O Αντόνιο Γκουτέρες νέος Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε ότι επέλεξε ομόφωνα τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες ως τον επόμενο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από μήνες συζητήσεων, από τις οποίες ο 67χρονος Γκουτέρες, πρώην επικεφαλής της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αναδείχθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος σε όλες τις δημοσκοπήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρότι ο Γκουτέρες

ήταν ο ευνοούμενος υποψήφιος των μελών των ΗΠΑ και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, η ταχεία συμφωνία των μελών γύρω από την υποψηφιότητά του θεωρείται έκπληξη. Η Ρωσία, ένα από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου με δικαίωμα βέτο, θεωρήθηκε ως πιθανός αμφισβητίας, καθώς έδειξε ότι θα προτιμούσε για την κορυφαία θέση του ΟΗΕ κάποιον από την Ανατολική Ευρώπη. Υπήρχε επίσης σημαντική πίεση να μπει στη θέση για πρώτη φορά μια γυναίκα.

"Σήμερα, μετά από έξι δημοσκοπήσεις έχουμε ένα ξεκάθαρο φαβορί, και το όνομά του είναι Αντόνιο Γκουτέρες" δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος μίλησε ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό το μήνα. Είπε ότι το Συμβούλιο ευχήθηκε καλή τύχη στον Γκουτέρες για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας για επτά χρόνια πριν από τη δεκαετή του θητεία ως Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, φαίνεται να πληροί τα κριτήρια των διπλωματών για τη θέση: έχει ισχυρό χαρακτήρα, χάρισμα και την ικανότητα να κινητοποιεί και να εμπνέει τους ηγέτες του κόσμου. Διπλωμάτες είπαν επίσης ότι ελπίζουν πως η εμπειρία του Γκουτέρες σε κορυφαίες θέσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΟΗΕ θα τον βοηθήσει να αποκαταστήσει ορισμένη από τη χαμένη αξιοπιστία του οργανισμού.

Η θητεία του Γκουτέρες θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου, μετά τη λήξη της θητείας του Μπαν Κι-μουν. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του Μπαν, ο ΟΗΕ έχει επικριθεί για την αδυναμία του να επιλύσει μεγάλες συγκρούσεις, όπως στη Συρία και την Υεμένη, αλλά και την επίλυση της κρίσης των προσφύγων. Ο Γκουτέρες είχε άτυπες ακροάσεις με τα κράτη- μέλη τον Ιούλιο, κατά τις οποίες απάντησε σε ερωτήσεις και παρουσίασε το όραμά του για τη λειτουργία του ΟΗΕ.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης ήταν η πρώτη στην οποία τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έριξαν χρωματιστά ψηφοδέλτια που διαφοροποιούσαν τα πέντε μόνιμα μέλη που κατέχουν βέτο από τα 10 περιστρεφόμενα. Ο Γκουτέρες επέστησε δεν είχε κανένα βέτο και αναδείχθηκε νικητής. Ο Νταβίντ Νταμιάο, εκπρόσωπος του Γκουτέρες, είπε ότι δεν θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις μετά την επίσημη ψηφοφορία για την επιλογή του, η οποία θα γίνει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατόπιν θα συσταθεί η υποψηφιότητα του Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών προς έγκριση.

Στη Λισαβόνα, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα εξέφρασε "μεγάλη ικανοποίηση" για την επιλογή του φίλου του και συναδέλφου Σοσιαλιστή παλαίμαχου πολιτικού στη θέση. "Είμαι υπερήφανος ως Πορτογάλος, και νομίζω ότι η επιλογή φέρνει κύρος στον ΟΗΕ" δήλωσε ο Κόστα στους δημοσιογράφους. "Όλα δείχνουν ότι θα είναι το σωστό πρόσωπο στο σωστό μέρος".

www.wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα