«Οχι» στις αλλαγές στην Ιστορία

Για «ιδεοληπτική ιστορία» που προκαλεί σύγχυση στους μαθητές κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, εκφράζοντας τη ριζική αντίθεσή της με τα νέα προγράμματα σπουδών του μαθήματος.

«Η νέα αντίληψη για την Ιστορία και τη διδασκαλία της, που κυριαρχεί στα προγράμματα σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, βασίζεται στην κατανόηση, κατά κύριο λόγο, του παρόντος, στην αναζήτηση ταυτοτήτων και στη βιωματική προσέγγιση, γεγονός

που καταλήγει σε μια ιδεολογική κατασκευή και σε υποκειμενικές σχετικιστικές αλήθειες. Πρόκειται για μια χρηστική, ιδεοληπτική ιστορία σύμφωνα με την οποία τα επιστημονικά κριτήρια δεν θεωρούνται αναγκαία», αναφέρει η ΠΕΦ σε ανακοίνωσή της. Προσθέτει δε, πως σύμφωνα με το προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να διδάσκει ό,τι του είναι αρεστό και σύμφωνο με τις πολιτικές του απόψεις. «Η επιλογή θεμάτων μόνο φαινομενικά είναι δημοκρατική ενέργεια. Στην πραγματικότητα αποδομεί τον ελληνικό ιστορικό κορμό, προβάλλει τα επιμέρους και τα περιφερειακά έναντι των βασικών ιστορικών ζητημάτων», επισημαίνει, προσθέτοντας πως ο νέος πρέπει να ερευνά την ιστορική αλήθεια βασιζόμενος σε συγκριτικά στοιχεία και όχι στη μυθοπλασία και την ατομική οπτική. «Η μονομερής ανάδειξη και αναζήτηση των ταυτοτήτων είναι μια υποκειμενική περιοριστική και διαχειριστική τάση, η οποία είναι δυνατόν να λειτουργήσει διασπαστικά, παραγνωρίζοντας τα καθολικά δικαιώματα των ανθρώπων εν γένει και τους κοινωνικούς τους αγώνες. Η ρευστή αντίληψη για την Ιστορία, ο κατακερματισμός και ο διαχωρισμός των ιστορικών υλικών, των πηγών, των γνώσεων και η άρνηση της ενοποιημένης σύνθεσης και εξήγησης οδηγεί στην ιδεολογικοποίηση και ιδεολογική κατασκευή της Ιστορίας και, κατά συνέπεια, στη σύγχυση και στην αδυναμία εξήγησης των γεγονότων», καταλήγει η ΠΕΦ.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα