Bloomberg: Η μοιραία εβδομάδα της Ελλάδας

Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κρίσιμη και καθοριστική εβδομάδα που εμπεριέχει όλα τα στοιχεία του μοιραίου, μετά και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων την Κυριακή, σχολιάζει το Bloomberg.

Έπειτα από μόλις 45 λεπτά συνάντησης στις Βρυξέλλες, διαφάνηκε η διαφορά που συνεχίζει να χωρίζει τις δύο πλευρές. Τώρα, αναφέρει το ρεπορτάζ, η έμφαση θα δοθεί στο Eurοgroup

της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όπου θα αποφασισθεί η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το μήνυμα της Κομισιόν μετά το πέρας των χθεσινών συζητήσεων είναι σαφές, επισημαίνει το άρθρο. Η χώρα έχει μπροστά της μόλις δύο εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η επέκταση του προγράμματός της, ενώ δεν πρόκειται να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση και οι δανειστές της είχαν θέσει ως όριο την 14η Ιουνίου για να μπορέσουν τα εθνικά κοινοβούλια να επικυρώσουν την όποια συμφωνία.

«Η μη επίτευξη συμφωνίας στο Λουξεμβούργο δεν θα σήμαινε απαραιτήτως το τέλος του δρόμου για την Ελλάδα. Υπάρχει πάντα η υπόθεση πως η κυβέρνηση έχει ακόμη κάποια μετρητά κρυμμένα που μπορούν να την κρατήσουν μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και πρέπει να δώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ. Πάντως, η συνάντηση της Πέμπτης θα είναι το κλειδί για κάθε μελλοντική ανάλυση, ενώ οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για την Ελλάδα και το ευρώ, αν οι δύο πλευρές εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο» γράφει.

Όπως τονίζεται, οι δύο πλευρές διαφωνούν βασικά στις συντάξεις και τη φορολογία, τις δύο «κόκκινες» γραμμές του Τσίπρα. Συμφωνία όμως δεν έχει επιτευχθεί ούτε και στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματα και του ύψους που θα έχει για το 2015 και το 2016. Η συνάντηση της Κυριακής ανάμεσα στους Έλληνες απεσταλμένους και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών δεν έφεραν αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν οι προτάσεις της Ελλάδας παραμένουν ελλιπείς και το οικονομικό χάσμα αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν οι αλληλοκατηγορίες και ο πόλεμος δηλώσεων. Η Ελλάδα κατηγορεί το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για παράλογες απαιτήσεις, μια άποψη που υποστήριξαν πρόσφατα τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης, όσο και ο Γιάννης Βαρουφάκης στην Bild. Από την άλλη, η γερμανική πλευρά με τον Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, δηλώνει στην ZDF: «Ένα Grexit θα είναι αναπόφευκτο, αν η ελληνική πλευρά δεν κάνει αυτό που εδώ και καιρό της ζητείται να κάνει». Ο Ζίγκμαερ Γκάμπριελ, σε κυριακάτικο άρθρο του στην Bild, ήταν πιο ευθύς: «Δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν οι γερμανοί εργάτες και οι οικογένειές τους τις πομπώδεις προεκλογικές υποσχέσεις μιας σχεδόν κομμουνιστικής κυβέρνησης» είπε.

Η μικροπολιτική κούρασε τους Έλληνες

Σε άλλο άρθρο, το Bloomberg τονίζει το πόσο έχουν κουραστεί οι Έλληνες από την μικροπολιτική Τσίπρα. Όπως αναφέρει, έπειτα από ρεπορτάζ στους δρόμους της Αθήνας, οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν επιτέλους να τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις. Σημειώνει, δε, πως οι περισσότεροι έχουν σηκώσει τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα κρύβουν κάτω από στρώματα, ενώ σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση (σε δείγμα 1000 ατόμων), η πλειοψηφία έδειξε δυσαρεστημένη με τις τακτικές της κυβέρνησης και το 77% ζήτησε από τον Τσίπρα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Πρόσφατο γκάλοπ της Marc, αναφέρει το δημοσίευμα, δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή και σε απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο φαίνεται να έχει χάσει 1,4 μονάδες. Δείχνει επίσης ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αρνείται να δεχθεί τις τακτικές της κυβέρνησης. Η 57χρονη Αλεξάνδρα Βερυκοκάκη, ιδιοκτήτρια χρυσοχοΐου, λέει στο Bloomberg: «Είμαι μπερδεμένη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμμένουν σε χαζά πράγματα. Η χώρα έχει προβλήματα, αλλά δεν γίνεται να ακούς κάθε μέρα: δεν θα πληρωθείς αύριο, θα πληρωθείς αύριο, δεν θα πληρώσουμε το δάνειο, θα πληρώσουμε το δάνειο. Πέντε φορά την ημέρα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να τρελαίνονται».

Έξω από το μαγαζί της ένα ηλικιωμένος λαχειοπώλης μιλάει για εκατομμύρια κέρδη με μόλις 10 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ένας περαστικός, επίσης ηλικιωμένος, μουρμουρίζει: «Μακάρι να είχα 10 ευρώ». Λίγο μέτρα πιο πέρα, κοντά στο υπουργείο Οικονομικών, μια ομάδα 50 ατόμων φωνάζουν εναντίον του καπιταλισμού, ενώ προηγουμένως τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη.

bloomberg.com, bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα