Απάτη από τον συνθέτη των Resident Evil και Onimusha

Eίχε προσλάβει κάποιον άλλο για να του γράφει μουσική από το 1996.

Ο συνθέτης των σειρών Resident Evil και Onimusha, Mamoru Samuragochi, παραδέχτηκε ότι είχε προσλάβει κάποιον άλλο συνθέτη για να γράφει τα κομμάτια του για σχεδόν δύο δεκαετίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Japan Times.

Ο 50χρονος δημιουργός, γνωστός και ως "Γιαπωνέζος Μπετόβεν", έχασε εντελώς

την ακοή του στην ηλικία των 35 ετών, αλλά συνέχισε να εργάζεται χρησιμοποιώντας αυτό που ονόμαζε "απόλυτο αυτί" (ονομάζεται γενικά η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε ή να αναπαραγάγουμε τον οποιονδήποτε ήχο χωρίς βοήθεια). Στην Ιαπωνία είναι ευρύτερα γνωστός για το έργο του Hiroshima Symphony No 1, το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα της πυρηνικής τραγωδίας του 1945, αλλά οι gamers τον γνωρίζουν μέσα από την δουλειά του στις σειρές της Capcom Resident Evil και Onimusha.

Σύμφωνα με το promotional site του Samuragochi, ενώ συνέθετε τη μουσική για το Resident Evil: The Director's Cut του 1997 (γνωστό και ως Biohazard στην Ιαπωνία) κρατούσε κρυφά τα σοβαρά προβλήματα ακοής που αντιμετώπιζε και ζούσε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Στην συνέχεια, το 1999, πριν αρχίσει να συνθέτει για τις ανάγκες του Onimusha: Warlords του 2001, έχασε εντελώς την ακοή του, αν και σύμφωνα πάντα με το site του κομμάτια όπως το Rising Sun γνώρισαν την αποθέωση και χαρακτηρίστηκαν ως "αριστουργήματα".

Τώρα, όπως όλα δείχνουν, ο Samuragochi ανέθετε επί πληρωμή την συγγραφή των κομματιών σε κάποιον άλλον άγνωστο συνθέτη, δίνοντάς του τις ιδέες του, παρόλο που περιέγραφε τον εαυτό του τόσα χρόνια ως τον "μοναδικό δημιουργό". Ο δικηγόρος του ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του πελάτη του, λέγοντας πως ο Samuragochi "λυπάται πολύ που πρόδωσε τους οπαδούς του και απογοήτευσε τον κόσμο". Συνέχισε λέγοντας πως "γνωρίζει πως δεν μπορεί να βρει καμία δικαιολογία για αυτό που έκανε, είναι ψυχικά εξουθενωμένος και δεν είναι σε κατάσταση να εκφράσει ο ίδιος τις σκέψεις του".

Ο Samuragochi φέρεται να έχει πει σύμφωνα με το NHK (ο εθνικός φορέας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Ιαπωνίας) ότι προσέλαβε τον μυστικό βοηθό του για να συνθέτει εκ μέρους του από το 1996 καθώς "η κατάσταση της ακοής του είχε επιδεινωθεί αρκετά".

Αν και είναι κρίμα να μαθαίνεται κάτι τέτοιο για έναν πραγματικά αξιόλογο καλλιτέχνη, τουλάχιστον τα έργα αυτά έχουν μείνει στην ιστορία, ακόμα και αν ανήκουν κατά ένα μέρος τουλάχιστον σε κάποιον άλλο μυστηριώδη συνθέτη και εμείς ευτυχώς μπορούμε να τα απολαύσουμε σε κάθε περίπτωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα