The Witch and the Hundred Knight

H μάγισσα Metallia και ο ιππότης της.

Το The Witch and the Hundred Knight αποτελεί την τελευταία πρόταση της Nippon Ichi Software, η οποία δραστηριοποιείται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 στον χώρο των tactical RPG. Βέβαια

για να είμαστε ειλικρινείς, ελάχιστες δημιουργίες της ιαπωνικής εταιρείας βρήκαν απήχηση στην Δύση, με εξαίρεση την σειρά Disgaea. Η ανάπτυξη του The Witch and the Hundred Knight ξεκίνησε το 2010, με στόχο να κυκλοφορήσει το την επόμενη χρονιά, παρόλα αυτά υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις, αφού οι developers προσπάθησαν αρχικά να δημιουργήσουν ένα open world RPG, αλλά το εγχείρημα τους απέτυχε.

Ύστερα λοιπόν από αρκετές αναβολές στην ημερομηνία κυκλοφορίας της, η νέα δημιουργία της Nippon Ichi Software φτάνει στα ράφια των καταστημάτων. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες της εταιρείας εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα Action RPG, στα πρότυπα των σειρών The Legend of Zelda και Diablo II. Καταφέρνει άραγε το The Witch and the Hundred Knight να προσθέσει κάτι νέο στoν συγκεκριμένο χώρο, όπου αν μη τι άλλο έχει επέλθει κορεσμός; H απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

Marsh Witch εναντίον Forest Witch
O κεντρικός πυρήνας της ιστορίας είναι η διαμάχη μεταξύ δύο μαγισσών που ονομάζονται Metallia και Mallia αντίστοιχα. Η έχθρα αυτή κρατά τα τελευταία 100 χρόνια διαταράσσοντας την γαλήνη στον ειρηνικό κόσμο της Madea. Η Metallia είναι μία όμορφη μεν, διαβολική δε κοπέλα, η οποία ζει στον βάλτο Niblhenne και στόχος της είναι να εξαπλώσει το βασίλειό της (κοινώς τον βάλτο της) σε ολόκληρη της Madea και να καταστρέψει την Mallia. Τα χρόνια πάντως περνούσαν και η Metallia δεν μπορούσε να νικήσει την αντίπαλο της και γι' αυτό τον λόγο επικαλέστηκε έναν πανίσχυρο και αθάνατο δαίμονα, τον Hundred Knight. Εσείς λοιπόν καλείστε να αναλάβετε τον έλεγχο αυτού του δαίμονα και να φέρετε εις πέρας τις αποστολές που σας αναθέτει η μοχθηρή μάγισσα. Όσοι πάντως περιμένατε έναν τρομακτικό στην όψη ήρωα θα απογοητευτείτε, καθώς τουλάχιστον οπτικά ο Hundred Knight δεν πείθει. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι φέρνει ελαφρώς στον Amummu από το League of Legends.

Σε γενικές γραμμές το σενάριο δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει και το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απόδοση των χαρακτήρων. Η Metallia είναι διαβολική μέχρι το μεδούλι και παρά τις χιουμοριστικές ατάκες της, το πιο πιθανό είναι ότι θα την αντιπαθήσετε. Βέβαια είτε την συμπαθείτε ή όχι θα πρέπει να κάνετε ακριβώς ότι σας λέει και το στοιχείο αυτό είναι σίγουρα αρνητικό, αφού σας στερείται η στοιχειώδη ελευθερία που οφείλει να έχει ο χαρακτήρας σας σε ένα RPG.

Αντίστοιχες είναι οι εντυπώσεις μας και από τους υπόλοιπους NPC, οι όποιοι αν μη τι άλλο στερούνται προσωπικότητας. Κοινώς έχουμε να κάνουμε με μονοδιάστατους χαρακτήρες που δεν θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας, προκαλώντας σας δυσφορία κάθε φορά που θα πρέπει να παρακολουθήσετε ένα δεκάλεπτο cutscene πριν ξεκινήσει μία μάχη. Το στοιχείο αυτό επίσης προβληματίζει, καθώς με δεδομένη την φύση του τίτλου, οι διάλογοι θα έπρεπε να ήταν μικρότεροι σε έκταση ή τουλάχιστον να εμβαθύνουν στο lore. Στην πράξη όμως τίποτα από αυτά τα δύο δεν συμβαίνει.

Diablo made in Japan
To The Witch and the Hundred Knight θυμίζει ιδιαίτερα την δημιουργία της Bllizard όσον αφορά το gameplay. Εδώ συναντάμε λοιπόν την παραδοσιακή isometric top-down κάμερα του Diablo και ανάλογους Action RPG μηχανισμούς. Στο κομμάτι που υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση είναι το σύστημα μάχης, το οποίο παρά τον έντονο button mashing χαρακτήρα του έχει υλοποιηθεί σωστά. Ο Hundred Knight δύναται να εξοπλιστεί με πέντε όπλα και να πραγματοποιήσει μία αλληλουχία επιθέσεων με αυτά πατώντας διαδοχικά το "τετράγωνο".

Να σημειωθεί ότι ο οπλισμός σας υπόκεινται σε διάφορες κατηγορίες όπως σπαθιά, κοντάρια, σφυριά και λόγχες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι μπορείτε να κάνετε customize τις επιθέσεις σας επιλέγοντας διαφορετικούς συνδυασμούς όπλων. Μάλιστα υπάρχουν και συγκεκριμένοι συνδυασμοί που αυξάνουν σταδιακά την ζημιά που προκαλείται. Το όλο σύστημα θυμίζει τον αντίστοιχο μηχανισμό με τα Pressens στο Remember Me της Dorntnod Entertainment.

Το leveling system επίσης έχει ομοιότητες με το αντίστοιχο του Diablo II. Ανάλογα με τις επιδόσεις σας στην μάχη κερδίζετε Grade points, τα οποία μπορείτε να κατανεμηθούν στα attributes αυξάνοντας τις τιμές του. Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε έναν tanky χαρακτήρα καλό θα είναι να αυξήσετε τα hit points σας.

Επειγόντως κολλύριο
Ενώ λοιπόν το σύστημα μάχης είναι λιτό και προσβάσιμο ακόμη και στους αρχάριους των Action RPG, το user interface δεν είναι καθόλου λειτουργικό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι καταλαμβάνει την μισή σας οθόνη βομβαρδίζοντας σας με δεκάδες πληροφορίες, τις οποίες θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να αφομοιώσετε. Πέρα λοιπόν από την τυπική health bar, συναντάμε το minimap, μία AP bar (για τα skills σας), τον μετρητή GigaCal, την ένδειξη για το facet που χρησιμοποιείτε (τα classes του The Witch and the Hundred Knight) και την Grade bar. Αυτές είναι μόνο οι βασικές ενδείξεις, καθώς πέρα από αυτές συναντάμε αρκετές ακόμη μικρότερης σημασίας που δείχνουν το level σας, τα bonus αντικείμενα σας κ.ο.κ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά κάθε φορά που χτυπάτε έναν εχθρό εμφανίζεται στην οθόνη το σχετικό εικονίδιο με το όπλο που χρησιμοποιήσατε και πόσο ακριβώς damage προκαλέσατε. Επιπλέον, το stamina σας αποτυπώνεται με μία στρογγυλή πορτοκαλί μπάρα που περικλείει το χαρακτήρα σας δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθειά σας να επικεντρωθείτε στην μάχη. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι ο χαρακτήρας σας είναι αναμφισβήτητα μικρός σε μέγεθος, είναι πολύ πιθανό ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα τον "χάσετε" από τα μάτια σας μέσα στον γενικότερο χαμό που επικρατεί.

To The Witch and the Hundred Knight προσφέρει μια ικανοποιητική Action RPG εμπειρία, η οποία όμως δυστυχώς αμαυρώνεται από το κάκιστο σενάριο και τους "αδιάφορους" κεντρικούς ήρωες.

Κάψτε τις θερμίδες σας
Ένας από τους ξεχωριστούς μηχανισμούς του The Witch and the Hundred Knight είναι ο μετρητής GigaCal, ο οποίος παίρνει τιμές από το 0 έως το 100. Μόλις μπείτε σε μία τοποθεσία, ο μετρητής αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και στην περίπτωση που φτάσει στην ελάχιστη τιμή του θα είστε ουσιαστικά ανήμπορος να πολεμήσετε. Για να αναπληρώσετε τον μετρητή θα πρέπει να επισκεφθείτε το σπίτι της μάγισσας Metallia που βρίσκεται μέσα στον βάλτο.

Η διατήρηση του μετρητή GigaCal σε υψηλά επίπεδα ενδέχεται να επηρεάσει ως έναν βαθμό την ροή του gameplay, αφού όπως προαναφέραμε θα πρέπει να κάνετε συνεχώς backtrack για να αναπληρώσετε τα αποθέματα σας. Παρόλα αυτά, καθώς σταδιακά εξοικειώνεστε με τους μηχανισμούς της μάχης θα διαπιστώσετε ότι πρακτικά προσθέτει μία ακόμη διάσταση στο gameplay, όπως είδαμε με τον αντίστοιχο time management μηχανισμό στο Lightning Returns: Final Fantasy XIII και στην σειρά Atelier της Gust.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σταδιακά ξεκλειδώνουν και special επιθέσεις, οι οποίες καταναλώνουν ένα μεγάλο ποσό από την ενέργειά σας, αλλά προκαλούν μεγάλο damage. Η χρήση τους ενδείκνυται όπως είναι λογικό κατά την διάρκεια των boss fights, αλλά απαιτείται να τις χρησιμοποιήσετε σωστά ώστε να μην μηδενιστεί ο GigaCal μετρητής πριν νικήσετε το εκάστοτε boss.

Ώρα για επιδρομή
Όπως σε κάθε Action RPG, έτσι και εδώ για να αποκτήσετε το καλύτερο δυνατό loot, όπως σπάνια όπλα και μαγικά αντικείμενα θα πρέπει να μοχθήσετε. Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στον μηχανισμό Bonus, ο οποίος σας ανταμείβει με διάφορα αντικείμενα και gold κάθε φορά που ολοκληρώνετε μία πίστα. Για να πάρετε λοιπόν το καλύτερο δυνατό loot θα πρέπει να εξολοθρεύσετε όσο τον δυνατόν περισσότερα mobs μπορείτε. Εντούτοις, η εξολόθρευση ενός μεγάλου αριθμού εχθρών προϋποθέτει ότι θα μείνετε για αρκετή ώρα μέσα στην πίστα, καθώς όπως προαναφέραμε θα πρέπει συνεχώς να έχετε το νου σας και στον μετρητή GigaCal.

Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη τρόπος για να αποκτήσετε περισσότερο loot είναι να κάνετε πλιάτσικο στα σπίτια των διαφόρων χωρικών ή των vendors. Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται Raid και η μόνη προϋπόθεση για να έχει επιτυχία η...επιδρομή σας είναι το level σας. Κοινώς για να lootάρετε ένα σπίτι θα πρέπει να έχετε το ανάλογο level. Φυσικά οι συγκεκριμένες ενέργειες όπως είναι αναμενόμενο θα προκαλέσουν το μίσος των κατοίκων της Madea προς το πρόσωπό σας, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση των τιμών των αγαθών που πουλούν οι vendors.

Ταξίδι στο δάσος
Η δομή του κόσμου δεν διαφέρει από ότι έχουμε συναντήσει σε δεκάδες JRPG, καθώς έχουμε τον World map, ο οποίος περιλαμβάνει δεκάδες τοποθεσίες. Εσείς λοιπόν καλείστε να εξερευνήσετε τις τοποθεσίες αυτές, εξοντώνοντας τα mobs που υπάρχουν αυτές και εκπληρώνοντας τα διάφορα quests που σας αναθέτει η μάγισσα Metallia. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω ειδικών checkpoints που ονομάζονται Pillars μπορείτε να κάνετε fast travel από την μία πίστα στην άλλη. Μάλιστα σε κάθε επίπεδο υπάρχουν δύο ή και περισσότερα Pillars οπότε έχετε την δυνατότητα να μεταβείτε με ταχύτητα από ένα σημείο του χάρτη σε κάποιο άλλο.

Ο βαθμός πρόκλησης είναι ικανοποιητικός, χωρίς να γίνεται απαγορευτικός για τον μέσο παίκτη. Αντίθετα η A.I. είναι επιεικώς μέτρια στα bosses και ανύπαρκτη στα mobs. Εάν αντιμετωπίσετε πρόβλημα σε κάποια περιοχή λοιπόν απλά μπορείτε να κάνετε grinding μέχρι να δυναμώσετε τον χαρακτήρα σας ή να κάνετε equip ένα διαφορετικό σετ όπλων, καθώς ενδεχομένως κάποιοι εχθροί να είναι ανθεκτικοί σε έναν συγκεκριμένο τύπο ζημιάς. Για παράδειγμα, ορισμένα mobs κάνουν soak το damage που δέχονται από piercing όπλα όπως τις λόγχες, αλλά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στο bludgeoning damage των σφυριών.

Για να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας θα χρειαστείτε γύρω στις 20-30 ώρες, παρόλα αυτά με δεδομένο ότι το σενάριο δύσκολα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας, το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή θα βαρεθείτε. Οι φανατικοί φίλοι των Action RPG ενδέχεται να εθιστούν και να κυνηγήσουν το πιο σπάνιο loot πραγματοποιώντας συνεχόμενα playthroughs, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν σαφώς πιο ποιοτικές κυκλοφορίες σε αυτό τον χώρο όπως το Diablo III και το Dark Souls II.

Συμπαθητική anime αισθητική, αλλά τίποτα παραπάνω
Οπτικά το The Witch and the Hundred Knight δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει, αφού μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από το PS Vita. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το μέγεθός του μετά βίας ξεπερνά τα 3GB. Γενικά παρατηρείται έντονο aliasing και γενικά τα μοντέλα των εχθρών στερούνται λεπτομέρειας, ενώ ο σχεδιασμός τους είναι το λιγότερο ανέμπνευστος. Εν τω μεταξύ, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται ενοχλητικές πτώσεις του frame rate. Κατόπιν αυτού, τα μόνα θετικά στοιχεία που εντοπίσαμε είναι τα εντυπωσιακά lighting effects και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων κατά την διάρκεια των cutscenes.

Τα μουσικά θέματα ταιριάζουν με το ύφος της δημιουργίας, παρόλα αυτά δεν υπάρχει η απαραίτητη ποικιλία. Για παράδειγμα, ορισμένα κομμάτια ανακυκλώνονται συνεχώς και θα τα ακούσετε πάνω από 20 φορές. Αντίθετα, το voice acting στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, τόσο στην αγγλική, όσο και στην ιαπωνική γλώσσα. Άξια αναφοράς είναι και η χιουμοριστική διάσταση των διαλόγων, οι οποίοι καταφέρνουν να προκαλέσουν αυθόρμητο γέλιο.

Δεν ξεφεύγει από την μετριότητα
Το The Witch and the Hundred Knight είναι ένα low budget exclusive για το PS3 που δύσκολα θα καταφέρει να σας κερδίσει, αφού δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση τα υψηλά στάνταρ ποιότητας που έχει θέσει η Nippon Ichi Software με τις προγενέστερες δημιουργίες της. Βέβαια το λυπηρό της όλης υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες όμως χάνονται μέσα στην γενικότερη μετριότητα. Ένα ακόμη αποθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η ιαπωνική εταιρεία έχασε την...μπάλα στην προσπάθειά της να δώσει περισσότερο βάθος στο gameplay, αφού εισήγαγε αρκετούς πολύπλοκους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε το χαμηλών προδιαγραφών σενάριο, αλλά και τον απαρχαιωμένο τεχνικό τομέα έχουμε να κάνουμε με μία δημιουργία που θα βρει απήχηση αποκλειστικά στους σκληροπυρηνικούς των Action RPG ή σε όσους αρέσκονται στην JRPG αισθητική του.

Θετικά:
- Ικανοποιητική πρόκληση
- Ενδιαφέρον σύστημα μάχης
- Αξιόλογο voice acting

Αρνητικά:
- Πολύπλοκο user interface
- Γραφικά χαμηλών προδιαγραφών
- Κατάχρηση των cutscenes
- "Αδιάφορη" ιστορία

Βαθμολογία
Γραφικά: 5.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.3

Ένα Action RPG β' διαλογής που δύσκολα θα σας συναρπάσει.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
witch, knight, knight, witch, league of legends, ps vita, nippon, software, tactical, rpg, world, νέα, legend, zelda, diablo, συγκεκριμένο, league, οφείλεται, japan, button, system, hit, user, health, bonus, time, boss, raid, jrpg, map, travel, σετ, iii, anime, vita, frame, lighting, voice, low, budget, exclusive, ps3, εταιρεία, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ημερομήνια, jrpg, ps vita, ηχος, θερμιδες, οψη, τρομακτικο, υψος, ωρα, boss, iii, league of legends, map, ps3, rpg, time, vita, αυξηση, αισθητικη, αξιζει, απηχηση, απλα, βρισκεται, γεγονος, γελιο, γινεται, γλωσσα, δεδομενο, δυνατοτητα, δυστυχως, δομη, δωσει, εγχειρημα, υπαρχει, ελευθερια, ενεργεια, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, εχθροι, ζημια, ιδεες, ηρωες, υφος, θυμιζει, ιαπωνικη, λιτο, λογο, ματια, μισος, μοντελα, μπορειτε, μονα, οθονη, ομορφη, οπτικα, ουσιαστικα, οφείλεται, πλιατσικο, ροη, ραφια, σεναριο, σετ, σιγουρα, συγκεκριμένο, σειρα, σπιτι, σπιτια, τιμη, φυση, φυσικα, φτανει, φορα, ωρες, anime, budget, button, health, bonus, diablo, ειλικρινεις, exclusive, φιλοι, frame, hit, ιδιαιτερα, user, κομματι, κοπελα, league, legend, lighting, low, μοιαζει, nippon, travel, πληροφοριες, raid, σφυρια, software, system, tactical, top, θεματα, θετικα, world, ξεκινησε, voice, zelda
Τυχαία Θέματα