Γιατί ο Γιούνκερ αποκάλεσε τον Ορμπάν «δικτάτορα»

«Γεια σου, δικτάτορα», αστειεύτηκε ο πρόεδρος της ΕΕ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απαραίτητα γνωστοί για τις ατάκες τους, αλλά ο ευρωπαίος επικεφαλής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ επιφύλαξε ένα καυστικό καλωσόρισμα στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα, την Παρασκευή. Το σχόλιο, που έγινε ενώπιον του Τύπου στην σύνοδο κορυφής της Λετονίας, ήρθε εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης Όρμπαν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει συνταγματικές αλλαγές και έφερε ένα

πιο αυταρχικό καθεστώς, λένε οι επικριτές του. Η απάντηση του Όρμπαν δεν ήταν πολύ έντονη.

Τον Ορμπάν είχε χαρακτηρίσει «νεοφασίστα δικτάτορα» και ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν στα τέλη του περασμένου έτους, θορυβώντας τους ηγέτες της ΕΕ, καθώς πρότεινε ότι η χώρα του θα μπορούσε να επαναφέρει τη θανατική ποινή και να θέσει αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τη μετανάστευση. Περαιτέρω διαμάχη έχει προκληθεί από ένα ερωτηματολόγιο που απεστάλη σε όλους τους Ούγγρους από την κυβέρνηση Ορμπάν, για να βολιδοσκοπήσει τις απόψεις τους σχετικά με τη μετανάστευση. Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Παρασκευή ότι το ερωτηματολόγιο ήταν «εξαιρετικά μεροληπτικό» και «απολύτως» σοκαριστικό, καθώς συνδέει τη μετανάστευση με την τρομοκρατία.

Την Τρίτη, ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφστατ έδωσε μια έντονη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ξοδεύοντας αρκετά λεπτά στο να επικρίνει τον Ορμπάν με εξαγριωμένη φωνή, κουνώντας το ερωτηματολόγιο της μετανάστευσης στο χέρι του. «Αν επιτίθεστε στη μετανάστευση, σκεφτείτε λίγο τους πολλούς Ούγγρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας των κομμουνιστών το 1956 και πώς τους υποδέχθηκαν, με ανοιχτές αγκάλες, οι άλλοι λαοί της Ευρώπης», δήλωσε ο Φερχόφστατ εν μέσω χειροκροτημάτων, ενώ ο Ορμπαν κοίταζε με απάθεια. «Οι Ούγγροι μιλούν ευθέως για τα σκληρά πράγματα. Δεν μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από αυτά. Είμαστε ένας ειλικρινής λαός» απάντησε ο Ούγγρος ηγέτης.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα