To 2017 τα πρώτα ταξίδια αναψυχής στο διάστημα

13:32 9/3/2016 - Πηγή: Antinews

Η εταιρεία ιδιωτικών διαστημικών ταξιδιών Blue Origin αναμένεται να μεταφέρει τους πρώτους ανθρώπους της στο διάστημα το 2017, δήλωσε ο ιδρυτής της Τζεφ Μπέζος την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης έξω από το Σιάτλ. Αυτοί δεν θα είναι πελάτες, είπε, αν και χιλιάδες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πληρώσουν για ένα ταξίδι με ένα υποτροχιακό σκάφος.

Προς το παρόν, ο

άνθρωπος που ίδρυσε το Amazon δαπανά μερικά από τα δισεκατομμύρια που κέρδισε από την διαδικτυακή εταιρεία σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και στους περίπου 600 υπαλλήλους που εργάζονται σε κάποιες πρώην εγκαταστάσεις της Boeing. Ο Μπέζος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η εταιρεία - ένα παιδικό του όνειρο- τελικά θα είναι κερδοφόρα.

Η εταιρεία δεν δέχεται ακόμα καταθέσεις, γι' αυτό είναι ασαφές το κατά πόσον οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι για τα διαστημικά ταξίδια θα μεταφραστούν σε πωλήσεις. Η Blue Origin, που ιδρύθηκε το 2000, έχει εκτοξεύσει ένα σκάφος δύο φορές, το οποίο προσγειώθηκε με ασφάλεια. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίσει τις δοκιμές και στη συνέχεια να στραφεί σε άλλα σκάφη, ειδικά για ανθρώπινες πτήσεις.

Τα πραγματικά χρήματα θα προκύψουν από τις πωλήσεις κινητήρων πυραύλων σε άλλους που σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν δορυφόρους και διαστημόπλοια, δήλωσε ο Μπέζος. Η United Launch Alliance ζήτησε από την Blue Origin να κατασκευάσει τον κινητήρα για το νέο όχημα εκτόξευσής της, ώστε να σταματήσει να βασίζεται στους ρωσικούς κινητήρες.

Ο Μπέζος, ο οποίος ασχολείται ακόμα με την Amazon, δήλωσε ότι συμμετέχει ενεργά στην Blue Origin και ξοδεύει χρόνο στις εγκαταστάσεις του Κεντ, περίπου 17 μίλια νότια του Σιάτλ. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης των δημοσιογράφων, μοιράστηκε με ενθουσιασμό τεχνικές λεπτομέρειες και εξηγήσεις, ενώ ένας μηχανικός είπε ότι ήταν γνώστης της τεχνολογίας περισσότερο απ' όλους μέσα στο κτίριο. "Κυνηγώ μόνο πράγματα με τα οποία είμαι παθιασμένος ", δήλωσε ο Μπέζος. Μίλησε για όνειρα των διαστημικών ταξιδιών και την κατασκευή πυραύλων από τότε που ήταν πέντε ετών. Είπε ότι δεν ήταν έτοιμος να αποκαλύψει πόσα ακριβώς έχει επενδύσει στο χώρο, λέγοντας απλά ότι ο hi-tech εξοπλισμός και οι εργαζόμενοι έχουν "αυξήσει κατά πολύ τα νούμερα".

Η "κλειστή" στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εταιρεία είπε ότι καλωσορίζει τον Τύπο σε ένα πρώτο βήμα προς περισσότερη διαφάνεια, παρότι επιτρέπονταν λίγες φωτογραφίες στις εγκαταστάσεις. Ο Μπέζος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τον ανταγωνισμό στην προσπάθεια να κατασκευάσει την επόμενη γενιά κινητήρων πυραύλων, διότι η κοινωνία θα χρειαστεί πολλή βοήθεια για να μετακινήσει τους ανθρώπους και τη βιομηχανία από τον πλανήτη.

Πολλές ακόμα αμερικανικές εταιρείες ανταγωνίζονται σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της SpaceX και της Virgin Galactic, η οποία είναι επίσης στο στάδιο της δοκιμής.

Ο Μπέζος δεν ενδιαφέρεται για να είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα προσφέρει διαστημικά τουριστικά ταξίδια μαζικά. Ο πραγματικός στόχος είναι να τελειοποιήσει τον εξοπλισμό του, πραγματοποιώντας περίπου 100 υποτροχιακές πτήσεις ετησίως. Όπως είπε, η ασφάλεια είναι ο πρωταρχικός του στόχος. Η εταιρεία θέλει επίσης να μειώσει το κόστος των διαστημικών ταξιδιών αρκετά -τόσο ώστε να γίνει εφικτή η οικοδόμηση μιας αποικίας στον Άρη. Το κλειδί είναι να γίνουν τα διαστημόπλοια επαναχρησιμοποιήσιμα, τόνισε ο Μπέζος.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα