FAZ: Στο… χάος η Ελλάδα αν δεν συμφωνήσουν ΕΕ – Τουρκία στο προσφυγικό

Στην εξαιρετικά δυσμενή θέση στην οποία θα βρεθούν η Ελλάδα και η Ευρώπη, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναφέρεται σε σημερινό της άρθρο η FAZ, το οποίο αναδημοσιεύεται από την Deutsche Welle.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο με τίτλο «Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» τονίζεται ότι «ενδεχόμενη αποτυχία

της συμφωνίας για το προσφυγικό θα έσπρωχνε την Ελλάδα στο χάος, θα απομόνωνε την Τουρκία και θα ήταν πλήγμα για τη Μέρκελ».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη σημερινή επίσκεψη στο Βερολίνο των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μια επίσκεψη η οποία ήταν προγραμματισμένη από καιρό αφού μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ θα συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκό φόρουμ στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διοργανώνει η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία και στη συνέχεια θα εγκαινιάσουν μια νέα μόνιμη έκθεση της Ε.Ε. στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Η τροπή των εξελίξεων με την “κίτρινη κάρτα που έδειξε χθες η Ευρωβουλή σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αντικείμενο συζητήσεων.

«Πολλές επιλογές δεν υπάρχουν στο τραπέζι για να διασωθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία», συνεχίζει το άρθρο «όρος της οποίας είναι ένα παλαιό τουρκικό αίτημα, η άρση των θεωρήσεων στο χώρο Σένγκεν. Τι θα μπορούσε να σημαίνει τυχόν αποτυχία της συμφωνίας, δεν θέλει κανείς να φανταστεί αυτήν τη στιγμή. Αλλά ο κίνδυνος να σταματήσει η επιστροφή παράτυπων προσφύγων στην Τουρκία και να ξεκινήσει και πάλι το προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα είναι υπαρκτός. Η αποτυχία θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην ίδια τη γερμανίδα καγκελάριο που επί μήνες πόνταρε στην «ευρωπαϊκή λύση».

Για να καταλήξει ότι «για την Ελλάδα θα αποτελούσε σενάριο τρόμου η άφιξη χιλιάδων προσφύγων καθημερινώς στα νησιά, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, και με κλειστή την βαλκανική οδό. Θα οδηγούσε τη χώρα στο χάος ακόμη κι αν η ΕΕ πολλαπλασίαζε τη βοήθεια που δίνει στη χώρα».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα