχει μια νέα μεταρρυθμιστική πτέρυγα υπό τον ηγέτη του Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προτείνει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι με την μείωση των φορολογικών συντελεστών και των δαπανών, αντί απλώς την αύξηση των φόρων. Θέλει επίσης να εφαρμόσει παράπλευρες μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις σε ένα big bang στην αρχή της θητείας του, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πιστωτών και των επενδυτών.

Αυτές είναι ακόμα οι απόψεις της μειοψηφίας στο ίδιο του το κόμμα, αλλά μια προεκλογική εκστρατεία θα ήταν μια ευκαιρία για να χτίσει την υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να αναζωογονήσουν την οικονομία τους. Οι νέες ελληνικές εκλογές θα συμπέσουν με τις κοινοβουλευτικές εκλογές την επόμενη χρονιά στην Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Θα ήταν μια ένδειξη για το εάν οι ελληνικές συμπεριφορές αλλάζουν, και μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους αλλού να αποφασίσουν, όταν επιλέξουν τους ηγέτες τους, αν είναι έτοιμοι να εγκρίνουν την απάντηση της Ελλάδας με περισσότερα από τα χρήματα των δικών τους φορολογουμένων για την άφεση του χρέους ή άλλων παραχωρήσεων.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα