Europol: Το ISIS σχεδιάζει επιθέσεις "μεγάλης κλίμακας" στην Ευρώπη

Το Ισλαμικό Κράτος έχει προχωρήσει τη δυνατότητα να διεξάγει παγκόσμιες επιθέσεις και αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στην Ευρώπη μετά από τη σφαγή του Παρισιού, δήλωσε ο επικεφαλής της Europol. Ο Ρομπ Γουέινραϊτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι "το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος είχε αναπτύξει μια νέα δυνατότητα μάχης για να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε παγκόσμιο επίπεδο -με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη".

"Το Ισλαμικό Κράτος έχει τη βούληση και την ικανότητα

να προβεί σε περαιτέρω επιθέσεις στην Ευρώπη και φυσικά όλες οι εθνικές αρχές εργάζονται για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο", πρόσθεσε. Ο Γουέινραϊτ παρουσίασε τα ευρήματα μιας νέας έκθεσης της Europol σχετικά με τις αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η τζιχαντιστική ομάδα, που συμπίπτει με τα εγκαίνια του νέου κέντρου αντιτρομοκρατίας του οργανισμού στη Χάγη.

Το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και επιθέσεων "σε στυλ Βομβάης", για να εκτελεστούν στα κράτη- μέλη της ΕΕ, και ιδίως στη Γαλλία", αναφέρει η έκθεση της Europol. "Οι επιθέσεις θα απευθύνονται κυρίως σε εύκολους στόχους, λόγω των επιπτώσεων που δημιουργούν. Τόσο οι επιθέσεις τον Νοέμβριο στο Παρίσι, όσο και η βομβιστική επίθεση ενός ρωσικού αεροσκάφους τον Οκτώβριο του 2015 δείχνουν μια στροφή στη στρατηγική του IS και μία τάση για παγκόσμια δράση".

Το IS είχε αναπτύξει μια "ομάδα δράσης στο εξωτερικό" η οποία είχε εκπαιδευτεί για "επιθέσεις σε στυλ ειδικών δυνάμεων" διεθνώς, ανέφερε η έκθεση. Η έκθεση όμως υποβάθμισε τους φόβους ότι τζιχαντιστές περνούν λαθραία στην Ευρώπη, ως μέρος του τεράστιου κύματος προσφύγων και μεταναστών που δέχεται η ήπειρος. "Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόδειξη ότι οι τρομοκράτες που ταξιδεύουν χρησιμοποιούν συστηματικά τη ροή των προσφύγων για να εισέλθουν στην Ευρώπη απαρατήρητοι", ανέφερε. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι πολλοί νεοαφιχθέντες ήταν ευάλωτοι στο να ριζοσπαστικοποιηθούν ή να στρατολογηθούν, με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι εξτρεμιστές που στρατολογούν στοχεύουν ειδικά στα κέντρα προσφύγων.

Ένα από τα κύρια καθήκοντα του νέου αντιτρομοκρατικού κέντρου της Europol είναι η συλλογή στοιχείων σχετικά με τους περίπου 5.000 Ευρωπαίους που έχουν πάει να πολεμήσουν στο πλευρό του IS στην Συρία και το Ιράκ, δήλωσε ο Γουέινραϊτ. "Έχουμε ήδη πληροφορίες για 3.700 μαχητές που δρουν στη ζώνη των συγκρούσεων, αλλά αυτή δεν είναι η πλήρης εικόνα και αυτό είναι κάτι που θα ασχοληθούμε κατά προτεραιότητα στο έργο του νέου κέντρου", ανέφερε.

yahoo.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα