Smoke and Sacrifice Review

Τα ονόματα των Neil Millstone και Tancred Dyke Wells μπορεί να μην σας λένε τίποτα, αλλά το βιογραφικό τους είναι πλούσιο και γεμάτο συμμετοχές σε μικρά και μεγάλα πρότζεκτ των Sony, Nintendo, Microsoft, Disney κτλ. Το survival RPG Smoke

and Sacrifice είναι το νέο πόνημα των δύο βετεράνων και της ομάδας τους, Solar Sail Games.

Το Smoke and Sacrifice ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αναλαμβάνετε το ρόλο της Saschi, μιας μάνας με το νεογέννητο βρέφος ακόμα στην αγκαλιά της, που παίρνει μέρος σε ένα τελετουργικό για να θυσιάσει το παιδί στο “Δέντρο του Ηλίου”. Το “Δέντρο του Ηλίου” με αυτή την προσφορά παρέχει το φως του που προστατεύει την κοινότητα από το σκοτάδι, την πυκνή μαύρη ομίχλη που συνοδεύει τη νύχτα και τα μοχθηρά πλάσματα που ξεπετάγονται από αυτή. Μετά τη θυσία του βρέφους σας, κάτι πάει στραβά και μαθαίνετε ότι υπάρχουν ελπίδες το παιδί σας να είναι ακόμα ζωντανό. Ταξιδεύετε στον κάτω κόσμο και αντιλαμβάνεστε ότι στο πολύτιμο φως του Δέντρου, κρύβεται κάτι αρκετά πιο σκοτεινό. Αν και σεναριακά το Smoke and Sacrifice ξεκινά δίνοντας σας ένα δυνατό συναισθηματικό χαστούκι, στη συνέχεια ξεχνά και το ίδιο ότι έχει ιστορία. Δεν κάνει καμία προσπάθεια στο να επενδύσει στην πρόκληση συναισθημάτων, αφήνοντας το αρχικό δράμα να ξεθωριάσει και να ξεχαστεί, σε σημείο που αναρωτιέστε αν παίζετε το ίδιο παιχνίδι.

Σχεδόν οι μισοί AI χαρακτήρες του παιχνιδιού γνωρίζουν πού είναι το παιδί σας και τί έχει συμβεί σε αυτό, κανένας δεν σας βοηθά όμως αν δεν του φέρετε πρώτα ένα κομμάτι... ζαμπόν, μια δωδεκάδα λουλούδια κτλ. Υπάρχουν αρκετές και ανούσιες αποστολές που πρέπει να κάνετε, τις περισσότερες φορές δυσνόητες στην περιγραφή τους, χωρίς να ξέρετε πού πρέπει να πάτε και τί πρέπει να κάνετε. Θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι αυτό βοηθά την εξερεύνηση του παιχνιδιού, αλλά αυτό θα ίσχυε μόνο αν υπήρχε κάτι το ενδιαφέρον να ανακαλύψετε. Την περισσότερη ώρα περιφέρεστε άσκοπα μέχρι να βρείτε αυτό που θέλετε εντελώς τυχαία και είτε αφορά κάποιον χαρακτήρα που πρέπει να μιλήσετε ή κάποια μηχανική συσκευή που πρέπει να ενεργοποιήσετε, στα μικρά και επαναλαμβανόμενα επίπεδα του παιχνιδιού.

Το μικρό σπίτι στο λιβάδι.

Το Smoke and Sacrifice είναι 2D παιχνίδι που επικεντρώνεται στην δημιουργία αντικειμένων, με αρκετά στοιχεία από roguelike και RPG. Αν και παρουσιάζεται σαν παιχνίδι ανοιχτού κόσμου, αυτό δεν ισχύει. Ο κόσμος του είναι μοιρασμένος σε διαφορετικές ζώνες όπου πρέπει να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα για να μπορέσετε να προχωρήσετε παρακάτω. Τα απαιτούμενα κάθε περιοχής και προόδου προς την επόμενη ζώνη δεν έχουν καμία ποικιλία και αφορούν την εύρεση πρώτων υλών και δημιουργία συγκεκριμένου εξοπλισμού για να μπορέσετε να μεταβείτε στην επόμενη περιοχή. Η ποικιλία του περιβάλλοντος δεν είναι και τόσο μεγάλη και επικεντρώνεται στα βασικά σχεδόν φυσικά στοιχεία όπως το νερό, πάγο, φωτιά κτλ.

Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού, συλλέγετε αντικείμενα και πρώτες ύλες για να μπορέσετε να εξοπλίσετε την ηρωίδα σας με καλύτερες πανοπλίες, όπλα, φίλτρα υγείας κτλ. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν έχει μεγάλο βάθος, ούτε έχει προσεχθεί ιδιαίτερα και ο αριθμός συνολικά των αντικειμένων που γίνονται σταδιακά διαθέσιμα είναι μερικές μόνο δεκάδες. Αν και τα αντικείμενα είναι σχετικά λίγα, το grinding για την εύρεση των αναγκαίων υλικών είναι αναπόφευκτο και αρκετά βαρετό. Το παιχνίδι ενσωματώνει στο gameplay του κύκλο ημέρας-νύχτας, με τη νύχτα να είναι αρκετά πιο επικίνδυνη, καθώς κάνουν την εμφάνιση τους εφιαλτικά πλάσματα που ξεπηδάνε από την ομίχλη του σκοταδιού. Κατά την διάρκεια της νύχτας πρέπει να έχετε μαζί σας κάποια πηγή φωτισμού αλλιώς η ομίχλη και τα πλάσματά της σας ρίχνουν στο αιώνιο σκοτάδι. Είναι αναμενόμενο σε παιχνίδια του είδους έτσι και εδώ, να υπάρχει φθορά του εξοπλισμού σας και των υλικών που συλλέγετε καθόλη την διάρκεια της περιπέτειας. Η μηχανισμός φθοράς όμως όλων των αντικειμένων είναι αρκετά προβληματικός και δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ συλλογής και αξιοποίησης αυτών, με αποτέλεσμα να προσθέτει επιπλέον χρόνο συλλογής, κάτι που κάνει το παιχνίδι υπερβολικά βαρετό και σας αναγκάζει να κάνετε συνεχώς ένα βήμα μπρος, ένα πίσω.

Προβληματικές είναι και οι μάχες και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η κάμερα, η οποία είναι υπερβολικά κοντά στο έδαφος, επικεντρωμένη στην ηρωίδα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δέχεστε επιθέσεις από πλάσματα που βρίσκονται εκτός του οπτικού σας πεδίου ή να πέφτετε σε θανάσιμες παγίδες ή εχθρούς άθελα σας λόγω του περιορισμένου field of view. Προβληματικά είναι και τα hitboxes των εχθρών, μικρών ή μεγάλων, όπου απαιτείται ακρίβεια pixel για να βρείτε τον στόχο σας.

Steampunk χωρίς ασπόνδυλα μαλάκια δεν γίνεται!

Το παιχνίδι δεν καταφέρνει να παρουσιάσει κάτι το αξιόλογο ούτε στον οπτικοακουστικό τομέα. Μπορεί η πρώτη εντύπωση να είναι αρκετά καλή, όμως πολύ σύντομα ο ενθουσιασμός εξανεμίζεται καθώς σχεδόν όλα τα περιβάλλοντα και επίπεδα είναι σχεδόν ίδια. Η steampunk με αρκετή δόση φαντασίας αισθητική δίνει την αίσθηση ότι όλα αυτά κάπου τα έχετε ξαναδεί. Όχι μόνο δεν υπάρχει κάτι πρωτότυπο στον σχεδιασμό, αλλά πολλά πλάσματα και μέρη του φυσικού περιβάλλοντος επαναλαμβάνονται διαρκώς έχοντας μόνο μικρές αλλαγές στην εξωτερική τους εμφάνιση. Στο ίδιο επίπεδο και ο ήχος, με μονότονη και ανέμπνευστη μουσική και αδιάφορα ηχητικά εφέ μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Το πείραμα της Solar Sail με το Smoke and Sacrifice αποτυγχάνει. Εντυπωσιακή πρώτη επαφή με το σενάριο και τον κόσμο για την πρώτη ώρα του παιχνιδιού και μετά αργή, βασανιστική κατηφόρα στην μετριότητα. Ελάχιστο βάθος στο gameplay, καμία αίσθηση προόδου του χαρακτήρα σας, προβληματικός χειρισμός και κάμερα, ατελείωτοι, ανούσιοι και άνισοι μηχανισμοί χρήσης και εύρεσης αντικειμένων. Όλα αυτά κάνουν το Smoke and Sacrifice να μοιάζει με mobile game και όχι κάτι παραπάνω. Προσπεράστε το άφοβα, αφού υπάρχουν πολύ καλύτερα παιχνίδια στο είδος του.

Σοκαριστικό σεναριακό ξεκίνημα......που ξεχνιέται λίγες ώρες μετάΠροβληματική κάμερα και μάχεςΑδιάφορο οπτικοακουστικό σύνολοΜηχανισμοί χωρίς ισορροπίαΒαρετό grinding χωρίς ουσιαστικές απολαβές και συμβολή στην πρόοδοΡηχό, απλοϊκό και επαναλαμβανόμενο gameplayΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Solar Sail GamesΕΚΔΟΣΗ:Curve DigitalΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:Survival RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://solarsailgames.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:31/5/2018 (PC, Switch), 2018 (PS4, Xbox One)

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα