Pikmin 3 Review

16:17 4/8/2013 - Πηγή: Game 2.0

Άτιμη Nintendo. Αν πιάσεις ένα είδος στα χέρια σου, το επανεφεύρεις μέχρι αηδίας, το βουτάς στη χαριτομενιά και μας το στένεις πακέτο με όλη την πιθανή γιαπωνεζίλα που μπορείς να βάλεις μέσα. Το Pikmin 3 συνεχίζει την ιστορία της διαπλανητικής αποικιοκρατίας στο Wii U, σε ένα παιχνίδι που πραγματεύεται τη σκλαβιά και την επιβίωση ενάντια σε φυσικούς εχθρούς.

Η ιστορία του Pikmin 3 είναι απλή. Στον πλανήτη Koppai, οι κάτοικοι έχουν αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής,

αλλά έφαγαν τα πάντα στον πλανήτη και έχουν ξεμείνει εντελώς από τροφές. Για να μπορέσει να επιζήσει το είδος τους, αρχίζουν και ψάχνουν το σύμπαν για πιθανούς πλανήτες από τους οποίους μπορούν να πάρουν τροφή (η αποικιοκρατία που λέγαμε). Εν τέλει εστιάζουν στον PNF-404, έναν πλανήτη που ίσως να είναι η Γη, πολλά χρόνια αφού έχουμε εξαφανιστεί εμείς. Στέλνουν λοιπόν το διαστημόπλοιο SS Drake με τρείς αστροναύτες: τη Britanny, μια νεαρή βοτανολόγο, τον Alph, έναν νεαρό μηχανικό, και τον Captain Charlie που είναι ο αρχηγός. Κατά την διάρκεια της προσγείωσης στον PNF-404 όμως, κάτι πάει στραβά και το διαστημόπλοιο προσκρούει στην επιφάνεια του πλανήτη, στέλνοντας τα τρία μέλη του πληρώματος σε διαφορετικά μέρη. Ο καθένας τους λοιπόν ανακαλύπτει τα φιλικά Pikmin, τα οποία οι αστροναύτες μπορούν να μαζεύουν και να χρησιμοποιούν ως στρατιά υπό τις εντολές τους.

Το gameplay βασικά είναι ίδιο με αυτό που ξέρουμε από τα προηγούμενα παιχνίδια Pikmin. Μπορείτε να κινείτε τον χαρακτήρα ελεύθερα στον χώρο, με το LZ χρησιμοποιείτε τη σφυρίχτρα για να μαζέψετε τα Pikmin από το γύρω περιβάλλον σας, και αφού στοχεύσετε με τον αριστερό αναλογικό (βασικά ο στόχος σας είναι όπου κοιτάει ο χαρακτήρας), πετάτε τα Pikmin εκεί που θέλετε. Οι αλλαγές είναι αρκετές, αν και δεν διαφοροποιούν δραστικά τη κλασική φόρμουλα των Pikmin. Πρώτα απ' όλα υπάρχουν δύο νέα είδη Pikmin. Τα γκρι Rock Pikmin τα οποία έχουν μεγάλη δύναμη αλλά είναι εντελώς ατσούμπαλα, και τα ρόζ ιπτάμενα Pikmin τα οποία είναι αδύναμα αλλά έχουν το πλεονέκτημα να πετάνε και να σπάνε στο ξύλο ιπτάμενους εχθρούς ή να μαζεύουν φρούτα σε ψηλά κλαδιά και δυσπρόσιτα μέρη. Μαζί με αυτά υπάρχουν τα κλασικά κόκκινα Pikmin που αντιστέκονται στη φωτιά, τα μπλε Pikmin που είναι υδρόβια, και τα κίτρινα που είναι ηλεκτροαγώγιμα και έχουν γενικά ανοχή στα ηλεκτρικά σοκ. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίζετε καθόλου με τα λευκά και τα μωβ Pikmin στο κεντρικό campaign, τα οποία πάντως υπάρχουν στα άλλα δύο modes του παιχνιδιού.

Η στιγμή που ο Alph βρίσκει το πρώτο του pikmin. Από τις πιο όμορφες σκηνές.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι το παιχνίδι δεν έχει κομμάτια που μοιάζουν με dungeons όπου απλά έχετε περιορισμένο αριθμό Pikmin. Κάτω από όλες τις συνθήκες, παίζετε με το χρονικό περιορισμό που σας δίνει η διάρκεια της ημέρας και πρέπει να μαζέψετε φρούτα για να μπορέσετε να επιστρέψετε στον πλανήτη τις επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στις ημέρες όπως στο πρώτο Pikmin. Μπορείτε να κάνετε εξορμήσεις για 99 ολόκληρες ημέρες αν το θελήσετε, αρκεί να έχετε βρει αρκετά φρούτα. Οι πίστες από την άλλη είναι τεράστιες και γεμάτες με μικρά και μεγάλα μυστικά. Η περιπλοκότητά τους πολλές φορές σας αναγκάζει να επιστρέψετε σε αυτές για να βρείτε περαιτέρω καλούδια. Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι σαφώς ανώτερος από ότι τα προηγούμενα Pikmin.

Η τρίτη μεγάλη αλλαγή είναι το γεγονός ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε μέλη του πληρώματός σας για να μοιράζετε τις εργασίες. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να περάσετε ένα χάσμα και πρέπει να χτίσετε μια γέφυρα και από τις δύο πλευρές, μπορείτε να πετάξετε κάποιον από το πλήρωμα απέναντι με μερικά pikmin και να κάνετε εκεί τις δουλειές σας με τον άλλον, εναλλάσσοντας τον έλεγχο από το ένα μέλος του πληρώματος στο άλλο με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό προσθέτει βάθος σε μια ήδη πετυχημένη συνταγή και αν είστε καλοί στο multitasking, μπορείτε κάλλιστα να μοιράσετε τις δουλειές μεταξύ των μελών του πληρώματος του SS Drake και να κάνετε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο.

Σε αυτό βέβαια βοηθάει και το Wii U GamePad. Μπορεί να μην έχετε επιλογές όπως στο Pikmin mini-game του Nintendo Land, αλλά χρησιμεύει ως χάρτης τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε με τα δάχτυλά σας αλλά και να ορίζετε μέρη στα οποία θέλετε να στείλετε τους χαρακτήρες σας, χωρίς να τους πάτε εσείς χειροκίνητα. Τρομερά πρακτικό. Στο τέλος κάθε αποστολής μπορείτε να δείτε ένα replay με τα πεπραγμένα της ημέρας πάνω στον χάρτη, έτσι ώστε να σχεδιάσετε τη στρατηγική σας καλύτερα στην επόμενη εξόρμηση. Το μόνο θέμα που αντιμετώπισα είναι το pathfinding των Pikmin. Ναι, είναι πιο έξυπνα από ότι ήταν στα προηγούμενα δύο παιχνίδια, αλλά αυτό δεν τα αποτρέπει από το να πέφτουν σαν υπνωτισμένα σε λίμνες και σε τοίχους όποτε τα καλείτε από την άλλη πλευρά κάποιου εμποδίου. Συχνά κολλάνε σε γωνίες ή πίσω από μικρές χαραμάδες και χρειάζεται να τα καλέσετε δύο και τρεις φορές για να ξεστραβωθούν και να έρθουν.

Έχετε δει αχλάδι να πετάει; Ορίστε.

Τα άλλα δύο modes του παιχνιδιού είναι το Mission, που στην ουσία σας δίνει αποστολές και προκλήσεις για να ολοκληρώσετε, και το Bingo Battle που επιστρέφει από το Pikmin 2 σε όλο του το μεγαλείο. Και τα δύο αυτά modes μπορούν να παιχτούν με δύο άτομα. Το Mission είναι για co-op, με τον δεύτερο παίκτη να παίζει με το Wii Remote και το nunchuck όπως στο New Play Control (πράγμα που μπορείτε να κάνετε κι εσείς στο single-player αν θέλετε). Στο εν λόγω mode υπάρχουν και πίστες τύπου dungeon, χωρίς χρονικό περιορισμό, αλλά πρέπει να κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα Pikmin ζωντανά.

Στο Bingo Battle δίνεται σε κάθε παίκτη μια κάρτα με εχθρούς και φρούτα. Οι παίκτες όχι μόνο πρέπει να την ολοκληρώσουν βρίσκοντας τα στο χάρτη, αλλά πρέπει να σταματήσουν και τον αντίπαλο σαμποτάροντάς τον. Εδώ εμφανίζονται όλα τα Pikmin που έχουμε δει στη σειρά ως τώρα. Προφανώς η Nintendo επέλεξε να αφήσει μόνο σε αυτά τα modes τα λευκά και τα μωβ Pikmin, αφού είναι αρκετά δυνατά και γρήγορα και θα χαλούσαν την ισορροπία του campaign, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να λάμψουν σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Σε αυτό το σημείο να σημειώσω ότι η Nintendo για άλλη μια φορά άφησε έξω το online multiplayer χωρίς λόγο. Τουλάχιστον τα Bingo Battles θα μπορούσαν να ήταν και online. Αλλά, αλίμονο, εδώ μιλάμε για την αμετανόητη Nintendo.

Απο τεχνικής πλευράς το Pikmin 3 είναι ΠΑ-ΝΕ-ΜΟ-ΡΦΟ. Είναι σαν να παίρνετε έναν μεγεθυντικό φακό και να παίζετε με τα μυρμήγκια, τα βατράχια και άλλα μικρά ζωύφια σε κάποιο κήπο. Η χλωρίδα και η πανίδα σε τόσο μικρή απόσταση έχει τεράστια λεπτομέρεια, από το χώμα και το χιόνι που από κοντά έχουν ιδιαιτέρες υφές, μέχρι τα φρούτα τα οποία φαίνονται τόσο όμορφα που θα θέλετε να τα δαγκώσετε. Το περιβάλλον είναι γεμάτο με εφέ φωτισμού, σκιάσεις αλλά και εφέ νερού που είναι καταπληκτικά. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι τόσο μεγάλη, που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται... “αηδιαστική”, με τα βατραχοειδή που έχουν αυτή την γλοιώδη υφή, ή κάποια μεγαλύτερα ζωύφια-αφεντικά που έχουν αυτό το αηδιαστικό εντομο-τρίχωμα. Μπρρρ. Γενικώς, αν αμφιβάλατε για τις γραφικές ικανότητες του Wii U, μπορείτε να ησυχάσετε, γιατί το μηχάνημα ΒΓΑΖΕΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΓΡΑΦΙΚΑ, και το Pikmin 3 είναι ένα παιχνίδι που ΔΕΝ θα έτρεχε σε PS3 ή Xbox 360 κυρίως λόγω τον πολλαπλών εφέ νερού και φωτισμού που έχει. Τουλάχιστον δεν θα έτρεχε μόνιμα στα 60 fps με όλα αυτά τα οπτικά καλούδια ταυτόχρονα.

Οι μάχες με τα αφεντικά είναι επικές. Απλά σε μικρότερη κλίμακα.

Ο ήχος ακολουθεί τα ίδια υψηλά στάνταρ. Τα Pikmin έχουν διαφορετικές κραυγές ανα είδος, οι εχθροί επίσης έχουν διαφορετικό ηχητικό αποτύπωμα. Βέβαια οι ήχοι του περιβάλλοντος κλέβουν την παράσταση όπως και η χαλαρωτική μουσική που σας επιτρέπει να συγκεντρώνεστε στην εκάστοτε αποστολή σας. Οι χαρακτήρες μιλάνε στη δική τους γλώσσα και μόνο τα ονόματα ξεχωρίζουν.

Εν τέλει το Pikmin 3 είναι ένα παιχνίδι που αν ήταν τόσο μεγάλο όνομα όσο το Zelda, θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του Wii U. Δυστυχώς δεν είναι και αυτό είναι κρίμα. Ως ο τρίτος τίτλος της σειράς, το Pikmin 3 έχει να επιδείξει ωριμότητα στο concept των Pikmin και μια από τις καλύτερες υλοποιήσεις των ιδεών που ξεκίνησαν 12 χρόνια πριν με το αρχικό Pikmin και όλως περιέργως φαίνονται ρηξικέλευθες ακόμα και σήμερα. Αν είστε κάτοχοι Wii U, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην έχετε το Pikmin 3 στη συλλογή σας.

Προσθήκες που δίνουν ουσία και βάθος στο παιχνίδιΠανέμορφα γραφικάΈξτρα modes που θα σας κρατήσουν απασχολημένουςΠολύ καλός σχεδιασμός επιπέδωνΈνα ακόμα παιχνίδι της Nintendo χωρίς online multiplayerΜικροπροβλήματα στο pathfinding των PikminΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii UΑΝΑΠΤΥΞΗ:NintendoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:ΣτρατηγικήςΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://pikmin3.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:26/7/2013PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
wii u, εν λόγω, xbox 360, nintendo, wii, νέα, γκρι, rock, μπλε, σοκ, σημαίνει, μωβ, land, replay, play, online, ζωύφια, χαρα, ps3, xbox, fps, zelda, site, http, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονι, δυνατα, πλανητες, αχλαδι, γωνιες, ηχος, θεμα, μουσικη, μυρμηγκια, μωβ, ξυλο, ονοματα, παιχνιδια, φρουτα, fps, game, ps3, xbox 360, απλα, ασυλο, βρειτε, γεγονος, γεφυρα, γινεται, γκρι, γλωσσα, δαχτυλα, δευτερο, δυναμη, δυστυχως, δειτε, δικη, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, εν λόγω, εχθροι, ζωύφια, ιδια, ιδιο, ειδος, ηχοι, ισορροπια, κλιμακα, λευκα, λογο, μπλε, μπορεις, μπορειτε, μυστικα, παντα, ονομα, οπτικα, ωριμοτητα, ουσια, περιβαλλον, ροζ, σειρα, σκηνες, συνταγη, σοκ, συμπαν, σφυριχτρα, τρια, τριτη, τιτλος, φαινονται, φορμουλα, φορα, χασμα, χλωριδα, χωμα, χαρα, ομορφα, δουλειες, ειδη, εξυπνα, κηπο, land, μια φορα, mini, nintendo, πακετο, παιχνιδι, play, player, rock, replay, σημαίνει, site, single, online, wii, wii u, χερια, zelda
Τυχαία Θέματα