87,5% πιο ακριβό από πέρυσι το αρνί, στα ύψη οι τιμές βενζίνης και υγραερίου

Στα 15 ευρώ το κιλό το αρνί. Έως και 36% πιο αυξημένες σε σχέση με το Πάσχα του 2021 οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του υγραερίου. Αναλυτικά παραδείγματα

Είδος «ντελικατέσεν» αποτελεί φέτος για την πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών το αρνί με την τιμή του να διαμορφώνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα έως και τα 15 ευρώ το κιλό,

παρουσιάζοντας αύξηση έως 87,5% σε σχέση με το 2021! Με «πολυτέλεια για λίγους» μοιάζει και η εκδρομή στο χωριό, αφού το τελικός κόστος για κάθε λίτρο αμόλυβδης βενζίνης και υγραερίου είναι αυξημένο περίπου έως 36% σε σχέση με το περυσινό Πάσχα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πέρυσι τέτοια εποχή, η τελική τιμή για το αρνί έφτανε στα 8 ευρώ το κιλό. Φέτος, ήδη έχει φτάσει να «αγγίζει» τα 15 ευρώ το κιλό.

Τι σημαίνει αυτό; Για την αγορά ενός αρνιού 12 κιλών, μια οικογένεια έπρεπε πέρυσι το Πάσχα να διαθέσει περίπου 96 ευρώ. Φέτος, η τιμή είναι περίπου διπλάσια! Συγκεκριμένα, για ένα αρνί 12 κιλών, η τιμή φτάνει έως και τα 180 ευρώ!

«Χρυσάφι» κάθε σταγόνα βενζίνης

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί σε σχέση με πέρυσι και οι τιμές των καυσίμων, γεγονός που μετατρέπει σε οικονομικό «εφιάλτη» για τις περισσότερες και τους περισσότερους το πολυπόθητο ταξίδι στο χωριό, το Πάσχα.

Πέρυσι, η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαινόταν στα 1,599 ευρώ το λίτρο και του υγραερίου στα 0,822 ευρώ το λίτρο. Φέτος, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέρχεται στα 2,050 ευρώ το λίτρο και του υγραερίου στο 1,116 ευρώ το λίτρο. Από τα στοιχεία αυτά συνάγεται ότι οι τιμές των καυσίμων και συγκεκριμένα της αμόλυβδης βενζίνης και του υγραερίου έχουν αυξηθεί κατά 28,2% και κατά 35,7%, αντίστοιχα, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονικά περυσινή περίοδο.

Για παράδειγμα, για 50 λίτρα βενζίνης, πέρυσι οι οδηγοί έπρεπε να πληρώσουν περίπου 80 ευρώ. Φέτος, για να βάλουν την ίδια ποσότητα στα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους, θα πρέπει να δώσουν περίπου 102,5 ευρώ.

Αντίστοιχα, για 50 λίτρα υγραέριο, πέρυσι η τιμή κυμαινόταν περίπου στα 41 ευρώ. Φέτος, για την ίδια ποσότητα υγραερίου θα πρέπει οι οδηγοί να πληρώσουν περίπου 60 ευρώ.

Όπως φαίνεται, οι τιμές ακόμη και στα πιο στοιχειώδη παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση. Τα 2/3 των πολιτών πολύ δύσκολα, βάσει εισοδημάτων, θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους σε αγορές αγαθών και μετακίνησης, φέτος το Πάσχα. Και όπως όλα δείχνουν, μετά το πέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας θα στείλει τον δικό της «λογαριασμό» στην κυβέρνηση, η οποία δείχνει να φθίνει δημοσκοπικά όλο και περισσότερο.

The post 87,5% πιο ακριβό από πέρυσι το αρνί, στα ύψη οι τιμές βενζίνης και υγραερίου appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
875,