Εφυγε απο τη ζωη αναπαντεχα ο γλυπτης γιωργος λαππας...

19:46 25/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Αναπάντεχη είδηση ο θάνατος του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Γιώργου Λάππα που έφυγε σήμερα ...
από την ζωή σε ηλικία 66 ετών από οξύτατη κρίση χολής.

Ο Γιώργος Λάππας δίδασκε από το 1992 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1950. Σπούδασε κλινική ψυχολογία και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία στο Όρεγκον (1969 - 1973) και την Καλιφόρνια. Με υποτροφία του Ιδρύματος Watson ερεύνησε to 1974 τη γλυπτική των ινδικών ναών. Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και στη συνέχεια μπήκε στην ΑΣΚΤ
της Αθήνας όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγητές τον Γ. Παππά και τον Γ. Νικολαΐδη (1966 - 1981) .

Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με υποτροφία του Γαλλικού κράτους. Το 1991 πήρε υποτροφία του ιδρύματος Cartier στο Παρίσι.

Το έργο του περιλαμβάνει γλυπτά, κατασκευές και εγκαταστάσεις, συνήθως μεγάλου μεγέθους, που ερευνούν τη σχέση της γλυπτικής με το χώρο και την επικοινωνία με το θεατή. Από τη δεκαετία του 1990 σημειώθηκε μια στροφή στη θεματολογία του, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι ανθρώπινες φιγούρες και το έντονο κόκκινο χρώμα. Οι φιγούρες είναι συνήθως σε φυσικό μέγεθος, σε σύνολα ή κατά μόνας, συχνά αποσπασματικές ή αποτελούμενες από συναρμολογούμενα τμήματα, ώστε να μεταπλάθονται αλλάζοντας όψη. Πρόκειται για κατασκευές που θυμίζουν ταυτοχρόνως αγάλματα και μηχανικά αντικείμενα με πολλές δυνατότητες μεταμόρφωσης.

Είχε κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γλασκόβη, Φλωρεντία, Βρυξέλες, Μόναχο, Νέα Υόρκη, κ.ά.). Συμμετείχε επίσης σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, εντός και εκτός Ελλάδας. Το 1982 έλαβε μέρος στην Μπιενάλε Νέων (Παρίσι) και στα Ευρωπάλια στο Βέλγιο. Συμμετείχε επίσης στη Μπιενάλε του Sao Paulo (1987) και στο Aperto της Μπιενάλε της Βενετίας (1988). Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε Βενετίας (1990, μαζί με τον Γιάννη Μπουτέα) και στην 1η Μπιενάλε της Gwangju (Κορέα, 1995). Η τελευταία του έκθεση ήταν στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και μια από τις πιο σημαντικές για την δουλειά του ήταν στο Κέντρο Σύγχρονης Δημιουργίας Ρεθύμνης το 2005, με επιμελήτρια την Μαρία Μαραγκού.

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε για τον θάνατο του:

«Ο Γιώργος Λάππας, κορυφαίος Έλληνας γλύπτης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, οραματιστής δημιουργός και με έντονη διάθεση έρευνας και πειραματισμού, συνέβαλε στην ανάπτυξη της σύγχρονης γλυπτικής τέχνης.
Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Γιώργου Λάππα και μεταφέρω στους οικείους του τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας».
Keywords
Τυχαία Θέματα