H Μέρκελ υποχωρεί στο προσφυγικό, ανοίγοντας το δρόμο για το νέο συνασπισμό

Οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ κατάφεραν να επιλύσουν μια μακρόχρονη διαμάχη για τους πρόσφυγες με το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, το CSU, ανοίγοντας το δρόμο για συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του FDP. Σε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό, τα δύο συντηρητικά κόμματα συμφώνησαν ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει να εισέλθουν περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες

ετησίως, εκτός από τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - μια μερική νίκη για τον ηγέτη του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος είχε απαιτήσει εδώ και καιρό ένα ανώτατο όριο.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η νέα πολιτική θα επιζήσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP. Και τα δύο κόμματα αμφισβητούν την ιδέα της επιβολής ανωτάτων ορίων στις ροές προσφύγων. Η Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ, ηγέτιδα των Πρασίνων, είπε ότι η συμφωνία αποπνέει "το πνεύμα μιας συμβιβαστικής φόρμουλας, όπου και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι θα διαρκέσει μόνο μέχρι την πρώτη συζήτηση με το FDP και τους Πράσινους". Η συμφωνία έρχεται μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα, όπου το μπλοκ του CDU/CSU κέρδισε το 33%, το χειρότερο αποτέλεσμά του από το 1949. Τα δύο κόμματα έχασαν 1 εκατομμύριο ψήφους από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, ένα δεξιό λαϊκίστικο κόμμα που εκμεταλλεύτηκε την οργή για την πολιτική της Μέρκελ για τους πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες την περίοδο 2015-16.

Το AfD κέρδισε 13 τοις εκατό των ψήφων και 92 έδρες στην Μπούντεσταγκ, και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Μετά τις εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες, που ήταν ο μικρότερος εταίρος συνασπισμού της Μέρκελ από το 2013 και είδαν την κατάρρευση των ψήφων τους στο 21%, ανακοίνωσαν ότι περνούν στην αντιπολίτευση.Αυτό επέτρεψε στην Μέρκελ να αντιμετωπίσει την προοπτική να προσπαθήσει να σχηματίσει τον λεγόμενο συνασπισμό "Τζαμάικα" μεταξύ του συντηρητικού μπλοκ της, του FDP και των Πράσινων, τρία κόμματα με απόλυτα αποκλίνουσες απόψεις για τα πάντα, από το περιβάλλον έως την αυτοκινητοβιομηχανία και το μέλλον της Ευρώπη.

Η συμφωνία μεταξύ CDU και CSU σηματοδοτεί μια εκεχειρία σε μια μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων σχετικά με τη μετανάστευση. Οι Βαυαροί αντιτάχθηκαν σθεναρά στην πολιτική της Μέρκελ για τους πρόσφυγες και ζήτησαν ανώτατο όριο 200.000 αιτούντων άσυλο ετησίως -ένα αίτημα που η Μέρκελ απέρριπτε συνεχώς. Αλλά στη συμφωνία που επετεύχθη την Κυριακή φαίνεται ότι έκανε παραχωρήσεις στο CSU.

Αν και οι λέξεις "ανώτατο όριο" δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία, τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι η Γερμανία δεν πρέπει να λάβει περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες ετησίως. Συμφώνησαν επίσης ότι οι νεοαφιχθέντες μετανάστες θα πρέπει να παραμείνουν σε ειδικά κέντρα "απόφασης και απέλασης" έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υποβολής αίτησης ασύλου. Εάν δεν τους χορηγηθεί άσυλο, τότε θα απελαθούν από τα κέντρα αυτά στις πατρίδες τους. Τα συμβαλλόμενα κόμματα συμφώνησαν επίσης να διευκολύνουν την απέλαση προσφύγων από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία ορίζοντάς τες ως "ασφαλείς" χώρες προέλευσης.

Οι συντηρητικοί επιδίωκαν εδώ και πολύ καιρό αυτήν την πολιτική, αλλά τους μπλόκαραν οι Πράσινοι στην Άνω Βουλή, την Μπούντεσρατ. Το CDU και το CSU συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορα, να επιταχύνουν την απέλαση των αποτυχημένων αιτούντων άσυλο και να εμποδίσουν τα μέλη από τις οικογένειες των προσφύγων να έρθουν στη Γερμανία - μια άλλη πρόταση που πιθανόν να βρει αντίσταση από τους Πράσινους.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα