«O δημαγωγός Τσίπρας επιδείνωσε την ελληνική κρίση»

15:06 4/7/2015 - Πηγή: Antinews

Οι ψευδείς διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού άφησαν τους ψηφοφόρους να παραπαίουν εν όψει ενός μπερδεμένου - και όσο το δυνατόν λιγότερο έγκυρου- δημοψηφίσματος, γράφει ο Hugo Dixon.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά τόσο πολύ για τη δημοκρατία που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πρότυπο

αρετής, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Κατ’ αρχήν, ο Τσίπρας έχει δώσει μια σειρά από «άγριες» υποσχέσεις που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, υποσχέθηκε ότι θα σκίσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, μένοντας παράλληλα στο ευρώ. Αυτά τα δύο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν συμβιβάζονται, όπως ανακαλύπτουν τώρα οι Έλληνες με τεράστιο κόστος.

Πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, έδωσε και περαιτέρω διαβεβαιώσεις. Μία είναι ότι οι τραπεζικές καταθέσεις των αποταμιευτών είναι ασφαλείς. Είπε επίσης ότι θα έχει μια συμφωνία με τους πιστωτές στην Ελλάδα μέσα σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, αν ψηφίσουν ΟΧΙ στο σχέδιο διάσωσης. Στην πραγματικότητα, οι καταθέσεις κινδυνεύουν και η πιθανότητα μιας συμφωνίας σε δύο ημέρες είναι σχεδόν μηδενική. Ένας καλός δημοκράτης υπόσχεται μόνο ό,τι μπορεί να προσφέρει. Ο Τσίπρας είναι ένας δημαγωγός.

Τώρα, δείτε το δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι άνθρωποι έχουν προθεσμία οκτώ ημερών για να λάβουν μια απόφαση που θα έχει επιπτώσεις για μια γενιά. Επιπλέον, το ερώτημα είναι μπερδεμένο. Επίσημα ρωτούν το λαό αν θέλει να αποδεχθεί ή να απορρίψει μια πρόταση που έκαναν οι πιστωτές της Ελλάδας στις 25 Ιουνίου. Στη συνέχεια αναφέρεται σε δύο σύνθετα έγγραφα, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τα αγγλικά. Ένα από αυτά είχε μεταφραστεί λάθος και ανέφερε ότι το χρέος της χώρας δεν ήταν βιώσιμο βάσει των τριών εξεταζόμενων σεναρίων, ενώ στην πραγματικότητα έλεγε ότι δεν ήταν βιώσιμο στο πλαίσιο ενός μόνο από τα τρία. Το ψηφοδέλτιο βάζει επίσης το «Όχι», την επιλογή του Τσίπρα, πάνω από το «Ναι».

Ακόμη χειρότερα, δεν είναι καθόλου σαφές τι σημαίνουν οι δύο επιλογές. Το «Ναι» δεν μπορεί να σημαίνει αποδοχή της πρότασης της 25ης Ιουνίου επειδή δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Στην πράξη, όσοι ψηφίσουν «ναι» θα νομίζουν ότι ψηφίζουν για την Ευρώπη. Και τι σημαίνει το «όχι»; Ο Τσίπρας λέει πως θα του δώσει ισχυρότερη διαπραγματευτική ισχύ με τους πιστωτές. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να σημαίνει ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ - κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το κορυφαίο ίδρυμα της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε στο Associated Press αυτή την εβδομάδα ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προτύπων. Ο γενικός γραμματέας του, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, δήλωσε ότι τα διεθνή πρότυπα συνιστούν ότι ένα δημοψήφισμα διεξάγεται με ειδοποίηση τουλάχιστον δύο εβδομάδων, για να δοθεί επαρκής χρόνος για συζήτηση, με σαφή ερώτηση προς τον λαό και με διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθούν την ψηφοφορία.

Αν, παρ 'όλα αυτά, ο Τσίπρας χάσει το δημοψήφισμα και παραιτηθεί, αναμφίβολα θα υπάρξει μια ρητορική ότι η Ευρώπη υπονόμευσε μια δημοκρατική κυβέρνηση, επειδή δεν της άρεσε το γεγονός ότι ήταν τόσο αριστερή. Η πραγματική εξήγηση είναι ότι ο ίδιος ο Τσίπρας υπονόμευσε τον εαυτό του με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του, τη συγκρουσιακή προσέγγιση έναντι των πιστωτών, την απειρία και την αδυναμία του να διαβάσει σωστά την κατάσταση.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα