Escobar: Paradise Lost (Χαμένος παράδεισος)

Στο «Χαμένο παράδεισο» ένας νεαρός Καναδός που έχει πάει στην Κολομβία για να βρει την ιδανική τοποθεσία για surfing ερωτεύεται μια κοπέλα που ο θείος της είναι περιβόητος μεγαλέμπορος ναρκωτικών.

Το έργο έχει πρωτότυπη κεντρική ιδέα αλλά δεν την αναπτύσσει καλά. Η πλοκή προχωράει απότομα, για παράδειγμα ο νεαρός γνωρίζει τη Μαρία και λίγο μετά συναντάει τους δικούς της με προοπτικές γάμου. Δεύτερον, δεν είδα κανένα «χαμένο παράδεισο»: με το που εγκαθίσταται ο Νικ στην ειδυλλιακή παραλία έρχονται κάτι εγκληματίες και σύντομα φεύγει από εκεί. Τρίτον, ο αδελφός του εμφανίζεται ελάχιστα ενώ

είναι σημαντικό πρόσωπο και η Μαρία μένει ανενεργή μετά από κάποιο σημείο. Τέταρτον, δεν ακολουθείται μια κανονική χρονικά αφήγηση. Και άλλα έργα ξεκινάνε με κάτι που γίνεται «τώρα», πηγαίνουν πίσω και επιστρέφουν στο «τώρα» αργότερα. Αυτό αποσκοπεί στο να ανέβει η ένταση, όμως στο Paradise Lost χαλάει τη ροή της αφήγησης. Ακόμη, οι «θρησκευτικές» ανησυχίες του Εσκομπάρ περισσεύουν και ρίχνουν το ρυθμό. Επιπλέον, η προσπάθεια να υπάρξει αγωνία με τον ήρωα να πρέπει να σκοτώσει κάποιον είναι μάταιη αφού φαίνεται ότι δεν μπορεί να το κάνει· ούτε κατάλαβα γιατί δεν εγκατέλειψε την αποστολή του από νωρίς για να συναντήσει την κοπέλα του. Τέλος, το κλείσιμο της ιστορίας με έκανε να αισθανθώ ότι όσα προηγήθηκαν δεν είχαν νόημα.

Στα θετικά του έργου βάζω ότι διαδραματίζεται σε τοποθεσίες διαφορετικές από εκείνες που έχουμε συνηθίσει. Ιδίως τα πλάνα στο βουνό, όταν φαίνεται η εκκλησία της πόλης από μακριά, δημιουργούν μια δυσοίωνη ατμόσφαιρα απομόνωσης για το θεατή και ενοχής για τον ήρωα. Επίσης, μερικές στιγμές, όπως στην καντίνα με την τηλεόραση, έχουν ένταση.

Ο Benicio Del Toro είναι πειστικός ως Εσκομπάρ, ένας αδίστακτος άνθρωπος που ξέρει να κρύβει τις προθέσεις του. O Josh Hutcherson (από τα Hunger Games) είναι μέτριος ως Νικ ενώ η Claudia Traisac, που υποδύεται την κοπέλα του, ταιριάζει στο ρόλο της.

Το Escobar: Paradise Lost είναι μια μπερδεμένη ταινία. Μοιάζει λίγο στο The Beach με τον Ντι Κάπριο αν και έχει πολύ διαφορετική εξέλιξη. Αν είστε φαν του Μπενίτσιο ή δε χάνετε ταινία με εμπόρους ναρκωτικών ίσως τη βρείτε ενδιαφέρουσα.

Captain America

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα