H Microsoft επεμβαίνει στο fan-made content

Θέτει κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όσοι χρησιμοποιούν υλικό από τα παιχνίδια της.

Αν σας ενδιαφέρει η δημιουργία βίντεο, κόμικ, ιστοριών ή οτιδήποτε έχει σχέση με κάποιον από τους τίτλους της Microsoft, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο αμερικανικός κολοσσός εξέδωσε μια λίστα η οποία περιγράφει πως θα γίνεται πλέον η χρήση όλων των στοιχείων από τους τίτλους που έχει εκδώσει, είτε πρόκειται για in-game βίντεο, μουσικά κομμάτια, screenshots είτε απλά για το όνομα κάποιου παιχνιδιού.
Καταρχήν απαγορεύει

την εμπορευματοποίηση της δημιουργίας σας με οποιονδήποτε τρόπο, όπως π.χ οι διαφημίσεις από το κανάλι σας στο YouTube οι οποίες μπορεί να σας αποφέρουν κάποιο κέρδος. Εξαιρεί τις περιπτώσεις του προαιρετικού donation αλλά και της συμμετοχής σας σε κάποιον διαγωνισμό, αρκεί να μην παραβαίνουν τους κανόνες αυτούς.

Επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνετε στα βίντεό σας και μία υποσημείωση η οποία θα λέει πως το υλικό που δημιουργήθηκε με τους κανόνες αυτούς, δεν αντιπροσωπεύει τη Microsoft και δεν είναι μέρος του σύμπαντος του παιχνιδιού. Επιπλέον, οι τίτλοι που θα έχουν αυτές οι δημιουργίες θα πρέπει να μην έχουν σχέση με τον τίτλο του παιχνιδιού από τον οποίο προέρχονται. Για παράδειγμα οι τίτλοι “Κόκκινοι εναντίον Μπλε” ή “Operation Chastity” είναι αποδεκτοί. Ο τίτλος όμως “Halo 4 gameplay” δεν είναι αφού σύμφωνα με την Microsoft “θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι καταναλωτές δεν μπερδεύονται”.

Όσοι φτιάχνετε fan-made contents θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι δημιουργίες σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Microsoft με οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς απαραίτητα να αναφέρει το όνομά σας και φυσικά χωρίς να οφείλει να σας πληρώσει. Είτε λοιπόν πρόκειται για την προσθήκη του έργου σας σε κάποιο νέο παιχνίδι, είτε σε site που μπορεί να διατηρεί η εταιρία, το δημιούργημά σας θα ανήκει στην Microsoft. Άλλες απαγορεύσεις αφορούν την μετατροπή της engine με σκοπό να κάνετε πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσατε να πράξετε κανονικά και η δημιουργία πορνογραφικού υλικού.

Η λίστα με τα παιχνίδια που έχει ανακοινώσει η Microsoft και τα οποία εμπίπτουν σε αυτούς τους περιορισμούς είναι τα εξής:

Halo (all versions)
Forza Motorsport (all versions)
Fable (all versions)
Kinectimals
Kinect Adventures
Kinect Joy Ride
Age of Empires (all versions)
Flight Simulator (all versions)
Kameo
Perfect Dark Zero
Project Gotham Racing (all versions)
Shadowrun
Viva Piñata

Άλλοι τίτλοι για τους οποίους η Microsoft διατηρεί δικαιώματα πρέπει να αναζητηθούν ξεχωριστά στο αντίστοιχο site για να δείτε εάν πρέπει να εφαρμόσετε τους κανόνες αυτούς.

Πρακτική προάσπισης των πνευματικών δικαιωμάτων ή απλά ένας τρόπος για να καρπωθεί απλά και εύκολα η Microsoft την δημιουργικότητα χιλιάδων fans; To σίγουρο είναι πως η κίνηση αυτή θα συζητηθεί πολύ στα ψηφιακά σαλόνια και όχι μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα