Octopath Traveler Review

Η νοσταλγία για το παρελθόν πάντα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προσελκύσης των παικτών. Ξέρετε, αναπόληση εκείνων των αγνών εποχών του gaming που κανείς μας δε μπορεί να ξεχάσει και ψάχνει πώς και πώς να βρει κάτι να του τις θυμίζει. Αυτό λοιπόν με μία πρώτη ματιά είναι το Octopath Traveler για το Switch, ένα παραδοσιακό 16-bit JRPG με όλη τη σημασία της λέξης, που όμως όχι μόνο δεν επαναπαύεται στη σίγουρη επιτυχία της νοσταλγίας, αλλά παίρνει εκείνη τη γλυκιά εποχή και την εξελίσσει

όσο το δυνατόν περισσότερο, συνδυάζοντας το 2D με 3D στοιχεία και παντρεύοντας το παρελθόν με τις νέες τεχνολογίες σε επίπεδο gameplay. Είναι όμως ο “παράδεισος” που αναζητούσαν οι φανατικοί του είδους;

Κάθε JRPG που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον μία ενδιαφέρουσα ιστορία, που μπορεί να κρατήσει τον παίκτη για μέρες ολόκληρες μπροστά από την οθόνη του. Οπότε, πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα όταν υπάρχουν... οκτώ διαφορετικές ιστορίες, το ίδιο ενδιαφέρουσες (ή τουλάχιστον όχι κουραστικές), από τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να παίξετε όποιες θέλετε και για όσο θέλετε; Much better (που λέμε και στο χωριό μου!)! Με το που πατήσετε new game πρέπει να διαλέξετε τον βασικό σας χαρακτήρα, από οκτώ διαφορετικούς ήρωες με την δική τους ιστορία. Αφού διαβάσετε όλων το backstory και διαλέξετε, ξεκινάει το μαγικό σας ταξίδι στον κόσμο στης Orsterra. Από εκεί και πέρα, πέραν της ιστορίας του βασικού σας χαρακτήρα που πρέπει να ολοκληρώσετε (και δεν μπορείτε να τον βγάλετε από το party), η επιλογή είναι δική σας: μπορείτε είτε να παίξετε ακόμα και με μόνο έναν χαρακτήρα ή να βρείτε και τους υπόλοιπους επτά για να δείτε και τις δικές τους ιστορίες. Για μένα η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή της χορεύτριας Primrose, αλλά για να μη μας πούνε και ελαφριές, διάλεξα τον πρώην ιππότη Olberic, που στάζει τεστοστερόνη! Όχι, αλήθεια, ακόμα και η φωνή του σε κάνει να φοβάσαι.

Εδώ βέβαια να αναφέρω κάποια πράγματα για το story. Ναι μεν σχεδόν όλες οι ιστορίες κεντρίζουν το ενδιαφέρον, αν και δεν είναι και εντελώς πρωτότυπες, αλλά το ότι δεν υπάρχει καμμία σύνδεση μεταξύ τους είναι κάτι που ίσως σας αποξενώσει. Καμμία ιστορία δε συνδέεται με κάποια άλλη, κανένα απόλυτο κακό που βάζει τον κόσμο σε κίνδυνο και ενώνει τους χαρακτήρες δεν υπάρχει. Μιλάμε για οκτώ συνταξιδιώτες απλά, όχι φίλους (πόσο μάλλον bromance αλά Final Fantasy 15). Προσωπικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα με αυτό, αλλά ένα μικρό έστω δείγμα φιλίας θα ήθελα να υπάρχει. Επίσης, μόνο το πρώτο playthrough με τον Olberic και ελάχιστα quests (πέραν των αρχικών) των υπολοίπων μου πήρε γύρω στις 60 ώρες, με τον αριθμό να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τότε. Οπότε ναι, μιλάμε για μπόλικες ώρες ενασχόλησης!

Turn-based gameplay στα καλύτερά του!

Ας περάσουμε στον τομέα όπου τα “μυαλά” της Square Enix παραδίδουν μαθήματα για ακόμα μία φορά - το gameplay. Παίρνοντας λοιπόν το κλασικό turn-based system του τότε και εξελίσσοντάς το, το παιχνίδι αποτελεί την ίσως πιο φρέσκια “αναβίωση” των τελευταίων ετών. Κάθε αντίπαλος έχει μία θεωρητική “ασπίδα”, με συγκεκριμένο αριθμό χτυπημάτων που μπορεί να δεχτεί. Στόχος σας είναι να σπάσετε την άμυνα του αντιπάλου, ώστε να μπορείτε να τον χτυπήσετε με ακόμα μεγαλύτερο damage απ' ότι με την ασπίδα. Κάθε αντίπαλος έχει τις δικές του αδυναμίες, μπορεί πχ να μην επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από ένα σπαθί αλλά να είναι αρκετά ευάλωτος σε τσεκούρι ή μαγείες, στοιχείο που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κάθε σας μάχη. Επίσης, με το που γίνει το προαναφερθέν break της ασπίδας ο εκάστοτε εχθρός για έναν γύρω δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αλλά: πρέπει να δοκιμάσετε πρώτα όλα σας τα όπλα μέχρι να δείτε ποια είναι αυτά που επηρεάζουν τους αντιπάλους και ποια όχι, εκτός αν θέλετε να αφιερώνετε αρκετά παραπάνω χρόνο σε κάθε μάχη (όχι ότι δε γίνεται, αλλά γιατί;).

Κάθε ένας από τους οκτώ πρωταγωνιστές έχει δικό του job, όπλα και στοιχεία που τον ξεχωρίζουν, οπότε το να χρησιμοποιήσετε τους τέσσερις που μπορείτε στο party είναι η καλύτερη απόφαση που μπορείτε να πάρετε. Σε κάθε μάχη δίνονται σε κάθε χαρακτήρα boost points, τα οποία μπορείτε είτε να τα μαζέψετε για μία 4x επίθεση, είτε να τα χρησιμοποιείτε συνέχεια (2x ή 3x) για να πολλαπλασιάζετε τον αριθμό των επιθέσεων ή του skill του κάθε χαρακτήρα σας. Κάθε ήρωας όπως είπαμε έχει το δικό του job, δηλαδή το στοιχείο που δείχνει με τί αντικείμενα μπορεί να εξοπλιστεί και τί ικανότητες μπορεί να μάθει. Στη συνέχεια του παιχνιδιού κάθε ήρωας μπορεί να μάθει και κάποιο δευτερεύον job άλλων ηρώων, χωρίς όμως να παίρνει τα path actions ή τα talents του δευτερεύοντος job, παρά μόνο του αρχικού του, αν και επηρεάζει την εμφάνιση και τα skills του χαρακτήρα. Επίσης, αν συμπληρώσετε και τους οκτώ χαρακτήρες, καλό θα ήταν να γίνεται μία εναλλαγή μεταξύ τους, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά στα level τους (αν και ο πρώτος σας χαρακτήρας πάντα είναι πάνω από όλους).

Ο μαγικός κόσμος του παιχνιδιού μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες.

Όπως προαναφέρθηκε, το Octopath Traveler σας επιτρέπει να διαλέξετε με πόσους χαρακτήρες παίζετε και αυτό γίνεται με τη χρήση του level scaling. Κάθε περιοχή έχει το δικό της προτεινόμενο επίπεδο δυσκολίας, το οποίο επηρεάζεται από τους πόσους χαρακτήρες χρησιμοποιείτε στο party σας. Βέβαια, για να επιτευχθεί αυτό υπάρχει ο περιορισμός του πού μπορείτε να αλλάξετε το party, καθώς δεν γίνεται να βάλετε ή να βγάλετε έτσι χαρακτήρες όποτε θέλετε, παρά μόνο αφού πάτε σε κάποια ταβέρνα οποιασδήποτε πόλης. Αυτό βέβαια είναι και ένα μεγάλο “αγκάθι” του παιχνιδιού, καθώς ναι μεν υπάρχει η επιλογή για fast travel μεταξύ των πόλεων, αλλά δεν γίνεται και στα υπόλοιπα μέρη του χάρτη, οπότε αν δείτε ότι για κάποιο boss χρειάζεται κάποιος διαφορετικός χαρακτήρας πρέπει να... τρέχετε ξανά πίσω. Τί το κάνει ακόμα πιο δύσκολο και χρονοβόρο το μπρος - πίσω; Το random encounter των εχθρών, που σε μερικά σημεία πραγματικά δεν μπορείτε να κάνετε πάνω από πέντε βήματα χωρίς να σας “πιάσουν”!

Ένα ακόμα αρνητικό είναι πως τα side-quests για κάποιον περίεργο λόγο δεν σας δίνουν καθόλου XP, παρά μόνο λεφτά και αντικείμενα! Επίσης ένα άλλο θέμα είναι πως δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο το τί ακριβώς πρέπει να κάνετε σε αυτά τα side-quests, οπότε πρέπει λίγο να βάλετε και τη φαντασία σας να δουλέψει. Ακόμα ένα στοιχείο που ίσως σας χαλάσει είναι ο δυσανάγνωστος χάρτης του παιχνιδιού, που δεν δείχνει και με τρομερή ακρίβεια πού πρέπει να πάτε, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Παρόλα αυτά, πάντως, μιλάμε για την αρτιότερη και την πιο “βαθιά” turn-based εμπειρία που μπορείτε να βρείτε.

Τα 3D εφέ της φύσης στο 2.5D περιβάλλον μαγεύουν.

Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω μία προσωπική ένσταση, αφού πρώτα αναφερθώ στον οπτικό τομέα του τίτλου. Ναι, για τους λάτρες του 2D (2.5D για την ακρίβεια) είναι σίγουρα ένας παράδεισος, με όμορφο πάντρεμμα δυσδιάστατων περιβαλλόντων και χαρακτήρων με τρισδιάστατα εφέ καιρού και θάλασσας, που πραγματικά δείχνουν πως ακόμα και τόσο “ξεπερασμένα” γραφικά μπορούν να εντυπωσιάσουν εν έτει 2018. Από την άλλη όμως, προσωπικά, μετά το απίστευτο Lost Odyssey στο Xbox 360 (με το οποίο ο μεγάλος Hironobou Sakaguchi δίδαξε!), δεν μπορώ να δεχτώ τόσο εύκολα πως ένα turn-based JRPG αδυνατεί να δείξει πως το είδος μπορεί να σταθεί επάξια στη σημερινή εποχή, χωρίς να επικαλείται τόσο τη νοσταλγία του παρελθόντος! Αλλά βέβαια, γούστα είναι αυτά, οπότε ναι, αν είστε “νοσταλγοί”, θα βρείτε υπέροχο τον οπτικό τομέα. Ο δε ήχος δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα, καθώς από το soundtrack του Yasunori Nishiki, μέχρι και τα εφέ των επιθέσεων, μιλάμε για ένα μαγικό ακουστικό ταξίδι!

Tο Octopath Traveler αποτελεί ένα από τα καλύτερα turn-based RPG των τελευταίων ετών. Αν έχετε Switch και θέλετε να απολαύσετε πολλές ώρες παιχνιδιού, ωραίες και ενδιαφέρουσες ιστορίες, βαθύ και στρατηγικό gameplay και μάλιστα όλα αυτά χωρίς να κουραστείτε στιγμή, αγοράστε το με κλειστά μάτια.

Από τις καλύτερες υλοποιήσεις turn-based συστήματοςΕλευθερία στην επιλογή των ηρώωνΚαταπληκτική μουσικήΗ αισθητική του τότε, σωστά υλοποιημένη στο σήμεραΜεγάλη διάρκειαΠεριορισμένο fast travelΑνύπαρκτη σχέση μεταξύ των ηρώωνΔυνατότητα αλλαγής του party μόνο σε συγκεκριμένα μέρηΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Square EnixΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:JRPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://octopathtraveler.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:13/7/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα