Η «μηδενική ανοχή» της Κίνας στον κόβιντ «απειλεί» το παγκόσμιο εμπόριο;

Δύο χρόνια τώρα το Πεκίνο δείχνει ότι δεν θέλει νέα κρούσματα, ούτε έναν ασθενή! Τον περασμένο Φεβρουάριο το Bloomberg επαινούσε την κινεζική πολιτική μηδενικής ανοχής, τώρα όμως δυτικά ΜΜΕ μιλούν για πρόκληση «εμφράγματος» στο παγκόσμιο εμπόριο. Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να «κατασυκοφαντήσει τη χώρα, απαντά η Κίνα, που καταγγέλλει τις ΗΠΑ για τον

πόλεμο στην Ουκρανία

Τις τελευταίες ημέρες η Σαγκάη, η οικονομική καρδιά της Κίνας, είναι το επίκεντρο μιας αυστηρότατης καραντίνας. Αλλά δεν είναι η μόνη. Τουλάχιστον 45 κινεζικές πόλεις βρίσκονται σε μερικό ή καθολικό lockdown, επηρεάζοντας, σύμφωνα με αναλυτές, το ένα τέταρτο του πληθυσμού και περίπου το 40% της οικονομίας της χώρας.

Σαγκάη: Σκληρό lock down

Τα φώτα, ωστόσο, είναι στραμμένα στην κοσμοπολίτικη Σαγκάη των 25 εκατομμυρίων, με το μεγαλύτερο ΑΕΠ από όλες τις κινεζικές πόλεις (679 δισεκατομμύρια δολάρια).

Είναι, επίσης, η έδρα του τρίτου μεγαλύτερου χρηματιστηρίου παγκοσμίως, φιλοξενεί τα εθνικά γραφεία 800 πολυεθνικών γιγάντων -μεταξύ των οποίων Apple, Qualcomm, General Motors, Pepsico και Tyson Foods- και διαθέτει το πρώτο σε διακίνηση εμπορευμάτων λιμάνι παγκοσμίως.

Μόνο το 2021, διακινήθηκαν από εκεί πάνω από 47 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, σε 500 λιμάνια 214 χωρών και περιοχών.

Στον χείμαρρο των ρεπορτάζ που έχουν κατακλύσει τα δυτικά ΜΜΕ, αποτυπώνεται μία «τραγική καθημερινότητα των κατοίκων» σε ένα πρωτοφανούς σκληρότητας lock down, με τις επίσημες ανακοινώσεις να κάνουν λόγο για περίπου 20.000 ασυμπτωματικά κρούσματα, σχεδόν 2.500 ασθενείς, και μόνο τρεις θανάτους ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα (!).

Μνήμες από το 2020

Οι εικόνες της άδειας μεγαλούπολης και των έγκλειστων στα σπίτια κατοίκων -τηρουμένων των αναλογιών- ξυπνούν αυθόρμητα μνήμες από αντίστοιχες εμπειρίες που βιώθηκαν στις μεγαλουπόλεις της Δύσης, και βέβαια στην Ελλάδα, στην πρώτη καραντίνα του 2020.

Για να θυμηθούμε τα δικά μας, τότε που όποιος τολμούσε να βρέξει τα πόδια του στη θάλασσα έτρωγε 300 ευρώ πρόστιμο, και τα αστυνομικά γκλοπ προσγειώνονταν με φόρα πάνω σε όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί για τη βροχή προστίμων που έπεφταν σε όσους έπιναν καφέ στα… παγκάκια του πάρκου της Νέας Σμύρνης. Μνήμες εξόχως χρήσιμες και διδακτικές!

Επιμονή στο μηδενικά κρούσματα

Βέβαια, σήμερα, δυτικοί επιστήμονες και όχι μόνο διατείνονται ότι υπάρχουν όπλα για να συμβιώνουμε με τον covid, (εμβόλια, φάρμακα, μάσκες κλπ) ενώ θεωρείται πλέον ανεξήγητη η κινεζική επιμονή σε καθολικές καραντίνες.

Κάποιοι, πάντως, κάνουν ακόμη και υποθέσεις του τύπου: Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δεν μας το λένε.

Όπως και να’ χει, ο Κινέζος πρόεδρος, Τζι Πινγκ, δείχνει να συνεχίζει την πολιτική της ολοκληρωτικής εξάλειψης των κρουσμάτων και του μηδενικού αριθμό ασθενών και θανάτων, δηλώνοντας ότι «η επιμονή στα μέτρα θα φέρει τη νίκη».

Έπαινοι από το Bloomberg

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το Bloomberg επαινούσε την αντικόβιντ πολιτική του Πεκίνου. Σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί ο κόσμος χρειάζεται τη μηδενική πολιτική της Κίνας για τον κόβιντ», έγραφε ότι «τα μαζικά τεστ και οι αυστηρές καραντίνες έχουν αποτρέψει τεράστιο αριθμό θανάτων, διασφαλίζοντας ότι τα πάντα, από iPhone και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της Tesla, μέχρι λιπάσματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων συνεχίζουν να ρέουν από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο».

Τώρα, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Διεθνείς αναλυτές και δυτικά ΜΜΕ μιλούν για παρεμπόδιση της οικονομικής ανάκαμψης, κάνουν λόγο για «έμφραγμα» στο παγκόσμιο εμπόριο, και επικρίνουν την αντικόβιντ πολιτική του Πεκίνου.

Την ίδια στιγμή η έκκληση της Ουάσιγκτον στο μη αναγκαίο προσωπικό του προξενείου των ΗΠΑ στη Σανγκάη και των οικογενειών τους να εγκαταλείψουν την πόλη, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπό του, Ζάο Λιτζιάν, να κάνει λόγο για «εργαλειοποίηση της κατάστασης στη Σανγκάη» και να καταγγέλλει την Ουάσιγκτον ότι «επιχειρεί την κατασυκοφάντηση της χώρας».

Πανδημία και Ουκρανία

«Από τα κινητά τηλέφωνα της Apple μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla, το “Made in China” συνεχίζει να αιμοδοτεί τις κύριες αρτηρίες της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας, απαντούν και οι Global Times στους δυτικούς επικριτές, απηχώντας τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της κινεζικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται τη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μειώσει τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη για 143 οικονομίες σε όλο τον κόσμο, για να ισχυριστούν ότι οι αβεβαιότητες της παγκόσμιας οικονομίας δεν σχετίζονται με τα κινεζικά μέτρα κατά του κόβιντ, αλλά με τη σύγκρουση Ρωσίας –Ουκρανίας καθώς και με την πανδημία που μαίνεται.

Στα όριά του το λιμάνι

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι στο λιμάνι της Σαγκάης σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις. Ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν έχει εκτοξευθεί, ενώ πολλοί οδηγοί φορτηγών δυσκολεύονται να φέρουν εγκαίρως κοντέινερμέσα και έξω από το λιμάνι, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 60% των εμπορευμάτων είναι «αζήτητα», καθώς το λιμάνι έχει φτάσει στα όριά του και δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα εμπορευματοκιβώτια, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή Γου Μινγκούα.

Πάντως, το εργοστάσιο-γίγας της Tesla  στη Σαγκάη παρέδωσε περισσότερα από 65.000 αυτοκίνητα τον Μάρτιο.

Για τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, όμως, ο αντίκτυπος της προσωρινής «παύσης» στη Σαγκάη και σε άλλες κινεζικές πόλεις έχει σκοπίμως μεγαλοποιηθεί από τη Δύση.

Εμπορικός πόλεμος και κυρώσεις

«Γιατί η παγκόσμια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας στερείται τσιπς και γιατί οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων εκτινάσσονται στα ύψη; Μερικοί πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ότι το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο εναντίον πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Έναν πόλεμο που έχει κλονίσει την παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα και οι συνέπειες εξακολουθούν να εξελίσσονται μέχρι σήμερα» γράφουν οι κινεζικοί Times.

Ενώ, κατηγορούν ευθέως και τη σημερινή κυβέρνηση της Ουάσιγκτον για σοβαρές αναταράξεις στη διεθνή νομισματική, χρηματοπιστωτική και εμπορική τάξη, με τις πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις τις οποίες ανάγκασαν και άλλες χώρες να επιβάλλουν κατά της Ρωσίας.

«Οι ΗΠΑ και η Δύση έχουν προκαλέσει πολλές παγκόσμιες οικονομικές καταιγίδες τα τελευταία χρόνια, αλλά λίγα δυτικά μέσα ενημέρωσης τους επέκριναν σοβαρά. Η Κίνα κατηγορείται ότι πλήττει το παγκόσμιο εμπόριο απλώς και μόνο επειδή οι οικονομίες πολλών πόλεων επηρεάζονται προσωρινά από την επιδημία», γράφουν.

Ο έλεγχος του ιού

Παρόλα αυτά, για τις κινεζικές αρχές ο έλεγχος του ιού φαίνεται ότι αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας – και απόδειξη «επιτυχίας» με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να μιλάει για «ολική αποτυχία» της Ουάσιγκτον στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι η Κίνα του 1,4 δισ κατοίκων έχει καταγράψει 4.600 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, ενώ στις ΗΠΑ με λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του ασιατικού γίγαντα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 755.000 θάνατοι.

Ασφαλώς, ο ελληνικός όλεθρος των 28.500 θανάτων στη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν επιδέχεται σχολιασμού. Μπορεί να αξιολογηθεί μόνον ως μία από τις παγκόσμιες πρωτιές της κυβέρνησης Μητοτσοτάκη που βουλιάζει πλέον στην απαξίωση!

The post Η «μηδενική ανοχή» της Κίνας στον κόβιντ «απειλεί» το παγκόσμιο εμπόριο; appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα