State Department προς Ερντογάν: Εδώ δεν χτυπάμε διαδηλωτές

Το μήνυμα του State Department προς τον Ερντογάν περιγράφει γλαφυρά το editorial της εφημερίδας "Washington Post". Ιδού τι αναφέρει:

Ο πρόεδρος Τραμπ έστρωσε το χαλί του καλωσορίσματος αυτή εβδομάδα για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ισχυρός άντρας αισθάνθηκε τόσο πολύ σαν το σπίτι του που σκέφτηκε ότι είναι εντάξει οι μπράβοι του να χτυπήσουν ειρηνικούς διαδηλωτές. Το ότι ο Ερντογάν δυστυχώς κατάφερε με επιτυχία

να καταστείλει τη διαφωνία στην Τουρκία δεν του δίνει άδεια να έρθει σε αυτή τη χώρα και να επιτεθεί σε μία από τις πιο βασικές και αγαπημένες της ελευθερίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή.

Μια βίαιη αντιπαράθεση την Τρίτη το βράδυ έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στη Βορειοδυτική Ουάσιγκτον είχε ως αποτέλεσμα 11 τραυματίες. Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για πλημμέλημα και η αστυνομία δήλωσε την Τετάρτη ότι η έρευνα συνεχίζεται, με την πιθανότητα να κατηγορηθούν κι άλλοι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ενέργειες των υπαλλήλων ασφαλείας του Ερντογάν, οι οποίοι, όπως επιβεβαίωσε κρατικό ειδησεογραφικό μέσο της Τουρκίας, συμμετείχαν στις μάχες, διότι - μπορείτε να πιστέψετε το θράσος;- δεν πίστευαν ότι η αστυνομία έκανε αρκετά για να ηρεμήσει τη διαμαρτυρία.

Βίντεο και φωτογραφίες του περιστατικού δείχνουν άνδρες με σκουρόχρωμα κοστούμια και γραβάτες, μερικοί κρατώντας τουρκικές σημαίες, να κλωτσούν και να χτυπούν διαδηλωτές. Πολλοί αμερικανοί ένστολοι αστυνομικοί σε διάφορα σημεία ακούγονται να λένε στους άντρες να υποχωρήσουν και να μετακινηθούν στην άλλη πλευρά του δρόμου. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Πίτερ Νιούζχαμ, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα "επικίνδυνη" επειδή ορισμένοι από τους τούρκους φρουρούς ήταν οπλισμένοι. "Αυτό που είδαμε χθες - μια βίαιη επίθεση εναντίον μιας ειρηνικής διαδήλωσης- είναι μια προσβολή στις αξίες της πολιτείας και των δικαιωμάτων μας ως Αμερικανοί", δήλωσε η Δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μάριελ Μπάουσερ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταλήγει να εκφοβίσει όσους τολμούν να διαφωνήσουν με το σκληρό καθεστώς του. Η εμφάνισή του στο Ίδρυμα Brookings κατά τη Διάσκεψη Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια του 2016 καταστράφηκε όταν οι άντρες της ασφαλείας του έδειραν διαδηλωτές και προσπάθησαν να αποβάλουν "ανεπιθύμητους" δημοσιογράφους.

Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια σχετικά ισχυρή δήλωση την Τετάρτη, λέγοντας ότι "ανησυχεί για τα βίαια επεισόδια" που αφορούσαν προσωπικό της τουρκικής ασφάλειας και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "μεταφέρουμε με τους ισχυρότερους όρους την ανησυχία μας στην τουρκική κυβέρνηση". Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Το τουρκικό προσωπικό που υποκινεί αυτή τη βία πρέπει να εντοπιστεί και, ει δυνατόν, να διωχθεί ή, εάν προστατευθεί με διπλωματική ασυλία, να γίνουν πρόσωπα ανεπιθύμητα στη χώρα αυτή.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα