Darwin Project Early Access Preview

Το 2017 ήταν η χρονιά που έδειξε πόσο εμπορικό και επιτυχημένο μπορεί να γίνει το είδος των battle royale παιχνιδιών όταν υλοποιείται σωστά. PlayerUnknown’s Battlegrounds και Fortnite σπάνε ρεκόρ παιχτών και μάχονται μεταξύ τους σκληρά για τα ηνία του είδους. Στην μάχη του battle royale μπαίνει και το Darwin Project, της ανεξάρτητης Scavengers Studio, άκρως επηρεασμένο από τα γνωστά βιβλία και ταινίες The Hunger Games.

Είχα την ευκαιρία να παίξω το Darwin Project σε δύο open beta σαββατοκύριακα, καθώς και στο στάδιο early access στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Το σεναριακό υπόβαθρο του παιχνιδιού διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού έχει οδηγήσει στην παραγωγή και εκτέλεση αγώνων επιβίωσης μεταξύ ανθρώπων. Οι παίκτες αφήνονται ελεύθεροι σε μια μικρή, ορεινή και χιονισμένη, εξαγωνική αρένα, η οποία είναι χωρισμένη σε επτά τομείς, ενώ είναι οπλισμένοι μόνο με τσεκούρι και τόξο. Στο παιχνίδι υπάρχει μηχανισμός συγκέντρωσης υλικών, δηλαδή μπορείτε να μαζέψετε ξύλο, δέρμα και ένα ιδιαίτερο υλικό ονόματι electronics, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε research τις ενεργές σας ικανότητες. Προς το παρόν το παιχνίδι υποστηρίζει μόνο μάχες επτά ατόμων ή πέντε ομάδων των δύο, το αντίστοιχο duo mode, όμως, βρίσκεται σε beta φάση κι αλλάζει συχνά. Οι developers υποστηρίζουν πως στο μέλλον θα υπάρξουν και μάχες με 32 παίκτες.

Το σύστημα μάχης είναι προοπτικής τρίτου προσώπου και αρκετά απλό στη θεωρία. Το τόξο είναι projectile και πρέπει να διαθέτετε τις απαιτούμενες ικανότητες με αυτό - στην πράξη το βρίσκω λίγο πιο δύσκολο από το τόξο του Hanzo στο Overwatch. Το ενδιαφέρον είναι πως κάθε χτύπημα σε αντίπαλο παίκτη οδηγεί στην εκτόξευσή του προς τα πίσω, δηλαδή σε knockback effect. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο με χτύπημα τόξου, αλλά και με χτύπημα τσεκουριού. Να σημειώσω εδώ πως είναι δυνατόν να κάνετε τον αντίπαλο lockdown πάνω σε επιφάνειες λόγω συνεχόμενων επιτυχημένων χτυπημάτων κι αυτό μου φαίνεται αρνητικό. Πέρα από τις επιθέσεις με τα δύο όπλα, μπορείτε να οδηγήσετε τον αντίπαλο σε ψύξη, αφού το παιχνίδι πέρα από μπάρα για τους πόντους ζωής, διαθέτει και μπάρα ένδειξης αντοχής στο κρύο. Όταν αυτή μηδενιστεί, τότε οι πόντοι ζωής χάνονται ταχύρυθμα. Ένα μέσο για να μειώσετε την αντοχή του αντιπάλου στο κρύο είναι να του πετάτε χιονόμπαλες -πάλι projectile μηχανισμός στο στόχο- ή να τον αναγκάσετε να μην μπορεί να ανάψει φωτιά. Αυτή απαιτεί ένα ξύλο για να ανάψει, αλλά πρέπει να στέκεστε κοντά της και αποκαλύπτει τη θέση σας στους κοντινούς εχθρούς.

Μάχη στα χιόνια.

Μπορείτε πριν μπείτε στην μάχη να έχετε ετοιμάσει ένα loadout με το είδος των μετατροπών που θέλετε για τον εξοπλισμό σας και με τις ενεργές σας ικανότητες, από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε τρεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαλέξετε μπότες που να αφήνουν χνάρια στο χιόνι για μειωμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε όταν τις φτιάξετε μέσα στο παιχνίδι με δέρμα, έχετε περισσότερη ασφάλεια από αντιπάλους που σας ψάχνουν. Μπορείτε, επίσης, να διαλέξετε βέλη που κάθε φορά που βρίσκουν στόχο σας δίνουν πλεονέκτημα ταχύτητας έναντι των αντιπάλων. Θετικό είναι πως τα βέλη, ως πυρομαχικά, δεν είναι απεριόριστα και πρέπει να έχετε κατασκευάσει τον αριθμό που θεωρείτε πως είναι επαρκής ή να τα μαζέψετε από νεκρό αντίπαλο ή να μαζέψετε από κάτω αυτά που δεν έχουν βρει το στόχο τους.

Οι ενεργές ικανότητες σπάνε την ελαφρά μονοτονία της μάχης, ενώ μπορούν να χαρίσουν σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά όχι broken από πλευράς σχεδιαστικής ισορροπίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να κατασκευάσετε turret, το οποίο χτυπά αυτόματα αλλά διαλύεται εύκολα. Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα επιλογής μιας ασπίδας που σας κάνει για σύντομο χρονικό διάστημα άτρωτο ή ασπίδας που σας κάνει αόρατο, κατά την διάρκεια της οποίας εξακολουθείτε να αφήνετε χνάρια. Βέβαια, θα συνιστούσα λόγω της δυσκολίας να εντοπίσετε τον αντίπαλο ενώ βρίσκεστε ήδη σε μάχη, η μία από τις ενεργές σας ικανότητες να είναι το ραντάρ εντοπισμού κοντινών στόχων. Η δυσκολία αυτή πηγάζει από το περιβάλλον των μαχών, το χιόνι, τα δέντρα και τα λοιπά εμπόδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύντομες κρυψώνες και εδαφικά πλεονεκτήματα.

Η χρονική διάρκεια των μαχών είναι μικρή σχετικά και μεγάλο ρόλο σε αυτές διαδραματίζει ο σκηνοθέτης (director), μια αιωρούμενη κάμερα ρομπότ. Η ύπαρξή του είναι μοναδική στο είδος. Ένας παίκτης αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο από ξεχωριστό queue system και μπορεί να αλληλεπιδρά με τους άλλους παίκτες, λεκτικά αλλά και με ξεχωριστές ικανότητες, όπως επίσης μπορεί να αλληλεπιδρά και με το κοινό, εάν υπάρχει, σε live streaming όπως Twitch και Mixer. Μπορεί να εγείρει δημοψηφίσματα για το ποιος πρέπει να ζήσει ή να πεθάνει, σε ποιον θα δώσει βοήθεια κτλ. Οι ικανότητές του περιλαμβάνουν το κλείσιμο επιπρόσθετων ζωνών, το airdrop υλικών, την αλλοίωση του κλίματος μιας ζώνης, αλλά -δυστυχώς κατά την άποψή μου- μπορεί να επηρεάσει και άμεσα την μάχη με τη χρήση speed boost, health boost, heat boost, τα οποία μπορούν να αλλάξουν δραματικά την έκβαση. Θεωρώ πως όσον αφορά την αλληλεπίδραση με το κοινό, τους παίκτες και τις ζώνες, ο σκηνοθέτης είναι μια καλή και ενδιαφέρουσα ιδέα, όμως, ο τρόπος που υλοποιείται οδηγεί μόνο σε έναν broken μηχανισμό, σε λεκτικές αντιδικίες, ειρωνείες σε διάφορες σλαβικές γλώσσες και τοξικότητα συμπεριφοράς.

Υπό την επιτήρηση του σκηνοθέτη.

Το παιχνίδι ακόμα δεν διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε μηχανισμούς και όπλα κι αυτοί οι περιορισμοί φαίνονται έντονοι μετά από αρκετούς αγώνες. Πάντως, σε καμία περίπτωση δε μπορώ να αρνηθώ το γεγονός πως το να βλέπετε παίκτες με ιδιαίτερη ικανότητα στο τόξο να αντιμάχονται σε μια ζώνη όπου ο σκηνοθέτης έχει εφαρμόσει μηδενική βαρύτητα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και απαιτεί όχι μόνο στόχο, αλλά και συνεχή σκέψη εξαιτίας των τεραστίων και γρήγορων αλλαγών στην θέση, στη χρήση ικανοτήτων και του περιβάλλοντα χώρου. Όταν πλέον ο αγώνας έχει καταλήξει σε μάχη δύο ατόμων, τότε το παιχνίδι εφαρμόζει τον γρήγορο θάνατο όπου και οι δύο παίκτες χάνουν εξαιρετικά γρήγορα την ανοχή στο κρύο, οπότε το παιχνίδι κρίνεται μέσα σε πολύ λίγες βολές. Δεν υπάρχει κάποιου είδους matchmaking ranking σύστημα ή κατάταξη που να επηρεάζει την ποιότητα των παικτών που βρίσκονται στον ίδιο αγώνα. Υπάρχουν γενικά leaderboards που δείχνουν κατατάξεις με βάση στατιστικά, όπως η ακρίβεια του στόχου και ο αριθμός των νικών. Αρχικά έβρισκα αγώνες σχεδόν ακαριαία, όμως πλέον υπάρχει μια ελαφρά αργοπορία και οι αγώνες μοιάζουν περισσότερο μονομερείς, ελάχιστα φιλικοί σε νέους παίκτες. Τα duos αφήνουν πιο έντονη αίσθηση πως ο χρόνος που δαπανήθηκε πέρασε όμορφα.

Ως προς τα γραφικά, το Darwin Project τρέχει μια τροποποιημένη Unreal Engine 4, η οποία θυμίζει έντονα αυτή του Fortnite. Σε αντίθεση με το Fortnite, όμως, τα χρώματα δεν είναι τόσο έντονα, ενώ τα τοπία φαίνονται πιο άτονα χρωματικά, γραμμικά σχεδιασμένα και ανιαρά στο μάτι, ειδικά μετά από πολλούς αγώνες. Από θέμα optimization και ποιότητας γραφικών, δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με το παιχνίδι της Epic. Ο κέρσορας δεν κυλά με αρκετή άνεση και τα fps βρίσκουν ταβάνι σε πολύ χαμηλούς αριθμούς για τις νεότερες ικανότητες των υπολογιστών, αλλά και τις προτιμήσεις των παικτών. Θα ήθελα να δω αλλαγές σε αυτόν τον τομέα στον μέλλον.

Η φωτιά είναι απαραίτητη για την επιβίωση.

Στον τομέα του ήχου, πάλι η παραγωγή είναι χαμηλού budget και ποιότητας. Δε μπορώ να πω πως περιμένω υπέροχα ηχοχρωματα και μελωδίες από ένα παιχνίδι αυτού του είδους, αλλά τουλάχιστον η καθαρότητα στις κινήσεις, στα χτυπήματα, στα βήματα πρέπει να υπάρχει. Με δυσκολία ξεχώριζα βήματα, ενώ το τόξο έχει ανεκτούς ήχους, αλλά περισσότερο γίνεται αντιληπτό το χτύπημα από το knockback και την γωνία του. Για τον εντοπισμό είναι καλύτερο να ανατρέχετε σε κάποια κατασκευή του αντιπάλου ή σε σημείο που έχει κόψει δέντρο, ώστε να το επιθεωρήσετε και μετά να ενεργοποιηθεί ένας wallhack μηχανισμός που έχει το παιχνίδι, για να τον κάνετε track μέσα από τα εμπόδια. Πράγματι, κάνετε inspect το κομμένο κούτσουρο και ενεργοποιείται έτσι wallhack 20 δευτερολέπτων... Δεν ξέρω τί είδους επινόηση είναι αυτή. Τέλος, οι εκφωνήσεις είναι μονολεκτικές, δείγματα κακού voice acting και καμία σχέση δεν έχουν με το παρόμοιας θεματολογίας επερχόμενο Islands of the Nyne.

Το Darwin Project δείχνει να είναι μια ενδιαφέρουσα μεταφορά του στιλ του The Hunger Games σε παιχνίδι, με ενδιαφέρον σύστημα μάχης, αλλά και αρκετά αρνητικά. Πάνω απ' όλα όμως απευθύνεται στην ανάγκη του κοινού για μικρότερες αρένες με λιγότερους παίκτες και δευτερεύοντες μηχανισμούς, πέρα από το στόχο και την τύχη, να τρέχουν στο υπόβαθρο, ώστε να αναδειχθούν οι νικητές στους αδυσώπητους αυτούς αγώνες επιβίωσης. Σαν παιχνίδι μπορεί να χαρίσει μερικές ώρες casual διασκέδασης σε ένα ή δύο άτομα. Περιμένουμε αλλαγές/βελτιώσεις στην τελική του έκδοση που αναμένεται μέσα στο 2018.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Scavengers StudioΕΚΔΟΣΗ:Scavengers StudioΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:Battle royaleΠΑΙΚΤΕΣ:MultiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.scavengers.ca/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:9/3/2018 (early access)

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
project, access, access, project, the hunger games, hunger games, live streaming, unreal engine, xbox one, ηνία, studio, hunger, games, duo, effect, lockdown, system, live, speed, health, heat, επηρεάζει, unreal, engine, fps, budget, track, voice, xbox, site, http, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, Καλή Χρονιά, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, the hunger games, χιονι, χιονια, μποτες, ηνία, γωνια, θεμα, ξυλο, ταινιες, τυχη, χρωματα, ψυξη, fps, games, αγωνες, αυξηση, ασυλο, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δεντρα, δερμα, δεντρο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δωσει, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εκβαση, επηρεάζει, επτα, ζωης, ζωνη, ζωνες, ιδεα, ιδιο, ειδος, θετικο, θυμιζει, θεωρια, χτυπα, ματι, μπορειτε, περιβαλλον, ποιοτητα, ρανταρ, ρεκορ, ρομποτ, ρολο, τοξο, τοπια, φαινονται, φορα, χρονος, ομορφα, ωρες, αγωνας, ασφαλεια, budget, health, βηματα, duo, effect, engine, γλωσσες, heat, hunger games, hunger, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, live streaming, παιχνιδι, speed, studio, site, system, track, υλικο, unreal engine, unreal, voice
Τυχαία Θέματα