Süddeutsche Zeitung: Απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Η ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει» είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Το άρθρο επικεντρώνεται στο ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα το τελευταίο διάστημα. «Δύο εβδομάδες. Τα χρήματα της Αθήνας φτάνουν ως

τις 8 Απριλίου. Μια ημέρα αργότερα, στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει καθώς θα πρέπει να πληρώσει 466 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ. Αλλά πού θα τα βρει; Αυτό είναι ακόμη ασαφές», γράφει.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επείγουσα βοήθεια που προσφέρει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. «Η ελληνική Κεντρική Τράπεζα είναι ο μόνος δανειστής προς τις τράπεζες και οι τράπεζες είναι ο μόνος δανειστής του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό είναι μια παράνομη κρατική χρηματοδότηση» λέει ο πρώην διευθυντής της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ. Με τη χρηματοδότηση μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες να φτάνει στα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, η ΕΚΤ συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για να εκτιμήσει την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και αναλόγως λαμβάνει αποφάσεις. Κι έτσι προχωράει η κατάσταση στην Ελλάδα και η χώρα παραμένει «ζωντανή»...

«Σε αυτό το παιχνίδι, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας και το Ελληνικό Δημόσιο επηρεάζουν ο ένας το μέλλον του άλλου. Και αυτό διότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και είναι από τους λίγους αξιόπιστους χορηγούς της κυβέρνησης, ενώ μέσω των T-bills έχουν αγοράσει σε μεγάλη κλίμακα το βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος» γράφει το άρθρο. Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται πως τα χρήματα του ELA χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους από αυτούς που θα ήθελε. Γι' αυτό και οι επικριτές του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κάνουν λόγο για καταχρηστική χρησιμοποίηση των χρημάτων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν από τις εκροές καταθέσεων, ενώ από τις 11 Φεβρουαρίου οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταματήσει να λαμβάνουν φρέσκο χρήμα από την ΕΚΤ μέσω ομολόγων και περιορίζονται στις σταγόνες της έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, η θηλιά της Ελλάδας σφίγγει ακόμη περισσότερο καθώς ο Ντράγκι δεν αυξάνει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων που ζητάει η Αθήνα. Η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα έχει πιάσει το όριο, το έχει εξαντλήσει και επομένως αυτή η απαίτηση δεν μπορεί να εκπληρωθεί από την Φρανκφούρτη.

Τα πλήγματα όμως δεν σταματούν εδώ: η άρνηση να δοθούν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ και οι άμεσες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ διαμορφώνουν ένα κλίμα ασφυξίας. Κι ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το ύψος του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν θετικές, τώρα λόγω των οικονομικών επιδόσεων τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/griechenland-politische-pleite-1.2411400

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα