Eurasia Group: Οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον κόσμο το 2016

22:01 4/1/2016 - Πηγή: Antinews

Η εταιρεία συμβούλων Eurasia Group δημοσίευσε τη φετινή λίστα για τους κινδύνους του 2016. Το G-Zero (το κενό εξουσίας σε διεθνές επίπεδο) στο οποίο αναφέρθηκε πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, έχει κλιμακωθεί, σημειώνουν οι Ian Bremmer και Cliff Kupchan. Οι πολιτικές διαφορές αυξάνονται, σε μια χρονιά που οι ΗΠΑ εκλέγουν νέο Πρόεδρο και η Ευρώπη περνά μια ριζική πολιτική κρίση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστικός, ενώ η

Κίνα ακόμα πιο ισχυρή -αν και προβάλλει τα οικονομικά της συμφέροντα.

Η Μέση Ανατολή παραμένει η πιο ευάλωτη περιοχή, με έξι "αποτυχημένα κράτη"(Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Μάλι, Συρία και Υεμένη) και ακόμα περισσότερους πρόσφυγες. Το ISIS έχει γίνει η πιο ισχυρή τρομοκρατική οργάνωση. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες είναι υπό πίεση. Και όλα αυτά επιδεινώνονται το 2016. Την κρίσιμη αυτή στιγμή, οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία) αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τη διαχείριση της κρίσης.

Ιδού, περιληπτικά, οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον κόσμο το 2016:

1. Η επιφανειακή συμμαχία

Η υπερατλαντική συνεργασία έχει υπάρξει η πιο ανθεκτική και σημαντική συμμαχία του κόσμου, στηρίζοντας την παγκόσμια οικονομική τάξη και ενισχύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα για σχεδόν 70 χρόνια. Όμως, πλέον δεν παίζει αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Συρία θα εκθέσουν τις διαφορές ΗΠΑ-Ευρώπης. Και καθώς οι αμερικανικοί και οι ευρωπαϊκοί δρόμοι αποκλίνουν, δεν θα υπάρχει κανείς διεθνής "πυροσβέστης" -και οι συγκρούσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, θα συνεχιστούν.

2. Η κλειστή Ευρώπη

Το 2016, οι διαφορές στην Ευρώπη θα φτάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς αναδεικνύεται μία κρίση ταυτότητας ανάμεσα στην ανοιχτή και την κλειστή Ευρώπη και ένας συνδυασμός ανισότητας, προσφύγων, τρομοκρατίας και τοπικών πολιτικών πιέσεων που θα αποτελέσουν θεμελιώδεις προκλήσεις για τις αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες πιέσεις. Ο κίνδυνος Brexit έχει υποτιμηθεί. Η οικονομία της Ευρώπης θα παραμείνει ενωμένη το 2016, όχι όμως και η ευρύτερη έννοιά της και ο κοινωνικός ιστός της.

3. Το αποτύπωμα της Κίνας

Ποτέ μια χώρα σε ένα τόσο μέτριο επίπεδο οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης όσο η Κίνα δεν παρήγαγε ένα τόσο ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα. Η Κίνα είναι η μόνη χώρα της κλίμακας σήμερα με μια παγκόσμια οικονομική στρατηγική. Η αναγνώριση το 2016 ότι η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός αλλά και ο πιο αβέβαιος παράγοντας σε μια σειρά παγκόσμιων επιδράσεων θα εκνευρίζει ολοένα και περισσότερους διεθνείς παράγοντες που δεν είναι έτοιμοι γι 'αυτό, δεν καταλαβαίνουν ή δεν συμφωνούν με τις κινεζικές προτεραιότητες, και δεν θα ξέρουν πώς να απαντήσουν σε αυτό.

4. Το ISIS και οι "φίλοι" του

Το Ισλαμικό Κράτος είναι η πιο ισχυρή τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο. Έχει προσελκύσει οπαδούς και μιμητές από τη Νιγηρία ως τις Φιλιππίνες, και η διεθνής ανταπόκριση στην άνοδο του είναι ανεπαρκής, σε λάθος κατεύθυνση και με αντικρουόμενα συμφέροντα. Για το 2016, το πρόβλημα αυτό θα αποδειχθεί άλυτο και το ISIS (και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις) θα επωφεληθούν από αυτό. Τα πιο ευάλωτα κράτη θα παραμείνουν αυτά στα οποία υπάρχουν σαφείς λόγοι για να είναι στόχοι του ISIS (Γαλλία, Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες), και εκείνα με μεγάλο αριθμό σουνιτών Μουσουλμάνων, όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

5. Η Σαουδική Αραβία

Το βασίλειο θα αντιμετωπίσει την αυξανόμενη και αποσταθεροποιητική διχόνοια μέσα στη βασιλική οικογένεια, ενώ θα απομονωθεί περισσότερο διεθνώς. Αυτό θα οδηγήσει τους κυβερνήτες του σε πιο επιθετικές κινήσεις στις κοντινές χώρες, προκαλώντας μεγαλύτερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Η απειλή της ενδο-οικογενειακής σύγκρουσης στη βασιλική οικογένεια είναι αυξημένη και ένα σενάριο ανοιχτής σύγκρουσης, που ήταν αδιανόητο πριν από την άνοδο του βασιλιά Σαλμάν τον Ιανουάριο του 2015, έχει πλέον καταστεί απόλυτα ρεαλιστικό. Η βασική πηγή της εξωτερικής ανησυχία της Σαουδικής Αραβίας είναι το Ιράν, που σύντομα θα είναι απαλλαγμένο από τις κυρώσεις.

6. Η άνοδος των τεχνολόγων

Μία πλειάδα μη κρατικών παραγόντων από τον κόσμο της τεχνολογίας, με μεγάλη επιρροή, μπαίνουν στη σφαίρα της πολιτικής με πρωτοφανή δυναμισμό. Αυτοί οι πολιτικά φιλόδοξοι τεχνολόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί, από εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, μέχρι ομάδες χάκερ και συνταξιοδοτημένους φιλάνθρωπους της τεχνολογίας. Η πολιτική άνοδος των τεχνολόγων θα προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ ανταγωνιστικών κέντρων εξουσίας, επιφέροντας αστάθεια στην πολιτική και τις αγορές.

7. Οι απρόβλεπτοι ηγέτες

Μία ασυνήθιστα μεγάλη ομάδα ηγετών, γνωστοί για την ασταθή συμπεριφορά τους, θα κάνουν τη διεθνή πολιτική εξαιρετικά ταραχώδη φέτος. Ο Πούτιν στη Ρωσία και ο Ερντογάν στην Τουρκία είναι πολιτικοί αυτής της ομάδας, που περιλαμβάνει ακόμη τον αναπληρωτή διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα μπιν Σαλμάν και τον Πέτρο Ποροσένκο της Ουκρανίας. Πολλοί από αυτούς εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο εκεί.

8. Η Βραζιλία

Η Βραζιλία παλεύει με μία βαθιά, πολυετή ύφεση και η Ντίλμα Ρούσεφ είναι αντιμέτωπη με μία κίνηση μομφής στο Κογκρέσο. Αν «επιβιώσει» η πρόεδρος, η κυβέρνησή της δεν θα έχει την πολιτική ώθηση που χρειάζεται για να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι κρίσιμες για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Αν η κυβέρνηση Ρούσεφ πέσει, μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τέμερ δεν θα τα πάει πολύ καλύτερα.

9. Η μη διενέργεια επαρκών εκλογών

Οι αναδυόμενες αγορές υποβλήθηκαν σε έναν ιστορικό κύκλο εθνικών εκλογών το 2014-2015, αλλά φέτος υπάρχουν σχετικά λίγες ευκαιρίες για τους ψηφοφόρους τους. Κάτι που σημαίνει ότι οι λαοί δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για να ακουστούν και αυτό αυξάνει την πιθανότητα δυσαρέσκειας σε αυτές τις αγορές. Καθώς η πιο αργή ανάπτυξη και η στασιμότητα του βιοτικού επιπέδου πυροδοτούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η σταθερότητα θα απειλείται. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διαδηλώσεων στη Βραζιλία, τη Ν. Αφρική και άλλες αναδυόμενες αγορές.

10. Η Τουρκία

Μετά από την αποφασιστική νίκη του στις τελευταίες εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να προσπαθεί να εδραιώσει ένα προεδρικό κοινοβουλευτικό σύστημα. Μάλλον δεν θα το πετύχει το 2016, αλλά η επιθετικότητά του θα βλάψει περαιτέρω το ήδη κλυδωνιζόμενο τουρκικό επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα. Στο μέτωπο της ασφάλειας, είναι μικρή η προοπτική του επικείμενου τέλους στη βία του ΡΚΚ, και η αδυσώπητη πίεση των ΗΠΑ προς την Άγκυρα για την πάταξη του Ισλαμικού Κράτους θα παράγει μόνο μέτρια αποτελέσματα, καθιστώντας την Τουρκία πιο ευάλωτη σε νέες επιθέσεις από το ISIS.

eurasiagroup.net

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
group, group, εταιρεία, ηπα, προβάλλει, λιβυη, isis, ιαπωνια, γαλλια, ρωσία, αιγυπτος, επιρροή, σημαίνει, εκλογες, ρκκ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αποτελεσματα, λιβανος, χωρες, ρωσία, αφρικη, βραζιλια, ηπα, ιορδανια, ιραν, ιρακ, κινα, οικονομια, ουκρανια, πιεση, ρκκ, σφαιρα, υφεση, ωθηση, αγκυρα, ανοδος, γινει, γινεται, διχονοια, υπαρχει, ειρηνη, εννοια, εξι, επιρροή, ερντογαν, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, χακερ, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κογκρεσο, λαθος, νιγηρια, νικη, προβάλλει, ομαδα, οικογενεια, πηγη, πουτιν, ρολο, σαουδικη αραβια, σεναριο, συντομα, σειρα, συρια, τουρκια, φορα, αγορες, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, isis, εισβολη, ομαδες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα