H πρόταση για την Προεδρεία της Δημοκρατίας

Σαν μέτρο τακτικής η πρόταση της Προέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως υποψήφιας για τη θέση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν απρόβλεπτο και επιτυχές.

Ανέδειξε ως κυρίαρχο όρο της Δημοκρατίας την αξία της ισότητας των δύο φύλων και σηματοδότησε την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης στην αξιοκρατία και σε πρόσωπα που ανέδειξαν την αξία τους και την ακεραιότητά τους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της απονομής της Δικαιοσύνης.

Είναι μια πρώτη νίκη της ισότητας

των δύο φύλων και της μη διάκρισης των ύπατων αξιωμάτων από το φύλο κανενός.

Η προτεινόμενη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει όλα τα εχέγγυα της αμεροληψίας, που εξ επαγγέλματος την διακατέχουν για να επιτύχει τους υψηλούς στόχους του αξιώματός της, που συνταγματικά από άποψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων έχει αποψιλωθεί, αλλά ο συμβολισμός στο πρόσωπό της, της Ενότητας του Ελληνικού Έθνους, έχει βαρύνουσα αξία και είναι αναποτίμητο ηθικό βάρος και παράλληλα ανεκτίμητο εθνικό χρέος, που οφείλει ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, να το διαφυλάξει πάση θυσία ως το ύψιστο αγαθό της Δημοκρατίας και της διατήρησης της ιστορικής συνέχειας του Κράτους και της πατρίδας μας.

Η πρόταση αυτή του Πρωθυπουργού ήταν ρηξικέλευθη. Ας μην ξεχνάμε ότι η κ. Σακελλαροπούλου ήταν η προταθείσα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αρεστή και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί διαφώνησαν με την πρόταση. Ευκολότερο ήταν να προταθεί ο τώρα Πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος, για νέα πενταετή θητεία, χωρίς κλυδωνισμούς, που έδειξε ομολογουμένως μετριοπάθεια και τήρησε την αρχή των ίσων αποστάσεων.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι η έμμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, δια των εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο, είναι έργο μόνο της πολιτικής και των πολιτικών και δεν μπορεί να αφορά επιλογή προσώπων, εκτός πολιτικής σκακιέρας, που έχουν την πολιτική εμπειρία και την έξωθεν καλή μαρτυρία ικανότητας διαχείρισης δύσκολων κοινωνικών και εθνικών καταστάσεων.

Από μια πρώτη ματιά η πρόταση της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας, φαίνεται να εξισορροπεί τις κοινωνικές αντιθέσεις και ν’ ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα, για το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων ψηφοφόρων, γιατί οριοθετεί μια νέα τομή στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, σβήνοντας διαχωριστικές πολιτικές γραμμές του παρελθόντος.

Η ίδια ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, έχει τα εχέγγυα για το ύπατο αξίωμα, που προορίζεται.

Νηφαλιότητα, ανεξαρτησία σκέψης, ευθυκρισία, αντικειμενικότητα, αμεροληψία, νομική και κοινωνική επίγνωση.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, διαρκώς εξελισσόμενοι και απρόοπτοι.

Ίδωμεν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα