Άδειασμα... μετά τα πανηγύρια

Δεν προλάβαμε να πούμε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει γιατί οι Έλληνες κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον και πληρώνουν τους φόρους, έστω και με... δανεικά και ήρθε το χαστούκι. Μία ημέρα μετά τις χαρές και τα πανηγύρια του Μαξίμου ήρθε το ΔΝΤ για να μας πει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει:

Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ

έναντι 0,6% που προβλέπει η Κυβέρνηση. Για το 2017 το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχυ του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,7% έναντι 1,8% που αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό έως το 2020.

Η διαφορά μόνο για το 2016 φτάνει στα 2,6 δισ. ευρώ, για το 2017 στα 1,92 δισ. ευρώ και για τα επόμενα έτη ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο σκέλος των εσόδων, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, τα έσοδα το 2017 θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο 46,2% του ΑΕΠ (από 47,2% του ΑΕΠ φέτος και 48,1% του ΑΕΠ το 2015) και θα διαμορφωθούν στο 45,1% του ΑΕΠ το 2018, στο 44,2% το 2019 και στο 43,2% το 2021.

Στις δαπάνες το 2016 το ΔΝΤ υπολογίζει ότι ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αντιστοιχούσαν στο 50,5% για να υποχωρήσουν το 2017 στο 48,9%.

Η δεύτερη μεγάλη διαφωνία του ΔΝΤ συνδέεται με τη λεγόμενη βιωσιμότητα του χρέους. Και στον τομέα αυτό όπως προκύπτει από την σημερινή έκθεση οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι σαφώς πιο δυσοίωνες σε σύγκριση με εκείνες που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω το 2017, αγγίζοντας το 184,7% του ΑΕΠ από 183,4% του ΑΕΠ φέτος. Από την άλλη πλευρά στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι το 2018 το χρέος θα αποκλιμακωθεί στο 174,9% του ΑΕΠ από 178,9% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 183,4% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 184,7% τόσο το 2017, όσο και το 2018. Θα υποχωρήσει στο 178,5% το 2019 και θα μειωθεί στο 169,2% το 2021.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται βεβαίως σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έλεγε χθες το ΔΝΤ το οποίο ανέβαζε τον στόχο για ανάπτυξη στο 2,8% για του χρόνου. Και βεβαίως ακυρώνει τα σχέδια που είχε το Μαξίμου να... βγει στο Σύνταγμα για χορούς επειδή η οικονομία πάει καλά.

Όχι, η οικονομία δεν πάει καλά και το κυριότερο: Η Ελλάδα βρίσκεται στις μυλόπετρες της σύγκρουσης ΔΝΤ με Βερολίνο. Γιατί αν δεν υπάρξει απόφαση για αναδιάρθρωση του χρέους το πρόγραμμα δε βγαίνει όσα μέτρα κι αν πάρουμε.

Αλλά να βγαίνει η κυβέρνηση και να προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα λέγοντας ότι όλα πάνε καλά και τα έχει καταφέρει είναι και εξωφρενικό και προκλητικό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα