Telegraph: Η Αριστερή Πλατφόρμα ετοιμάζει χρεοκοπία ισλανδικού τύπου

Η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ετοιμάσει σχέδιο για μια χρεοκοπία της Ελλάδας κατά το μοντέλο της Ισλανδίας, που θα περιλαμβάνει εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, καθώς θεωρεί άσκοπες τις συνομιλίες. Ο Ambrose Evans-Pritschard επικαλείται πηγές μέσα από το κόμμα για τις πληροφορίες του. Σύμφωνα με αυτές, τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα είναι

έλεγχος κεφαλαίων και η δημιουργία μιας φερέγγυας κεντρικής τράπεζας που θα μπορεί να στηρίξει ένα νέο οικονομικό σύστημα. Το παράλληλο νόμισμα, παρότι θεωρητικά φαίνεται λειτουργικό και πιθανό, ενδέχεται να μην ακολουθηθεί όσο η Ελλάδα είναι μέλος του ευρώ, επομένως αυτομάτως αυτό μπορεί να σημαίνει την ταχεία υιοθέτηση της δραχμής.

Αυτά τα εμπιστευτικά σχέδια τέθηκαν επί τάπητος το Σαββατοκύριακο και υποστηρίζονται από 30 βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, όπως και από άλλες σκληροπυρηνικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, οι ΑΝΕΛ είναι υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης προς τους δανειστές και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σχέση με το συγκεκριμένο σχέδιο σχολιάζει: «Όλο αυτό ξεπερνάει την Αριστερή Πλατφόρμα. Μιλάμε για σοβαρά δεδομένα και νούμερα. Είμαστε τρομοκρατημένοι από την πιθανότητα μιας παράδοσης. Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας θα στραγγαλιστούμε μέχρι θανάτου από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση».

Αυτή η πολεμική θέση, επισημαίνει ο Pritchard, δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα να έχει με το μέρος του το σύνολο του κόμματός του, σε περίπτωση που ξεπεράσει τις «κόκκινες» γραμμές στα θέματα των συντάξεων, της διαγραφής χρέους, της λιτότητας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Παράλληλα, ενισχύει και τη διαπραγματευτική θέση του έναντι των δανειστών, λέγοντας τους ευθέως πως δεν πρέπει να τον πιέσουν κι άλλο. Την ίδια στιγμή οι ημερομηνίες είναι πλέον δεσμευτικές και ενόψει τις 30ης Ιουνίου και της πληρωμής προς το ΔΝΤ, ο υπουργός Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους πάντες να μεταφέρουν τα μετρητά τους στην κεντρική τράπεζα. Ακόμη και αυτό, όμως, δύσκολα θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει συμφωνία, σημειώνεται.

Την προηγούμενη Πέμπτη, οι δανειστές, σε μια συνάντηση στην Μπρατισλάβα, εξέτασαν για πρώτη φορά ένα Plan B που περιλαμβάνει την ελληνική χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα, όπως αποκάλυψε ένας εκ των συμμετεχόντων, ήταν η εξέταση του χειρότερου δυνατού σεναρίου, έτσι ώστε όλοι να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει εξετάσει το ισλανδικό μοντέλο θεωρώντας ότι ήταν ένα success story –μια άποψη που συμμερίζεται και το ΔΝΤ. «Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εθνικοποιηθούν αμέσως, παράλληλα με τη δημιουργία μιας ''bad bank''. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στην ανάληψη χρημάτων», λέει ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Φυσικά ξέρουμε πως οι τράπεζες θα αντιδράσουν και θα υπάρξουν πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά στο τέλος θα αποδειχθεί πως είμαστε μια κυρίαρχη δύναμη».

Τη στιγμή που τα χρήματα το τελευταίο διάστημα κάνουν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, το φαινόμενο μπορεί να οδηγηθεί σε ένα bank run. Όπως λέει ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Όσα περισσότερα χρήματα φεύγουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι το Grexit». Ένας άλλος συμπληρώνει: «Είναι ένα ατού για την Ελλάδα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ισχυρό ιδεολογικό κίνητρο για να πλήξει τις οικονομικές ελίτ. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρεί πως οι τράπεζες είναι το νευραλγικό κέντρο των ολιγαρχών που κυριάρχησαν στην Ελλάδα περισσότερο από μισό αιώνα. Έτσι, οδηγώντας τα ιδρύματα σε χρεοκοπία, θα προσδώσει κοινωνικο-ιδεολογική κάλυψη, που θα γίνει κατανοητή ως επανάσταση» σημειώνει το άρθρο.

Όσον αφορά την Ισλανδία, το άρθρο υπενθυμίζει πως η χώρα το 2008 κήρυξε χρεοκοπία έναντι των ξένων δανειστών του. Η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα βάζοντας την Ισλανδία στη μαύρη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία –μαζί με την Αλ Κάιντα. Οι νέες τράπεζες κράτησαν τα παλιά τους ονόματα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν εντελώς διαφορετική μορφή. Επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίων, όλες οι διοικήσεις των τραπεζών άλλαξαν, ενώ κάποια μέλη των παλαιών διοικήσεων συνελήφθησαν. Η Ισλανδία με το χρόνο ανέκαμψε και εμφάνισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Μέρος της «θεραπείας» ήταν η υποτίμηση του νομίσματος κατά 50%. Έκτοτε η ισλανδική κορόνα έχει ενισχυθεί ελάχιστα έναντι του ευρώ.

Ωστόσο, η Ισλανδία έχει μια πολύ διαφορετική κοινωνική και οικονομική δομή. Η γρήγορη σταθεροποίηση ήταν δυνατή μόνο και μόνο επειδή το ΔΝΤ και οι σκανδιναβικές χώρες παρενέβησαν με ένα πακέτο διάσωσης πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ελλάδα φυσικά δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις από το ΔΝΤ μετά τις δύο αποτυχημένες διασώσεις και τη στιγμή που πολλοί στην Αθήνα ζητούν το κεφάλι του Τόμσεν κατηγορώντας τον ότι συνεργάζεται με τους ολιγάρχες και τώρα ζητάει παράλογες μειώσεις.

Και καταλήγει: «Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει μια κρίσιμη επιλογή. Εάν δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών, θα χάσει ένα μεγάλο μέρος του κόμματός του και θα πρέπει να στηριχθεί στα συστημικά κόμματα για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Κάτι τέτοιο θα τον έκανε σαν την ελληνική εκδοχή του Ράμσεϊ Μακ Ντόναλντ, του πρωθυπουργού των Εργατικών στη δεκαετία του ’30, ο οποίος επέβαλε τη λιτότητα και έγινε το σοσιαλιστικό ανδρείκελο μιας Συντηρητικής εθνικής κυβέρνησης. Ο Μακ Ντόναλντ ποτέ δεν ξεπέρασε τις κατηγορίες για προδοσία από τους Εργατικούς. Πέθανε συντετριμμένος».

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα