Shenmue 1 and 2 Review

Η ιστορία του gaming είναι γεμάτη με παιχνίδια που άλλαξαν τα δεδομένα στην εποχή τους. Παιχνίδια που έθεσαν νέα στάνταρ και αποτέλεσαν την βάση για το μέλλον, που άλλαξαν την βιομηχανία με πολλούς τρόπους με αποτέλεσμα σήμερα να απολαμβάνουμε ένα σωρό πράγματα που τα θεωρούμε δεδομένα. Τα Shenmue είναι τέτοια “μεταμορφωτικά” παιχνίδια, ακόμα κι αν βγήκαν σε μια πλατφόρμα που πέθανε άδοξα. Δυστυχώς, αυτό που δεν μπορούμε να πούμε για τα Shenmue, είναι ότι γέρασαν καλά.

Στο Shenmue γνωρίζουμε το Ryo Hazuki, γιο ενός δασκάλου

πολεμικών τεχνών που ζει στην εξοχή της Ιαπωνίας. Μια ημέρα, βρίσκει το dojo του πατέρα του γεμάτο με κουστουμάτους τύπους και τον αρχιμαφιόζο Lan Di να είναι έτοιμος να εκτελέσει τον πατέρα του. Ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά είναι ένα μυστικιστικός κινέζικος καθρέπτης. Τα πράγματα δεν πάνε καλά και ο Lan Di εκτελεί τον πατέρα του Ryu μπροστά στα μάτια του ήρωα. Από εκεί και πέρα αρχίζει η περιπέτεια του Ryo, ο οποίος πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια, να βρει τον Lan Di και να πάρει εκδίκηση για τον χαμό του πατέρα του. Μπορεί να φαίνεται τρομερή ιστορία, γεμάτη συγκινήσεις και περιπέτεια, αλλά τον περισσότερο καιρό στο παιχνίδι αναζητάτεπληροφορίες ρωτώντας ανθρώπους, διαβάζοντας πινακίδες και ψάχνοντας αντικείμενα.

Κάποιος που δεν έχει παίξει Shenmue, ίσως έχει την εντύπωση ότι είναι κάτι σαν adventure. Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Shenmue έχει και μέρη που βασίζονται στην δράση, που κυρίως αποτελούν διάλειμμα από το σχεδόν ληθαργικό ψάξιμο. Το παιχνίδι είτε γίνεται σχεδόν beat 'em up και μπορείτε να έχετε απ’ ευθείας τον έλεγχο του Ryo, με στιλ παρόμοιο με Virtua Fighter, είτε σας βάζει σε αρκετές σκηνές με QTE. Όλα αυτά λειτουργούν κάτω από ένα σύστημα που έχει να κάνει με την ώρα, αφού υπάρχει κύκλος μέρας-νύχτας, στον οποίο το περιβάλλον και οι ΑΙ χαρακτήρες δρουν ανάλογα, καθώς και σύστημα καιρού.

To σύστημα μάχης θυμίζει Virtua Fighter.

Το πρόβλημα με το Shenmue είναι ότι, ενώ την εποχή που βγήκε όλα τα παραπάνω ήταν πρωτοποριακά, πλέον δεν λένε και πολλά. Ο χειρισμός είναι τρομακτικά δύσκολος, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι διάφοροι γρίφοι και το όλο “ντεντεκτιβικό στοιχείο” είναι βαρετά και γενικά και στο Shenmue αλλά και στο Shenmue 2 σχεδόν το πρώτο μισό είναι βαρετά αργό. Χρειάζεται να πολεμήσετε με το zoom-in για να επικεντρωθεί ο Ryo σε κάτι αξιοσημείωτο, τα QTE καταντάνε βαρετά μετά από λίγο, ενώ το ξύλο δείχνει την ηλικία του παιχνιδιού, με πολύ περιορισμένες κινήσεις. Ο δε "ανανεωμένος" χειρισμός είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το παιχνίδι έχει φτιαχτεί με συγκεκριμένο τρόπο κίνησης, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Το να αλλάξεις τον τρόπο που λειτουργεί ο χειρισμός σε ένα παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί με συγκεκριμένη λογική και να το πετάς μέσα χωρίς σκέψη, απλά είναι συνταγή για ακόμα περισσότερα νεύρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Shenmue λοιπόν είναι η ηλικία τους. Όμως η νέα αυτή HD έκδοση έρχεται με νέα προβλήματα που μάλλον οφείλονται στη βιαστική μεταφορά των παιχνιδιών στα νέα συστήματα. Και τα δύο παιχνίδια είναι γεμάτα bugs που στην πραγματικότητα έπρεπε να έχουν διορθωθεί από την πρώτη βδομάδα του quality testing. Στο Shenmue 1, στο πρώτο cutscene έξω από το dojo, η κάμερα κολλάει πίσω από κάποιο αντικείμενο και κατά την διάρκεια της σκηνής βλέπετε απλά κάτι καφέ να καλύπτει την οθόνη. Άλλες φορές στο Yu Arcade, αν πατήσετε “start” στο Space Harrier το παιχνίδι απλά κολλάει. Άλλες φορές δεν εμφανίζονται χαρακτήρες και το παιχνίδι δεν ξέρει τί να κάνει παγιδεύοντάς σας σε κάποιες σκηνές. Άλλες φορές δεν εμφανίζεται το κείμενο που χρειάζεται ενώ κοιτάτε πινακίδες. Ο ουρανός τις περισσότερες φορές περιστρέφεται πολύ γρήγορα και αντίστροφα απ’ ότι περιστρέφεστε εσείς, κάνοντας ένα ψυχεδελικό εφέ.

Το χειρότερο απ’ όλα, ο ήχος είναι απλά άθλιος. Το να παίρνεις τον ήχο ενός παλιού παιχνιδιού και να τον κάνεις ελαφρώς χειρότερο θέλει προσπάθεια. Δέχομαι ότι το voice acting του Shenmue εξαρχής ήταν κάκιστο, αλλά εδώ η κατάσταση είναι ακόμα πιο απογοητευτική. Είναι σαν να το πήραν κυριολεκτικά από το component του Dreamcast και να το πέταξαν κατευθείαν στη νέα έκδοση, χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία. Τουλάχιστον το υπέροχο soundtrack δεν έχει υποστεί την ίδια κακοποίηση. Επίσης τα γραφικά έχουν μια βελτίωση ώστε να δείχνουν πιο ωραία σε HD. Κάτι που μεν είναι καλό, αλλά ταυτόχρονα η υψηλότερη ανάλυση τονίζει ακόμα περισσότερο και τα αδύνατα σημεία που οφείλονται στο παλιό hardware με βάση το οποίο δημιουργήθηκαν αυτά τα παιχνίδια.

Οι αγώνες με τα κλαρκ είναι πάντα διασκεδαστικοί.

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται μόνο στο πρώτο παιχνίδι. Το Shenmue 2, αν και είναι αρκετά πιο καλοφτιαγμένο, με τους περισσότερους μηχανισμούς gameplay να είναι σαφώς πιο ραφιναρισμένοι, επίσης έχει μεταφερθεί με προβλήματα, ενώ και τα θέματα που σχετίζονται με το αρχικό παλιό hardware είναι εδώ. Το gamma correction έχει πάει διακοπές στη Χαβάη, αφήνοντας πίσω ένα παιχνίδι που είτε είναι υπερβολικά φωτεινό ή, ακόμα χειρότερα, τρομερά σκοτεινό. Μπορεί να έχουν γίνει κάποιες διορθώσεις με patch, όπως στο letterboxing και στην μηχανή γραφικών που έχει θέμα με την αναλογία 16:9, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν μικροπροβλήματα δεξιά και αριστερά.

Αν δεν είστε κάποιος της παλιάς σχολής που θέλει να έχει εύκαιρα τα Shenmue και Shenmue 2 περιμένοντας το τρίτο της σειράς, μάλλον δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να δείτε στο Shenmue 1 and 2. Μπορείτε να συνεχίσετε να παίζετε οτιδήποτε πιο σύγχρονο και αν θέλετε να μπείτε στη λογική αυτών των τίτλων, καλύτερα να ασχοληθείτε με τη σειρά Yakuza που είναι πνευματικός διάδοχος και δεν κρατιέται πίσω από τους περιορισμούς του παρελθόντος.

Shenmue 1 και 2 σε ένα πακέτοΒελτίωση στα γραφικάΔεν χρειάζεται πια να “ξεθάψετε” το Dreamcast σας για να παίξετε ShenmueΤα παιχνίδια δεν έχουν γεράσει καλάΚακά ports με πολλά bugsΆθλιος ήχοςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:D3TΕΚΔΟΣΗ:SegaΔΙΑΘΕΣΗ:ZegetronΕΙΔΟΣ:Action adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://shenmue.sega.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:21/8/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα