NYT: Πιθανή κλιμάκωση στην ένταση Ελλάδας -Τουρκίας λόγω της μη έκδοσης των "8"

16:23 2/2/2017 - Πηγή: Antinews

Στην διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας αναφέρεται άρθρο των New York Times, με τίτλο "Η Τουρκία και η Ελλάδα ανταλλάσσουν αιχμές στη διαμάχη τους για νησιά". Όπως αναφέρει, η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο θα εντείνει την κατάσταση.

"Η διαμάχη είναι η πιο έντονη που έχει γίνει δημόσια από την κρίση των Ιμίων το 1996" γράφει ο Patrick Kingsley, αναφέροντας τις απόψεις πολλών αναλυτών.

Οι προκλήσεις από την μεριά της Τουρκίας είναι απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνουν στην εφημερίδα ειδικοί. Προειδοποιούν επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η Άγκυρα έχει απειλήσει την Αθήνα πως η απόφαση για τους "8" θα έχει επιπτώσεις στην μεταξύ τους συμφωνία επανεισδοχής για το προσφυγικό.

Ο Σινάν Ουλγκέν, Τούρκος καθηγητής στο Carnegie Europe, υποστηρίζει πως η διαμάχη δεν θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση. "Βέβαια, ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις, γιατί η ένταση σημειώνεται σε μια πολύ ακατάλληλη στιγμή για το Κυπριακό, για παράδειγμα" λέει. Ο Σόνερ Καγκαπτέι, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute, όμως, τονίζει: "Αν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των "8", τότε ο Ερντογάν θα κλιμακώσει την ένταση και αυτό μπορεί να αφορά το Κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και την στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η τουρκική προεδρία αρνήθηκαν να σχολιάσουν, επισημαίνουν οι NYT. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να συνδέσει την άρνηση έκδοσης των "8" με την ένταση στο Αιγαίο: "Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Είπαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη".

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα