FBI εναντίον Apple για το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο

Μετά από την άρνηση του Τιμ Κουκ να "σπάσει" τους κωδικούς στο iPhone των δραστών της τρομοκρατική ενέργειας του Σαν Μπερναρντίνο, ο Τζέιμς Κόμεϊ δημοσιοποίησε την υπόθεση. Είναι μία τεράστια κλιμάκωση στον πόλεμο κατά της κρυπτογράφησης, σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον χρειάζεται τη συνεργασία της Σίλικον Βάλεϊ.

Το FBI ζητά από την Apple

να παρακάμψει ένα χαρακτηριστικό που καθιστά το περιεχόμενο του τηλεφώνου μη προσβάσιμο, αν κάποιος βάλει πολλές φορές λάθος κωδικό. Η υπηρεσία θέλει να προσπαθήσει να σπάσει τον κωδικό με έναν υπολογιστή που μπορεί να επιχειρήσει εκατομμύρια προσπάθειες γρήγορα. Αλλά η Apple υποστηρίζει ότι αν παρέχει μια τέτοια δυνατότητα θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων των iPhones, επειδή η τεχνολογία θα μπορούσε να ληφθεί από τους εγκληματίες.

"Η υπόθεση του Σαν Μπερναρντίνο δεν είναι μια προσπάθεια για τη δημιουργία προηγούμενου ή για να στείλουμε κάποιο είδος μηνύματος. Πρόκειται για τα θύματα και τη δικαιοσύνη", έγραψε ο Κόμεϊ την Κυριακή σε ένα post για την έκδοση για θέματα εθνικής ασφάλειας Lawfare. "Δεκατέσσερις άνθρωποι σφαγιάστηκαν και πολλοί άλλοι είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται. Τους οφείλουμε μια λεπτομερή και επαγγελματική έρευνα βάσει του νόμου".

Στην τελευταία αναφορά του Κόμεϊ κατά της Apple επανέλαβε τη θέση του, ότι το FBI θέλει πρόσβαση μόνο στο τηλέφωνο του δράστη και δεν είχε ευρύτερα σχέδια για την καταστρατήγηση των χαρακτηριστικών προστασίας της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των προϊόντων της Apple. Ο Κόμεϊ ποτέ δεν δίστασε να επικρίνει τις εταιρείες τεχνολογίας που θεωρεί ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, διαθέτοντας προϊόντα για τα οποία τα μέσα επιβολής του νόμου δεν μπορούν να αναζητήσουν αποδείξεις για εγκλήματα. Από την άποψη αυτή, ήταν σε θέση να παίξει τον ρόλο του "κακού μπάτσου" σε μια συνεχή συζήτηση για το πώς να εξισορροπήσει την ασφάλεια και τις πολιτικές ελευθερίες -ένα θέμα που έχει αποδειχθεί πολιτικά δύσκολο για την κυβέρνηση Ομπάμα.

Τους τελευταίους μήνες, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ανώτατοι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας έχουν προσπαθήσει να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Apple και άλλες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, των οποίων τη βοήθεια χρειάζονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ οι ίδιες οι εταιρείες γίνονται όλο και περισσότερο δύσπιστες όσον αφορά τη συνεργασία με επιχειρήσεις επιτήρησης που έχουν βάλει στο στόχαστρο αυτές και τους πελάτες τους.

Σε μια συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και στελεχών τεχνολογίας τον Ιανουάριο, ο CEO της Apple Τιμ Κουκ φέρεται να επιτέθηκε και προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο να μην υποστηρίζει το FBI, πιέζοντας την κυβέρνηση να παρεμβαίνει σε εμπορικά συστήματα τεχνολογίας. "Το συγκεκριμένο νομικό ζήτημα είναι στην πραγματικότητα αρκετά περιορισμένο" έγραψε ο Κόμεϊ. "Θέλουμε απλώς την ευκαιρία, με ένταλμα έρευνας, να προσπαθήσουμε να βρούμε τον κωδικό πρόσβασης των τρομοκρατών, χωρίς το τηλέφωνο ουσιαστικά να αυτοκαταστραφεί και χωρίς να χρειαστεί μια δεκαετία για να βρούμε τον σωστό κωδικό. Αυτό είναι. Δεν θέλουμε να σπάσουμε την κρυπτογράφηση κανενός ή να βρούμε ένα γενικό κλειδί. Ελπίζω ότι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι θα έχουν τον χρόνο για να το κατανοήσουν αυτό".

Τελικά, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια θα καθορίσει αν η Apple θα πρέπει να συμμορφωθεί με το ένταλμα που έχει εξουσιοδοτήσει για το "ψάξιμο" του iPhone (που ανήκει στην κομητεία του ΣανΜπερναρντίνο, η οποία συναίνεσε στο σπάσιμο του κωδικού). Αλλά οι παρατηρήσεις του Κόμεϊ έκαναν σαφές ότι οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισαν την άρνηση της Apple να συμμορφωθεί με την εντολή ως τέχνασμα μάρκετινγκ, είναι εξίσου διατεθειμένοι να θέσουν την υπόθεσή τους στο δικαστήριο της κοινής γνώμης.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν εκφράστηκαν τόσο έντονα όσο ο Κόμεϊ για τη διαφορά, αν και η κυβέρνηση συντάσσεται με το FBI και τη θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ο Κόμεϊ παρουσίασε "εύγλωττα" το επιχείρημα στο blog.

"Η υπόθεση δεν αφορά το αν το FBI θα πρέπει να καθορίσει τι πρόσβαση θα πρέπει να έχει στα εν λόγω στοιχεία. Αλλά, επίσης, δεν θα πρέπει να είναι μια εταιρεία του ιδιωτικού τομέα που προσπαθεί να πουλήσει πράγματα τα οποία αποφασίζουν αυτό το ερώτημα" σχολίασε ο Έρνεστ σε γλώσσα σχεδόν πανομοιότυπη με του Κόμεϊ.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο Έρνεστ πιέστηκε για το αν τα αιτήματα του FBI ήταν ασυμβίβαστα με την πολιτική της κυβέρνησης, να μην αναγκάζει τις εταιρείες να κατασκευάζουν τα προϊόντα με τέτοιο τρόπο, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να εξάγει πάντα πληροφορίες από αυτά. Η συζήτηση κορυφώθηκε σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας κρυπτογράφησης την οποία χρησιμοποιεί η Apple στα νεότερα iPhones της και για την οποία ο Κόμεϊ θεωρεί ότι ματαιώνει τις νομικές έρευνες.

Σε μια συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη, ο Έρνεστ τόνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αναζητά μια "κερκόπορτα" στα προϊόντα της Apple. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα αρνήθηκε να σχολιάσει στο "The Daily Beast" την επιστολή του Κόμεϊ. Ένας εκπρόσωπος του FBI αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει και να πει αν το έγγραφο ήταν το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ των διαφόρων φορέων ή αν αντανακλά μόνο τις απόψεις του Κόμεϊ.

Ο Κόμεϊ έχει γράψει και στο παρελθόν στο Lawfare για τη συζήτηση επί της εμπορικής κρυπτογράφησης. Το site διαβάζεται ευρέως διαβάσει από δικηγόρους που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια, πολιτικούς αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες. Από την πλευρά της, η Apple δημοσιοποιεί ραγδαία την περίπτωση της κατά της κυβερνητικής διαταγής. Σε ένα email στους υπαλλήλους, τη Δευτέρα το πρωί, που στάλθηκε λίγες ώρες αφού δημοσιεύθηκαν οι παρατηρήσεις του Κόμεϊ, ο διευθύνων σύμβουλος Κουκ κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης "να αποσύρει τα αιτήματά του" για τη βοήθεια της Apple και να "σχηματίσει μια επιτροπή ή άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων στις υπηρεσίες πληροφοριών, την τεχνολογία, και τις ελευθερίες των πολιτών για να συζητήσουν τις επιπτώσεις για την επιβολή του νόμου, την εθνική ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών ελευθεριών. Η Apple θα συμμετάσχει με χαρά σε μια τέτοια προσπάθεια".

Ο Ομπάμα δημιούργησε μια τέτοια επιτροπή μετά από διαρροές σχετικά με τις απόρρητες επιχειρήσεις επιτήρησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας από τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε ορισμένες από τις συστάσεις της Επιτροπής, αλλά απέρριψε άλλες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που οι υπερασπιστές των αστικών ελευθεριών υποστηρίζουν ότι θα ενισχύσουν την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια με την επιβολή νέων ορίων στην επιτήρηση της κυβέρνησης.

Ο Κουκ είπε ότι είχε λάβει μηνύματα υποστήριξης για τη θέση της εταιρείας από "χιλιάδες ανθρώπους από τις 50 πολιτείες". Μια νέα δημοσκόπηση όμως δείχνει ότι η Apple ίσως είναι στην πλευρά της μειοψηφίας της κοινής γνώμης. Μια μικρή πλειοψηφία των Αμερικανών, το 51 τοις εκατό, είπε ότι η Apple θα πρέπει να βοηθήσει το FBI με την εξαγωγή δεδομένων από το τηλέφωνο, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center. Τριάντα οκτώ τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να μην βοηθήσει τις αρχές. ΤοPew διαπίστωσε ότι η συζήτηση έχει συγκεντρώσει επίσης ιδιαίτερη προσοχή: το 75 τοις εκατό είπαν ότι είχαν ακούσει πολλά ή έστω κάποια πράγματα για αυτό. Μια ομάδα των θυμάτων των επιθέσεων στο Σαμ Μπερναρντίνο δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά υπέρ της κυβέρνησης. "Ήταν θύματα τρομοκρατών και πρέπει να ξέρουν το γιατί, πώς αυτό συνέβη" δήλωσε ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί.

http://www.thedailybeast.com/articles/2016/02/23/fbi-sinks-teeth-into-apple-over-san-bernardino.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα