Oddworld: New 'n' Tasty Review

Αν είχατε PS1, το όνομα Abe's Oddysee σίγουρα σας λέει πολλά. Από εκείνο τον πρώτο δίσκο demo που συνόδευε την κονσόλα, μέχρι το ίδιο το παιχνίδι, η ατμόσφαιρά του και ο ανατριχιαστικά βίαιος και σκοτεινός κόσμος του έκαναν τους παίκτες να το λατρέψουν. Σχεδόν 17 χρόνια μετά, η πρώτη περιπέτεια στον αλλόκοτο κόσμο του Oddworld επιστρέφει, όχι ως απλό HD remake, αλλά ως εντελώς νέο παιχνίδι, φτιαγμένο από την αρχή. Όσο και αν φαίνεται ότι το Oddworld:

New 'n' Tasty είναι αισθητικά ίδιο, απλά με καλύτερα γραφικά, πραγματικά είναι φτιαγμένο από το μηδέν, έχοντας ταυτόχρονα απόλυτο σεβασμό στο αρχικό παιχνίδι, στο περιεχόμενό του και στους δημιουργούς του.

Η ιστορία του Oddworld: New 'n' Tasty είναι η ίδια με αυτή του αρχικού τίτλου. Ο Abe ζει και εργάζεται ως σκλάβος στα εργοστάσια της Rupture Farms, που φτιάχνει λιχουδιές, αφανίζοντας στην ουσία την μισή πανίδα του πλανήτη, έχοντας την άλλη μισή ως σκλάβους στην γραμμή παραγωγής. Ο Abe είναι ένας ακόμα σκλάβος, που κατά λάθος πετυχαίνει συζήτηση των Glukkons (και κυρίως του αφεντικού ονόματι Mullock) καθώς ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν λύση για τις πεσμένες πωλήσεις των προϊόντων τους. Η επόμενη λιχουδιά είναι φτιαγμένη από την φυλή του Abe. Έτσι λοιπόν ξεκινάει η περιπέτεια επιβίωσης στην οποία ο ήρωας όχι μόνο πρέπει να επιζήσει, αλλά να σώσει και τους υπόλοιπους της φυλής του από σίγουρη κονσερβοποίηση.

Η Just Add Water φρόντισε να φέρει το gameplay στα σημερινά δεδομένα, χωρίς όμως να χάσει την γνώριμη μορφή του. Ο Abe εξακολουθεί να έχει περίεργο και λίγο αργό χειρισμό αλλά όχι τόσο όσο στο παλιό παιχνίδι, όπου συμπεριφερόταν λίγο πολύ όπως η Lara στο Tomb Raider. Ο παίκτης έπρεπε να πατήσει το κουμπί αρκετά πριν για να γίνει το άλμα στο σημείο που πρέπει, γιατί πάντα το παιχνίδι μετρούσε δύο τρία βήματα από την εντολή του παίκτη για να εκτελέσει οτιδήποτε. Εδώ τα πάντα γίνονται αμέσως, παρόλο που ο Abe παραμένει ένας χαρακτήρας που δεν είναι και ο πιο χαρισματικός στις γυμναστικές επιδείξεις. Το μεγάλο αρνητικό πηγάζει από το γεγονός ότι ο χειρισμός γίνεται αποκλειστικά με τον αριστερό αναλογικό. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Abe εξακολουθεί να έχει κακό χειρισμό παρά τις βελτιώσεις, υπάρχει θέμα με την ακρίβεια. Ίσως το μεγαλύτερο αρνητικό του παιχνιδιού.

Σιγά και προσεκτικά γιατί αλλιώς μας βλέπω επιδόρπιο.

Άλλες αλλαγές έχουν να κάνουν με το ότι υπάρχει κανονική κύλιση της κάμερας για να ακολουθεί τον παίκτη και το παιχνίδι δεν διαδραματίζεται ως οθόνες, δίνοντας έτσι ταχύτητα στο platforming. Οι νέοι γρίφοι έχουν μεγαλύτερη έκταση από ότι στο αρχικό όπου συνήθως ήταν της μίας οθόνης. Έτσι υπάρχουν αλλαγές στο σχεδιασμό των επιπέδων, που ενώ φαίνεται οικείος με την πρώτη ματιά, ταυτόχρονα είναι εντελώς διαφορετικός. Οι περιοχές με το Elum, το φιλικό τετράποδο που μπορεί να καβαλήσει ο Abe, θυμίζουν περισσότερο Donkey Kong Country με το platforming να βασίζεται περισσότερο στον ρυθμό παρά στην προσεκτική προσέγγιση. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού το gameplay του Abe's Odyssee είχε ανάγκη αυτήν την επιτάχυνση για να σπάει λίγο η αγωνία που προκαλούσαν οι συναντήσεις με τους εχθρούς και τα παζλ που μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα να “καίνε” τον παίκτη.

Στο Oddworld: New 'n' Tasty αντιμετωπίζετε όλα τα είδη εχθρών του αρχικού τίτλου. Ο Abe μπορεί να ελέγχει εχθρούς όπως τα Sligs, έτσι ώστε να τους χρησιμοποιείτε, να ενεργοποιείτε βόμβες και παγίδες. Όμως λόγω των αλλαγών στο gameplay που ανέφερα παραπάνω, έχει χαθεί λίγο η πίεση που ασκούσε στον παίκτη κάθε συνάντηση με κάποιον εχθρό. Βέβαια αυτό διορθώνεται παίζοντας στο hard, όπου τα πράγματα σοβαρεύουν και είναι πιο old-school. Μια ακόμα προσθήκη είναι η δυνατότητα να τραβάτε την προσοχή των εχθρών, προσθέτοντας έτσι λίγη στρατηγική. Ο Abe κουβαλάει μαζί του άπειρα καπάκια από μπουκάλια που μπορεί να πετάει προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι ένα κι ένα για να ξυπνάτε κοιμισμένους εχθρούς και να τους κάνετε να πέσουν σε παγίδες. Με τον ίδιο τρόπο που πετάτε τα καπάκια, πετάτε και τις βόμβες που σας λύνουν τα χέρια σε μερικές καταστάσεις και πλέον τις παίρνετε σε πεντάδες.

Όλοι οι εχθροί και το level design δεν θα είχαν κανένα νόημα αν δεν είχατε να σώσετε τα άλλα mudokons. Ένα πράγμα που έκανε το πρώτο παιχνίδι τόσο καλό είναι η ομιλία. Ο Abe διαθέτει μια σειρά από φράσεις που τον βοηθούν να συνεννοηθεί με τα mudokons που πρέπει να σώσει, αλλά και αυτά που βρίσκονται ελεύθερα σε φυλές και πολλές φορές είναι επιθετικά προς αυτόν. Πλέον, πέρα από τις σκανδάλες, έχετε τις βασικές εντολές στο d-pad, καθώς και την εντολή “all of you” που σας επιτρέπει να μιλάτε σε πολλά mudokons. Έτσι, η δουλειά σας είναι να σώσετε όλα τα mudokons, που είναι 299 συνολικά (ναι καλά διαβάσατε, 299 από 99 στο αρχικό παιχνίδι).

Γίνεται να μην μας φάει κάτι σε αυτόν τον κόσμο;

Και ερχόμαστε στις προσθαφαιρέσεις που έχουν γίνει στο περιεχόμενο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι για κάθε τι που έχει αφαιρεθεί, έχει προστεθεί κάτι άλλο. Για παράδειγμα, έχουν αφαιρεθεί εκείνες οι ωραίες cutscenes που δείχνουν τα περιβάλλοντα κάθε φορά που εισέρχεστε σε μια νέα περιοχή. Αντ' αυτού, έχουν προστεθεί νέες περιοχές στις πίστες για να εξερευνήσετε. Σε αυτές τις νέες περιοχές υπάρχουν και νέα mudokons αλλά και νέα πράγματα από τον κόσμο του Abe's Oddysee να ανακαλύψετε. Το New 'n' Tasty έχει και co-op ή μάλλον mode για δύο παίκτες, αφού παίρνετε ανά σειρά τον έλεγχο του Abe. Μια τελευταία προσθήκη που αξίζει αναφορά είναι το quick save. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κλικάρετε το touchpad του PS4 και να κάνετε quick save, έτσι ώστε αν τα θαλασσώσετε κάπου, να κάνετε ένα quick load σα να μη τρέχει κάστανο. Πολύ χρήσιμη προσθήκη για όσους δεν έχουν υπομονή.

Ο τεχνικός τομέας του Oddworld: New 'n' Tasty κάνει αίσθηση από την πρώτη ματιά. Οι δημιουργοί απλά κέντησαν με την Unity engine, φτάνοντας τη σε απίθανα επίπεδα. Πλέον τα πάντα είναι rendered. Ξεχάστε τα στατικά background ή αντικείμενα και χαρακτήρες που είναι απλά sprites. Πλέον όχι μόνο τα πάντα είναι τρισδιάστατα μοντέλα, αλλά υπάρχει και μηχανή φυσικής για σχεδόν τα πάντα, από τα καπάκια του Abe μέχρι το διαμελισμένο πτώμα του κάθε φορά που πέφτετε σε θανατηφόρα παγίδα. Το πιο βασικό είναι ότι το New 'n' Tasty σέβεται το αρχικό παιχνίδι και τον κόσμο του, διατηρώντας αυτούσια την αισθητική, χωρίς αλλαγές που μπορεί να φαίνονται “ξένες” (κάτι που μέχρι τώρα μόνο οι σειρές της Nintendo καταφέρνουν με μια σχετική συνέπεια). Πέρα όμως από την πιστότητα, υπάρχει και η ποιότητα. Τα πάντα συμβάλλουν στην όλη ατμόσφαιρα, με όμορφα χρώματα, μπόλικο animation και προσοχή στην λεπτομέρεια. Η δουλειά που έχει γίνει στα γραφικά είναι εξαιρετική.

Σας παρουσιάζω το Splinter Abe: Hide or Be Eaten.

Ο ήχος κινείται στα ίδια επίπεδα, αν και με μερικά προβλήματα στην μίξη ομιλίας και μουσικής, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να ακούσετε τί λένε σε μερικές cutscenes. Η μουσική έχει προσθήκες, αφού και αυτή φτιάχτηκε από το μηδέν, όπως ολόκληρο το παιχνίδι, και είναι άκρως ατμοσφαιρική. Οι φωνές είναι ολοκαίνουριες και ίσως σας ξενίσουν, καθώς δεν είναι τόσο χαρακτηριστικές όσο οι αρχικές. Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν θα τις χαρακτήριζα κακές.

Εν τέλει το Oddworld: New 'n' Tasty είναι μια πολύ καλή πρόταση για τους νοσταλγούς του Abe's Odyssey, αλλά και για τους νέους που θέλουν να γνωρίσουν τον μοναδικό κόσμο της σειράς και την οδύσσεια του Abe. Το Oddworld: New 'n' Tasty δεν είναι ένα απλό HD remake, είναι η αναβίωση του Oddworld και η επιστροφή του στη δόξα.

Πολύ αγάπη για το Abe's OddyseeΠανέμορφα γραφικάΠολλές προσθήκες και αλλαγές που λειτουργούν καλάΈξτρα περιεχόμενο όπως τα περισσότερα mudokonsΠροβληματικός χειρισμός με τον αναλογικόΨευτοco-opΜερικά λάθη στην μίξη του ήχουΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, Wii U, PS3, PS Vita, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Just Add WaterΕΚΔΟΣΗ:Oddworld InhabitantsΔΙΑΘΕΣΗ:DownloadΕΙΔΟΣ:PlatformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.oddworld.com/oddworldgames/new-n-tasty/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:22/7/2014 (PS4), 2014/2015 (Xbox One, Wii U, PS3, PS Vita, PC)PEGI:-

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
oddworld, tasty, oddworld, tasty, tomb raider, xbox one, wii u, ps vita, demo, λύση, add, water, παζλ, design, νέα, αντ, quick, ps4, unity, engine, background, nintendo, animation, splinter, odyssey, xbox, wii, ps3, vita, site, http, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ps vita, γριφοι, δουλεια, ηχος, θεμα, μουσικη, οδυσσεια, οθονες, πιεση, φρασεις, χρωματα, ps3, ps4, vita, αγαπη, αγωνια, αισθητικη, αξιζει, απλα, ασυλο, ατμοσφαιρα, βομβες, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δοξα, υπαρχει, επρεπε, εχθροι, ιδια, ιδιο, υπομονη, ομιλια, λαθη, λαθος, λύση, λιχουδιες, ματια, μιξη, μηδεν, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νοημα, παντα, ονομα, ουσια, παζλ, ποιοτητα, προβληματα, πωλησεις, σειρες, σιγουρα, σιγουρη, συζητηση, σειρα, τρια, φαινονται, φορα, ομορφα, add, αδυνατο, animation, background, βηματα, water, demo, design, ειδη, engine, ερχομαστε, ηρωας, nintendo, odyssey, pad, παιχνιδι, player, quick, school, site, σκλαβος, splinter, tomb raider, unity, wii, wii u, χερια, ξυπνατε
Τυχαία Θέματα