Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Ο αγαπητός γορίλας επιστρέφει σε HD.


To Donkey Kong έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1981 ως Arcade game. Σχεδιασμένο από τον θρυλικό πλέον Shigeru Miyamoto, ήταν μια από τις προσπάθειες της Nintendo να μπει δυναμικά στην Αμερικανική αγορά και στέφτηκε με επιτυχία. O Donkey Kong που ήταν ο κακός του παιχνιδιού αλλά και ο πρωταγωνιστής

Jumpman, (που δύο χρόνια μετά βαφτίστηκε Mario με το Mario Bros) έγιναν μασκότ της Nintendo και παγκόσμια γνωστοί αποκτώντας ο καθένας την δικιά του σειρά παιχνιδιών.

Με το Donkey Kong Country στο SNES, ο παλιός Donkey Kong του 1981 ονομάστηκε…Cranky Kong κι έδωσε “τόπο στα νιάτα” για τον νεότερο απόγονό του που έμελε να αφήσει εποχή. Το 2D platform που δημιουργήθηκε από την Βρετανική Rare στη δύση της χρυσής εποχής της κονσόλας, απέσπασε άριστες κριτικές και πούλησε πάνω από 9 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Έγινε μοιραία συνώνυμο της Nintendo και της καλής Platform εμπειρίας.

Μετά από δύο sequel και ένα 3D platform adventure στο Nintendo 64 η σειρά πέρασε στα χέρια της Retro Games από το Τέξας (γνωστή από την δουλειά της στην τριλογία Metroid Prime), η οποία έφερε στο Nintendo Wii το εξαίρετο “reboot” της σειράς, Donkey Kong Country Returns. Τρία χρόνια μετά, το Donkey Kong Country επιστρέφει σε μία νέα, “παγωμένη” περιπέτεια για το Wii U.

It’s on like Donkey Kong
Οι Snomads είναι μια νομαδική φυλή από ανθρωπόμορφα ζώα που θυμίζουν έντονα Βίκινγκς. Υπό την ηγεσία του Lord Frederik καταφθάνουν στο νησί του Donkey Kong με σκοπό να εγκατασταθούν μόνιμα. O πρωταγωνιστής Donkey Kong με την βοήθεια των φίλων του, Diddy, Dixie και Cranky, θα πρέπει να ταξιδέψει από νησί σε νησί για να διεκδικήσει ξανά το παγωμένο πλέον σπίτι του και να διώξει τους Snomads.

Γρανίτα Μπανάνα
Το Donkey Kong Country Tropical Freeze είναι κατά βάση ένα…2.5D platform. Με απλά λόγια 3D μοντέλα χαρακτήρων σε 2D περιβάλλοντα με “κλασικό” 2D gameplay. Όπως και το Country Returns πριν από αυτό, το Tropical Freeze βασίζεται στον υψηλό βαθμό δυσκολίας του και στον ολόσωστο χειρισμό για να προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ικανοποίησης κατά την ολοκλήρωση των levels.

Όπως στα περισσότερα Platform θα χειριστείτε τον πρωταγωνιστή για να νικήσετε αντιπάλους, να πηδήξετε πάνω από εμπόδια και να συλλέξετε αντικείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα στην πίστα. Αυτό που κάνει το Tropical Freeze να ξεχωρίζει είναι το “βάρος” που έχει ο χαρακτήρας αλλά και οι συμπρωταγωνιστές του. Ο Donkey λοιπόν είναι βαρύς. Θα το καταλάβετε αμέσως μόλις τελειώσει το ολιγόλεπτο εισαγωγικό βίντεο και ξεκινήσετε να παίζετε. Η κίνηση δεν είναι άμεση, με τον χαρακτήρα να υποκύπτει στους νόμους της βαρύτητας τόσο στην γη, όσο και μέσα στο νερό. Αυτό το βάρος είναι που κάνει τον χειρισμό στο παιχνίδι τόσο ικανοποιητικό.

Το Donkey Kong Country: Tropical Freeze παραμένει σε μεγάλο βαθμό ίδιο με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς, όσον αφορά στα gameplay στοιχεία του. Κάθε πίστα είναι γεμάτη με μπανάνες, κομμάτια puzzle και γράμματα που σχηματίζουν την λέξη KONG. Αυτά θα θελήσετε να τα συλλέξετε για να ξεκλειδώσετε κρυφές πίστες και επιπλέον ζωές τις οποίες το παιχνίδι ούτως ή αλλιώς σας μοιράζει απλόχερα. Στις πίστες θα περιηγηθείτε είτε περπατώντας, είτε πάνω σε κάποιο όχημα όπως βαρέλι ρουκέτα, minecart βαγόνι ή τον γνωστό στους φίλους της σειράς ρινόκερο, Rambi the Rhino, που αποτελεί και το “mount” του παιχνιδιού.

Όποια επιλογή και να σας προσφέρει το παιχνίδι για μετακίνηση ένα είναι το σίγουρο. Κάθε επίπεδο θα σας μείνει αξέχαστο. Από την στιγμή που ο Donkey “μπαίνει” στην οθόνη και χτυπά τα χέρια του στο στήθος (σαν σωστός γορίλλας) μέχρι το τελευταίο βαρέλι που σηματοδοτεί την λήξη του level, κάθε κόσμος θα σας προσφέρει κάτι το διαφορετικό, με το background να αλλάζει σταδιακά ενώ παίζετε και σχεδόν καμία πίστα να μην μοιάζει ίδια από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος της.

Καινούριες προσθήκες στο Donkey Kong Country: Tropical Freeze είναι οι νέοι sidekicks που βοηθούν τον Donkey με τις ικανότητές τους. Ομολογουμένως, θα ήταν ευτυχές αν τους ελέγχαμε και αυτούς, όπως σε προγενέστερες εκδόσεις, με τις εναλλαγές Donkey και Diddy να σχολιάζονται ποικιλοτρόπως. Κατά βάση όμως, ο μόνος playable ήρωας είναι ο Donkey. Όλοι οι υπόλοιποι τον καβαλάνε στην πλάτη και του δίνουν συγκεκριμένα abilities.

Ο Diddy που συντρόφευε τον γορίλλα-ήρωα και στο πρώτο Donkey Kong Country επιστρέφει και ο ρόλος του είναι ξανά να βοηθά τον Donkey να αιωρείται για λίγα δευτερόλεπτα. Η Dixie Kong επιτρέπει στον Donkey να πηδάει πιο ψηλά απ’ ότι μόνος του και ο Cranky Kong, που είναι ο πλέον γερασμένος πρωταγωνιστής του πρώτου Donkey Kong αλλά δεν είχε τόσο ενεργή εμφάνιση στο SNES, επιτρέπει στον ήρωά μας να πηδάει πάνω σε αντιπάλους χωρίς να παθαίνει ζημιά. Όλοι οι συμπρωταγωνιστές του Donkey έχουν και μια ειδική, κρυφή δύναμη, η οποία σας δίνει ένα πλεονέκτημα για να ολοκληρώσετε το εκάστοτε level και την ενεργοποιείτε αν μαζέψετε 100 μπανάνες.

Τα boss fights επίσης αλλάζουν, με κάθε αρχηγό να εμφανίζεται πλέον μόνο μία φορά στο παιχνίδι και ο καθένας να θέλει πολλά περισσότερα χτυπήματα για να ηττηθεί. Δυστυχώς η δυσκολία των αρχηγών σε αντίθεση με αυτή των πιστών είναι πολύ μικρότερη και ο τελευταίος αρχηγός πραγματικά ήταν εξίσου εύκολος με τον πρώτο.

Μιλώντας για δυσκολία, πρέπει να τονίσω το πόσο δύσκολο παιχνίδι είναι το Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Όσοι περιμένετε ένα παιχνίδι ευκολίας Super Mario θα απογοητευτείτε. Η δυσκολία του μας θυμίζει παλιές καλές εποχές, καθώς απαιτεί καλή απομνημόνευση της πίστας, άριστα αντανακλαστικά και στρατηγικές κινήσεις για να φτάσετε σε κάθε checkpoint. Ο Super Kong που ήταν το “νόμιμο” cheat του προηγούμενου Donkey Kong Country και επέτρεπε να περάσει αυτόματα το παιχνίδι μια πίστα για σας, δυστυχώς απουσιάζει. Το Tropical Freeze όμως προσφέρει αβέρτα ζωές ώστε να μπορείτε να…“χάνετε άφοβα”!

To Tropical Freeze μπορεί να παιχτεί τόσο στην τηλεόραση όσο και αποκλειστικά στο Wii U Gamepad. Κακή εντύπωση μου έκανε η χρήση της οθόνης του gamepad που παραμένει κλειστή κατά την διάρκεια του παιχνιδιού όσο έπαιζα στην TV, γεγονός που όμως δικαιολογώ γιατί κάνει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας του Wii U Gamepad μεγαλύτερη.

Το Donkey Kong Country Tropical Freeze αποδεικνύει περίτρανα ποίος είναι ο βασιλιάς των 2D platform στις κονσόλες της Nintendo.

Ζωολογικός Κήπος
Το Multiplayer του Tropical Freeze είναι αποκλειστικά offline co-op. Μπορείτε να φέρετε όποιον φίλο ή γνωστό σας θέλετε (κατά προτίμηση όποιον μισείτε περισσότερο) και να παίξετε συνεργατικά το Story του παιχνιδιού. Το co-op θα ήταν καλό αν είχε ξεχωριστές πίστες από αυτές του Story, δυστυχώς όμως δύο παίχτες ταυτόχρονα σε ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι καταντάει κουραστικό και επίπονο. Θα διαπιστώσετε γρήγορα πως η μικρή οθόνη του gamepad δεν είναι αρκετή για τον ρυθμό και την ταχύτητα που παίζεται το Tropical Freeze και μόνο με “καρμικά” απόλυτη συνεργασία θα αντεπεξέλθετε στα εμπόδια που θα σας εμφανιστούν.

Μάλλιασε η γλώσσα μας
Στον οπτικό τομέα το Donkey Kong Country: Tropical Freeze παραμένει ίδιο σε ύφος με το Donkey Kong Country Returns. Η μετάβαση σε HD κάνει τα καλοσχεδιασμένα textures να “λάμπουν” και η νέα τεχνική απεικόνισης της τρίχας των πρωταγωνιστών είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Κρίμα που και οι αντίπαλοι δεν έχουν την ίδια λεπτομέρεια στα γραφικά και μοιάζουν σαν να προέρχονται από…άλλο παιχνίδι.

Τα περιβάλλοντα πλέον έχουν περισσότερη λεπτομέρεια και τα backgrounds είναι γεμάτα από 3D μοντέλα δέντρων, σπιτιών και βουνών. Ο φωτισμός σε κάποια από τα σημεία είναι δυναμικός και το αποτέλεσμα φαντάζει υπέροχο παρόλα αυτά στις περισσότερες πίστες ο φωτισμός είναι pre-rendered γεγονός που δεν ξεφεύγει από ένα έμπειρο μάτι. Το ιδιαίτερο art style των levels που δείχνουν μόνο την σιλουέτα του Donkey επιστρέφει και τα συγκεκριμένα levels είναι πιο όμορφα από ποτέ. Φτάνει μόνο να παίξετε την πίστα Amiss Abyss για να καταλάβετε το μεγαλείο των σχεδιαστών της Retro Studios.

Konga
Η μουσική επένδυση της σειράς Donkey Kong Country ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιο δυνατά της σημεία. Για το Tropical Freeze η Rare Studios στρατολόγησε τον David Wise που είχε εργαστεί και στο Donkey Kong Country. O Βρετανός συνθέτης κατάφερε να δημιουργήσει την καλύτερη μουσική επένδυση που έχει φτιαχτεί ποτέ σε παιχνίδι Donkey Kong. Από Remix παλαιότερων κομματιών την σειράς όπως το πασίγνωστο Aquatic Ambience, μέχρι τις μεταλιές που παίζουν στα boss fights, το Tropical Freeze “στάζει” χαρακτήρα στον μουσικό τομέα.

Κάθε μελωδία θα σας δώσει ρυθμό για να περάσετε την πίστα και θα σας προϊδεάσει για το τι ακολουθεί με τις αλλαγές της. Θα σας εντυπωσιάσουν επίσης μικρές λεπτομέρειες όπως η κίνηση των εχθρών βάση της μουσικής ή μικροί ήχοι που θα βγαίνουν από το χειριστήριο αντί της οθόνης, κυρίως όταν ο ήχος θα προέρχεται από χαμηλά.

Πιθηκισμός
Το Donkey Kong Country: Tropical Freeze μπορεί να μην διαφέρει αρκετά από τον προκάτοχό του και οι λίγες καινοτομίες που προσφέρει να περνάνε απαρατήρητες, αποτελεί όμως ένα εξαίρετο παιχνίδι και ένα από τα καλύτερα games του Wii U. To Tropical Freeze σχεδιάστηκε όπως θα όφειλε κάθε Platform. Σωστοί χειρισμοί χωρίς gimmicks, ικανοποιητική δυσκολία, απλά γραφικά, και άπειρα μυστικά και κρυφές πίστες για να ανακαλύψετε.

Οι οκτώ ώρες που διαρκεί μπορεί να είναι λίγες και συγκεκριμένα λιγότερες από αυτές του προκατόχου του, αλλά είναι ώρες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Σίγουρα θα θελήσετε να ξαναεπισκεφθείτε τον κόσμο του Donkey Kong Country: Tropical Freeze, τόσο για να ξαναζήσετε την υπέροχη περιπέτεια όσο και για να ξεκλειδώσετε κάθε μυστικό του παιχνιδιού.

Θετικά:
- Άψογη μουσική επένδυση
- Πανέμορφα περιβάλλοντα με πολλές εναλλαγές
- Εθιστικό gameplay με γρήγορη δράση
- Σωστός χειρισμός
- Πολλές κρυφές πίστες
- Εντυπωσιακό…τρίχωμα στους χαρακτήρες!

Αρνητικά:
- Εκνευριστικό Co-op
- Μικροατέλειες στα γραφικά
- Μικρή διάρκεια
- Έχει πολλές ομοιότητες με το Donkey Kong Country Returns

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.2

Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους fans του Donkey Kong αλλά και των Platform γενικότερα.

Κοσμάς Κ. Φλωρής

Keywords
Τυχαία Θέματα