H «Μόνα Λίζα» στο φεγγάρι

Μέχρι τη Σελήνη ταξίδεψε ο διασημότερος πίνακας του κόσμου, η «Μόνα Λίζα». Επιστήμονες της NASA έστειλαν στο φεγγάρι μια ψηφιακή εικόνα, για την ακρίβεια, του περίφημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, μέσω λέιζερ. Η αποστολή έγινε από το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard προς το δορυφόρο «Lunar Reconnaissance Orbiter» (LRO), ο οποίος από το 2009 βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η μετάδοση αποτέλεσε την πρώτη επίδειξη της νέας δυνατότητας επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια των ακτίνων λέιζερ. Ήταν η πρώτη

φορά που υπήρξε επικοινωνία της Γης με ένα σεληνιακό δορυφόρο, σε απόσταση περίπου 384.000 χιλιομέτρων, μέσω αυτής της οπτικής τεχνολογίας.

Η εικόνα της «Μόνα Λίζα» χωρίστηκε σε 152Χ200 pixel και καθένα από αυτά μετατράπηκε σε μια απόχρωση του γκρι και στάλθηκε στο φεγγάρι μέσω ενός παλμού λέιζερ, με ταχύτητα μετάδοσης περίπου 300 bits ανά δευτερόλεπτο.

Το όργανο LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) του δορυφόρου LRO έλαβε τους παλμούς λέιζερ και, στη συνέχεια, από αυτούς ανακατασκεύασε τη διάσημη εικόνα. Η επιτυχία της μετάδοσης επιβεβαιώθηκε χάρη στην επιστροφή της «Μόνα Λίζα» στη Γη μέσω του συστήματος ραδιο-τηλεμετρίας του δορυφόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα