Financial Times για το χρέος: 2100: Μια ελληνική Οδύσσεια

Υπάρχει ένα σημείο που οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας εισέρχονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, σχολιάζουν οι Jim Brunsden και Duncan Robinson.

Υπάρχει ένα σημείο που οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας εισέρχονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας -ή τουλάχιστον στο χρονικό πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας. Οι συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Αθήνας

και του ΔΝΤ δείχνουν τους αξιωματούχους να παλεύουν με οικονομικές προβλέψεις που εκτείνονται σε δεκαετίες στο μέλλον. Η προσπάθεια να παντρέψουν τις απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ γα τα μελλοντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού της Ελλάδας με το περιορισμένο εύρος των επιλογών ελάφρυνσης χρέους που η ευρωζώνη μπορεί να δεχτεί, οδηγεί σε εκπληκτικά αποτελέσματα. Σε ένα σενάριο, ορισμένα δάνεια διάσωσης δεν θα αποπληρωθούν παρά μετά το έτος 2100.

Μέχρι τότε, η ανθρωπότητα αισίως θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι ευρωβουλευτές θα ταξιδεύουν μεταξύ Στρασβούργου και Βρυξελλών με υπερσύγχρονα τρένα υψηλής ταχύτητας. Κανείς δεν αναμένει στην πραγματικότητα να συμπεριληφθούν τέτοιες μακρινές προθεσμίες στη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας. Αλλά μία συμφωνία είναι απαραίτητη, και θα μπορούσε να έρθει τη Δευτέρα.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την αποπληρωμή χρεών τον Ιούλιο την οποία θα αγωνιστεί να πληρώσει χωρίς περαιτέρω δόση ενίσχυσης από το πακέτο διάσωσης. Οι επιφυλάξεις από την πλευρά της Γερμανίας και της Ολλανδίας σημαίνουν ότι αυτή η δόση θα έρθει μόνο αν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης και το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του. Αυτό που πρέπει να κάνει αποτελεσματικά η ευρωζώνη είναι να επεξεργαστεί ορισμένες επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους που σκιαγράφησε τον Μάιο του 2016. Η ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει μετά το 2018, αλλά μόνο εάν χρειαστεί και αν η Αθήνα εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις απέκλεισαν την άμεση περικοπή σε ό,τι οφείλει η Αθήνα και ότι τα ανώτατα όρια επιτοκίων για τα δάνεια εγείρουν πολιτικά και πρακτικά προβλήματα, οι βασικές επιλογές που είναι στο τραπέζι είναι να παρατείνουν τις λήξεις των δανείων και να αναβάλουν τις πληρωμές τόκων για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα επιδιώξουν να υπογράψουν συμφωνία στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Ένας αξιωματούχος έθεσε τις πιθανότητες μίας συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα στο "50-50", άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Θα υπάρξει συνολική ανακούφιση όταν αυτό συμβεί.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα