Μια κυβέρνηση «σχήμα (παρά) λόγου»

Κι όμως. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε μια μεγάλη αλήθεια. Η φράση «θα καταργήσουμε το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο ήταν σχήμα λόγου», δήλωσε, ομολογώντας ταυτόχρονα, πως η ίδια η κυβέρνηση είναι ένα σχήμα λόγου. Ακόμα και η ελπίδα που πούλησε, ήταν σχήμα λόγου. Πολύ απλά, δεν υπάρχει, δεν υφίσταται.

Και

προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχρεώσει με διαρροές περί εκλογών ή δημοψηφίσματος την ελπίδα που πουλούσε επί πέντε χρόνια κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό.

Σχήμα λόγου 1:H προεκλογική συνειδητή κοροϊδία, «θα κουρέψουμε το χρέος» και η ρητορική των μονομερών ενεργειών, «δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα», έχει εξελιχθεί σε άλωση των διαθεσίμων χρημάτων των Ταμείων (ΟΠΕΚΕΠΕ, πρεσβείες, Πανεπιστήμια) για να πάρουν τα χρήματα να πληρώσουν τους κακούς δανειστές. «Αν το έκανε μια προηγούμενη κυβέρνηση, οι ίδιοι θα λέγανε πως βάζουν το χέρι στην τσέπη του φτωχού έλληνα πολίτη για να πληρώσουν τα κοράκια των δανειστών». Αυτή είναι η πραγματική ύφεση.

Σχήμα λόγου 2: Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης απέναντι στο παλιό πελατειακό σύστημα, έχει εξανεμιστεί μιας και έχει γεμίσει τους Οργανισμούς, τις Γραμματείες των Υπουργείων με ξαδέρφια συγγενείς και κομματικά αποτυχημένα στελέχη. Αυτό είναι το πραγματικό πελατειακό κράτος.

Σχήμα λόγου 3: Το θετικό momentum για την Ελλάδα που υπήρχε σε όλη την Ευρώπη, εξαφανίστηκε από την δημιουργική ασάφεια της κυβέρνησης και την έλλειψη σχεδίου. Αυτός είναι ο προάγγελος της απομόνωσης

Σύντροφοι, πλέον, η πολιτική διαπραγμάτευση δεν αρκεί. Η χώρα χρειάζεται κυβερνησιμότητα. Και όχι σήματα λόγου.

Και η κυβερνησιμότητα συνοψίζεται σε νορμάλ ροή χρήματος στην οικονομία, επενδύσεις, ανάκαμψη, πτώση της ανεργίας. Όλα αυτά βρίσκονται πια σε αντεστραμμένη πορεία και φθίνουν πολύ γρήγορα. Μπορεί πολιτικά οι προτεραιότητες της διαπραγμάτευσης να έχουν τη σημασία τους, όμως την ίδια ώρα το έδαφος που χάνεται είναι πολύ μεγάλο.

Ήρθε η ώρα το σχήμα (παρά) λόγου να τελειώσει. Γιατί όσο περνάει η ώρα ο λογαριασμός μεγαλώνει.

Κι όπως λέει και το ομώνυμο τραγούδι

«Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα και εγώ δεν έχω για νοίκι».

Vanzetti

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα