To 3d μέλλον της φωτογραφίας

Στις επιχειρήσεις, οι ιδέες συνεχώς συναντιούνται. Έτσι, ήταν ίσως αναπόφευκτο ότι δύο από τις μεγαλύτερες τάσεις στην τεχνολογία – το selfie και η 3D εκτύπωση- κάποια στιγμή θα συναντηθούν. Η Twinkind, μία βερολινέζικη start-up, δίνει στους πελάτες της την ευκαιρία να αγοράσουν ένα μικροσκοπικό 3D τυπωμένο ειδώλιο του εαυτού τους.

Εκατό ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR, τοποθετημένες κυκλικά σε ένα στούντιο στην περιοχή Mitte του Βερολίνου, συλλαμβάνουν μια εικόνα εν ριπή οφθαλμού, παγώνοντας το θέμα σε κίνηση. Ένας υπολογιστής «συρράπτει»

αυτές τις εικόνες μαζί και δημιουργεί ένα 3D ψηφιακό μοντέλο του ατόμου, το οποίο στη συνέχεια εκτυπώνεται. Το αποτέλεσμα είναι «κούκλες» 15 -35 εκατοστών που κοστίζουν μεταξύ 225 και 1290 ευρώ και είναι σχεδόν ίδιες με το θέμα. Το 3D τυπωμένο selfie είναι γεγονός.

Το Twinkind είναι το πνευματικό τέκνο του Timo Schaedel, ενός κινηματογραφιστή διαφημιστικών με γνώσεις στα computer graphics και τα οπτικά εφέ. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν το προϊόν του ως ένα ασήμαντο παιχνίδι. Αλλά η Twinkind προωθεί μια μακρά καλλιτεχνική παράδοση της σύλληψης κάποιου με ευφάνταστους νέους τρόπους - είτε πρόκειται για ελληνική ή ρωμαϊκή γλυπτική ή αυτοπροσωπογραφίες του Βαν Άικ, του Βαν Γκογκ και της Φρίντα Κάλο. Το 3D τυπωμένο ειδώλιο είναι δημιούργημα της εποχής του και μπορεί να ιντριγκάρει ακόμη και τους πιο φανατικούς της τεχνολογίας.

Οι δημιουργοί της Twinkind δεν θεωρούν ότι οι 3D αυτοπροσωπογραφίες είναι ναρκισσιστικές, καθώς τα ειδώλια συνήθως αγοράζονται ως δώρα. Οι πελάτες του Schaedel προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και οι ιστορίες του είναι μερικές φορές διασκεδαστικές. Όπως μια οικογένεια που πήγαινε το παιδί της στο σχολείο για πρώτη φορά και σταμάτησε στο στούντιο για να γιορτάσει το γεγονός. Ένας άνδρας έφερε τον αγαπημένο του αλλά άρρωστο σκύλο στο στούντιο για να έχει ένα τελευταίο ομοίωμα όταν πεθάνει. Ένας άραβας σεΐχης ρώτησε αν θα μπορούσε να έχει τα πουλιά του κυνηγιού του σε μικρογραφία (η απάντηση ήταν «ναι» και μάλιστα ακόμη και κατά τη διάρκεια που πετούσαν). Κάποιοι πελάτες κατά καιρούς ρωτούν αν μπορούν να εκτυπωθούν 3D γυμνοί.

Προσαρμογές μπορεί να γίνουν πριν από τη διαδικασία της εκτύπωσης, επιτρέποντας σε οποιαδήποτε «ψεγάδια» να διορθωθούν. Κάποιες γυναίκες, για παράδειγμα, ζητούν να βγουν με μεγαλύτερο στήθος. Η απάντηση είναι και πάλι «ναι», μόνο που το κόστος των υπηρεσιών αυξάνεται, καθώς χρειάζεται επιπλέον επεξεργασία. Στην Twinkind απευθύνονται επίσης πολλές επιχειρήσεις για εταιρικά δώρα. Ο Schaedel σκοπεύει να επεκτείνει την επιχείρησή του, ανοίγοντας υποκαταστήματα και σε άλλες πόλεις του κόσμου.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/97a12cc8-a85d-11e3-a946-00144feab7de.html?siteedition=intl#axzz2xN7IzQqm

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα