Xbox One και μεταχειρισμένα games

Διαβάστε με ποιον τρόπο θα γίνονται οι αγοραπωλησίες των μεταχειρισμένων games στην κονσόλα της Microsoft. [UPDATE 4] Η Microsoft δήλωσε στο Wired πριν από λίγο ότι το Xbox One θα παίζει τα μεταχειρισμένα games μόνο αν πληρώσετε κάποιο
αντίτιμο.

Συν τις άλλοις, η εγκατάσταση των παιχνιδιών στο σκληρό δίσκο θα είναι υποχρεωτική. Γι' αυτό, κάθε νέο παιχνίδι που θα αγοράζετε θα πρέπει να γίνει install και στη συνέχεια αν θα αποφασίσετε να το πουλήσετε σε άλλη κονσόλα τότε ο αγοραστής θα πρέπει να πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο, ακριβώς όπως και με το online pass!

{youtube}TCTrpSFksqU|400|300{/youtube}

Κατά τα άλλα, θυμίζουμε ότι θα μπορείτε να παίξετε και τα games offline, χωρίς διαρκή σύνδεση στο Internet. Αυτό το τελευταίο μικρή σημασία έχει, καθώς σε περίπτωση που το PlayStation 4 επιτρέπει το παίξιμο μεταχειρισμένων και το Xbox One δεν το επιτρέπει, η είδηση αυτή ίσως επηρεάσει αρνητικά την Microsoft.

Η Microsoft έκανε update το F.A.Q. στο επίσημο site της λέγοντας ότι σχεδιάζει μια υπηρεσία μέσω της οποίας οι χρήστες της θα μπορούν να πωλούν τα games τους. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο η δήλωση στο Wired.

[UPDATE 2: 23/5/13] O Phil Harrison, εμπορικός αντιπρόεδρος της Microsoft, δήλωσε στο Eurogamer τι θα ισχύσει για τα μεταχειρισμένα games.

"Αν αγοράσετε ένα παιχνίδι τότε θα μπορείτε να το παίξετε και σε διαφορετικές συσκευές στο ίδιο σπίτι, αλλά όχι κι οι δύο μαζί ταυτόχρονα. Αυτό γίνεται ως εξής. Όταν θα ενεργοποιήσετε το παιχνίδι στο Xbox One σας, τότε θα μπορείτε μέσα στο ίδιο σπίτι να δώσετε πρόσβαση σε άλλα άτομα, π.χ. κατόχους Xbox 360, να συνδεθούν σε εσάς και να αποκτήσουν το δικαίωμα να παίξουν το video game αυτό στην κονσόλα τους".

Σχετικά με το αν θα παίζει ή όχι σε άλλες κονσόλες, η απάντηση ήταν δυστυχώς η αναμενόμενη. Το παιχνίδι θα "κλειδώνει" σε ένα account! "Αν έρθω για παράδειγμα σπίτι σας και θελήσω να παίξουμε το παιχνίδι με το δικό σας Xbox One τότε θα πρέπει να συνδεθώ με το account μου στην κονσόλα σας και να το τρέξουμε από εκεί". Φυσικά όταν ο κάτοχος του παιχνιδιού πάρει το blu-ray του και φύγει απ' το σπίτι σας τότε για να συνεχίσετε να παίζετε το παιχνίδι θα πρέπει...να το πληρώσετε!

Κοινώς, απ' τη στιγμή που θα αγοράσει κάποιος ένα παιχνίδι και θα το ενεργοποιήσε, τότε το παιχνίδι αυτό θα "δεθεί" με το Xbox Live account του και δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί.

Πως θα γίνονται οι πωλήσεις
Σύμφωνα με τον Phil Harrison, η Microsoft θα έχει ένα σύστημα μέσω του οποίου θα μπορείτε να πουλήσετε κάποιο video game που αγοράσατε. Δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες και σύμφωνα με τις δηλώσεις του στελέχους της Microsoft, στόχος της αμερικάνικης εταιρείας είναι να υπάρξει ένα απλό και κατανοητό σύστημα προς τον χρήστη. Υπάρχουν εικασίες ότι αν το παιχνίδι αλλάξει χέρια και ο αρχικός κάτοχός του το "απορρίψει" από το προφίλ του τότε ο νέος κάτοχος θα χρειαστεί όχι μόνο να αγοράσει το παιχνίδι να καταβάλει ένα αντίτιμο στη Microsoft στα πρότυπα του "Online Pass" προκειμένου να το χρησιμοποιήσει.

Ο Harrison επιβεβαίωσε τέλος ότι η κονσόλα θα απαιτεί σύνδεση στο Internet ανά διαστήματα.

[UPDATE 3: 24/5/13] Το Βρετανικό site ΜCV υποστηρίζει ότι έχει πληροφορία που αναφέρει το πως θα γίνονται οι αγοραπωλησίες των μεταχειρισμένων games στο Xbox One.

Σύμφωνα με την πηγή του MCV, θα πρέπει να βρείτε κάποιο κατάστημα το οποίο θα έχει προηγουμένως συμφωνήσει με τους όρους της Microsoft. Θα συνδεθείτε στο Xbox One cloud και έτσι θα καταφέρετε να πουλήσετε το παιχνίδι που αγοράσατε και να το "αποδεσμεύσετε" από το Xbox Live account σας ώστε να το χρησιμοποιήσει ο επόμενος χρήστης! Το κατάστημα θα μπορεί να το μεταπωλήσει για όποια τιμή θέλει.

Το τραγικό της υπόθεσης -που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα- είναι ότι το site ConsoleDeals.co.uk δήλωσε πως η αγορά ενός μεταχειρισμένου θα σας κοστίσει ένα ποσό ενεργοποίησης -δηλαδή αγοράς- 35 λιρών (40 ευρώ)! Το ποσό αυτό θα το μοιράζονται η Microsoft, ο publisher και το κατάστημα. Επομένως, το κόστος αγοράς μεταχειρισμένου θα είναι εξ αρχής προκαθορισμένο μεταξύ της Microsoft και του publisher, άρα το κατάστημα θα μπορεί να αυξήσει την τελική τιμή αναλόγως, προκειμένου να πουλήσει ή το προϊόν να του μείνει...στο ράφι.

Άραγε ο Shuhei Yoshida, πρόεδρος της Sony Worldwide Studios, που δήλωσε για το PlayStation 4 ότι "η αγορά ενός μεταχειρισμένου θα καθορίζεται απ' τον publisher" τι ακριβώς εννοούσε; Ότι θα είναι στο χέρι του publisher για το αν θα εφαρμοστεί ή όχι το παραπάνω σύστημα; Στην E3, 11-13 Ιουνίου, θα πρέπει να τα μάθουμε όλα και οι δύο κατασκευάστριες εταιρείες να πάρουν άμεσα θέση επί του θέματος.

[UPDATE 13/6] Τις τελευταίες μέρες επικρατεί στην κυριολεξία πανικός γύρω από το τι θα γίνει με τα μεταχειρισμένα games στο Xbox One. Κρίναμε σκόπιμο λοιπόν να ρίξουμε φως στην υπόθεση, αν και τονίζουμε ότι τα δεδομένα αυτά ισχύουν την δεδομένη χρονική στιγμή και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η στάση της Microsoft τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και τους επόμενους μήνες μέχρι την κυκλοφορία του Xbox One στα καταστήματα. Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση της Microsoft υπάρχουν δύο τρόποι να πουλήσετε τα games σας.

Ο πρώτος είναι να πουλήσετε το game σας σε κάποιον από τους φίλους σας στο Xbox Live. Η συναλλαγή αυτή έχει δύο προϋποθέσεις, καθώς το άτομο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται στην λίστα των φίλων σας για τουλάχιστον 30 ημέρες και δεύτερον κάθε game μπορεί να πουληθεί μόνο μια φορά. Κοινώς το δεύτερο άτομο δεν μπορεί να το μεταπωλήσει σε κάποιον τρίτο. Η αγοραπωλησία αυτή γίνεται χωρίς κανένα επιπλέον κόστος από την Microsoft ή τους publishers.

Στην περίπτωση των retailers έχετε την δυνατότητα να πουλήσετε ένα παιχνίδι σε συγκεκριμένα καταστήματα, φυσικά ποια θα είναι αυτά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη. Η Microsoft επίσης δεν επιβάλλει κάποιο κόστος σε αυτή την διαδικασία, αλλά αφήνει το "ελεύθερο" στους publishers. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αμερικανικής εταιρείας οι third party publishers μπορούν να συμφωνήσουν ή όχι με την αγοραπωλησία και παράλληλα μπορούν να καθορίσουν τους όρους βάση με τους οποίους θα γίνει αυτή η διαδικασία και να επιβάλλουν κάποιο εξτρά κόστος στους retailers.

Keywords
Τυχαία Θέματα