"Mάχη" ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες

Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η πρώτη φάση της οποίας, ολοκληρώνεται μεθαύριο με ονομαστική ψηφοφορία.

Το επίδικο είναι ποια και πόσα άρθρα θα συγκεντρώσουν 151 ή 180 ψήφους, ώστε να κριθούν αναθεωρητέα από την επόμενη Βουλή.

Πρακτικά, όσα άρθρα συγκεντρώσουν 180 ψήφους , θα χρειαστούν 151 στην επόμενη Βουλή και το αντίθετο.

Οριστική αυλαία θα πέσει, τον επόμενο μήνα, οπότε και επαναλαμβάνεται η ίδια ψηφοφορία.

Η παγίδα και η άρνηση

Τα κοινοβουλευτικά αίματα αναμένεται να ανάψουν σχετικά με το εάν η παρούσα βουλή δεσμεύει και την επόμενη, στις διατάξεις που προκριθούν για αναθεώρηση και ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των άρθρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αναπληρωτή ΥΠΕΞ και γενικού εισηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου, λέει πως είναι απολύτως δεσμευτικές οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής και στην κατεύθυνση των αλλαγών των διατάξεων που θα κληθεί να ψηφίσει η επόμενη.

Η Ν.Δ διαφωνεί κατηγορηματικά δια του δικού της γενικού εισηγητή, Κώστα Τασούλα, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο των διατάξεων που θα κριθούν αναθεωρητέα θα το αποφασίσει η επόμενη και όχι η νυν Βουλή.

Ο "καυγάς" αφορά την περιβόητη αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από διάλυση της Βουλής ( όπως ισχύει σήμερα εάν δεν βρεθούν 180 βουλευτές για να υπερψηφίσουν την πρόταση της εκάστοτε κυβέρνησης για ανάδειξη νέου προέδρου Δημοκρατίας).

Και τούτο, διότι αμφότερα τα κόμματα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις επόμενες κάλπες.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να εξουδετερώσουν σενάρια περί δεξιάς παρένθεσης μετά τις εκλογές, με αφορμή την επόμενη προεδρική εκλογή, τον Φεβρουάριο του 2020.

Παίρνοντας "πράσινο" φως από την παρούσα Βουλή, θα επιδιώξουν να αλλάξουν τον τρόπο ανάδειξης προέδρου της Δημοκρατίας, στην κατεύθυνση της εκλογής του από 151 βουλευτές, ώστε να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ( εάν επιβεβαιωθεί ότι θα εκλεγεί ως επόμενος Πρωθυπουργός), καθαρό διάδρομο διακυβέρνησης, ξεπερνώντας τον "ύφαλο" της προεδρικής εκλογής, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη διακυβέρνησης.

Όχι σε λευκή επιταγή

Από την Κυβέρνηση, διαφωνούν απολύτως με την ερμηνεία αυτή. Κοινώς, υποστηρίζουν ότι όποια διάταξη ψηφιστεί για αναθεώρηση, σημαίνει ότι παίρνει "έγκριση" και το περιεχόμενό της. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει τη διεξαγωγή έξι ψηφοφοριών για ανάδειξη προέδρου Δημοκρατίας και εάν αυτές αποβούν άκαρπες, τότε η εκλογή του θα γίνεται απευθείας από τον λαό.

Η μάχη που θα δοθεί αυτό το τριήμερο θα είναι συνεπώς, απολύτως πολιτική και ας αφορά θεωρητικά τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να "ενδώσουν" στην απαίτηση της Ν.Δ να πάρει "λευκή επιταγή" για αναθεώρηση διατάξεων στην επόμενη Βουλή.

"Εν λευκώ αναθεωρητική εντολή δεν πρόκειται να δώσουμε" ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο Capital.gr.

Με την ψηφοφορία και τις ομιλίες των Πολιτικών αρχηγών, θα πέσει η αυλαία της πρώτης φάσης της ψηφοφορίας ( έπεται και δεύτερη τον Μάρτιο).

Ο κ. Τσίπρας πάντως, έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα, ότι θα προτείνει εκ νέου για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Την Πέμπτη η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Για την Πέμπτη, αντί για αύριο, Τετάρτη, μετατίθεται η πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση μετά τις έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και από ανεξάρτητους βουλευτές για τη δυνατότητα να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές θέλουν στην Ολομέλεια. Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποχώρησε άμεσα, παρατείνοντας την διαδικασία κατά μία ημέρα.

Ειδικά για τους ανεξάρτητους βουλευτές που πλέον είναι 22, όπως είπε ο Γιώργος Αμυράς, υπήρξε κατάφωρη αδικία καθώς έγινε κλήρωση από τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι θα μιλήσουν. "Εγώ δεν δέχομαι να μπω σε κλήρωση προκειμένου να τοποθετηθώ σε μια κορυφαία διαδικασία όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση" τόνισε ο κ. Αμυράς ασκώντας κριτική στην πρακτική της κλήρωσης.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία κατήγγειλε fast track διαδικασίες από πλευράς της κυβέρνησης, ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη υποστήριξε πως αυτό δεν είναι αληθές από την στιγμή που θα γίνει και δεύτερη συνεδρίαση-ψηφοφορία τον Μάρτιο για την αναθεώρηση.

Η διαδικασία της συζήτησης και ψήφισης για την Συνταγματική Αναθεώρηση ξεκίνησε με καθυστέρηση μετά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για την διαδικασία, και αναμένεται να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Πέμπτη το απόγευμα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα