Assassin's Creed Unity: Dead Kings

O Arno συναντά την Lara Croft.

Το Assassin's Creed Unity μας απασχόλησε το περασμένο φθινόπωρο για διάφορους λόγους. Ένας από από αυτούς είναι ότι αποτελεί το νέο κεφάλαιο μιας εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς που έχει βρει απήχηση σε εκατομμύρια gamers ανά την υφήλιο. Η Ubisoft βέβαια είναι δεδομένο ότι ακολουθεί μια λογική copy-paste τα τελευταία χρόνια αλλάζοντας απλά το σεναριακό υπόβαθρο και κρατώντας αναλλοίωτους τους βασικούς gameplay μηχανισμούς της σειράς. Παρόλα αυτά,

κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει από την στιγμή που το "προϊόν" της συνεχίζει να πουλά με σταθερό ρυθμό. Εντούτοις, η περίπτωση του Unity ήταν ιδιάζουσα, καθώς για πρώτη φορά η γαλλική εταιρεία μας παρουσίασε ένα μισοτελειωμένο game με δεκάδες bugs, αδικαιολόγητες πτώσεις του frame rate και κάκιστο optimization στα PC.

Τα παραπάνω προβλήματα προκάλεσαν μια γενική κατακραυγή και το γεγονός ότι η Ubisoft έθεσε ένα απαράδεκτο embargo στους reviewers (τα reviews θα έπρεπε να δημοσιευτούν μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού) ήταν μια ατράνταχτη απόδειξη της ενοχής της. Κατόπιν αυτού, η δωρεάν διάθεση του Dead Kings DLC έρχεται για να... χρυσώσει το χάπι και να κατευνάσει τα πνεύματα. Θυμίζουμε εδώ ότι λόγω του προβληματικού launch του Assassin's Creed Unity, η Ubisoft πήρε την απόφαση να δωρίσει το πρώτο DLC, αλλά και να αποζημιώσει όσους αγόρασαν το Season Pass του με ένα δωρεάν ψηφιακό τίτλο. Όπως και να έχει το πράγμα πάντως εμείς καλούμαστε να κρίνουμε το Dead Kings από το περιεχόμενό του, το οποίο όπως θα δείτε παρακάτω είναι εξαιρετικά πλούσιο.


Ο Arno σε νέες περιπέτειες
Το σενάριο τοποθετείται χρονικά μετά τα γεγονότα του Assassin's Creed Unity και αποτελεί ουσιαστικά το 13ο κεφάλαιό του ή το 13ο Memory Sequence αν προτιμάτε. Η βασική σας αποστολή είναι να βρείτε ένα αντικείμενο για λογαριασμό του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, το οποίο βρίσκεται στις κατακόμβες του Saint-Denis. Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη πόλη ονομάζονταν Franciade την εποχή της Γαλλικής επανάστασης και με αυτή την ονομασία την συναντάμε και στο Dead Kings DLC.

Η αλήθεια είναι πως η ιστορία του Dead Kings δεν έχει την απαραίτητη συνοχή, καθώς οι αρκετοί από τους συμμάχους σας είναι πλέον εχθροί σας χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Συν τις άλλοις, η εισαγωγή ενός υπερφυσικού στοιχείου στο όλο concept μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες χωρίς να σας δώσουμε spoilers. Το τελικό συμπέρασμα είναι πάντως ότι το σενάριο χωλαίνει σε αρκετούς τομείς.

http://www.youtube.com/watch?v=o7K7N3Hq7oQ


Ένας τεράστιος χάρτης για να εξερευνήσετε
Για τα δεδομένα ενός DLC θα λέγαμε ότι το Dead Kings προσφέρει τεράστιο value for money, καθώς το περιεχόμενο που συναντάμε εδώ θα μπορούσε κάλλιστα να δικαιολογήσει μια τιμή κοντά στα 10 ευρώ. Καταρχήν, η πόλη της Franciade είναι σχεδόν διπλάσια από τις Βερσαλίες όπου και εκτυλίσσονταν ο πρόλογος του Assassin's Creed Unity. Επιπροσθέτως, σε ολόκληρη την έκτασή της συναντάμε διάφορες κατακόμβες και το γεγονός αυτό διπλασιάζει θα λέγαμε το μέγεθος του χάρτη. Όσον αφορά την απόδοση της πόλης τώρα το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό του Παρισιού, καθώς η αμυδρά ομίχλη που την "αγκαλιάζει" της δίνει ένα μουντό, αλλά συνάμα ατμοσφαιρικό και μυστηριακό τόνο. Από πλευράς αρχιτεκτονικής πάντως δεν έχουμε ιδιαίτερες διαφορές, καθώς τα κτήρια είναι αντίστοιχα με αυτά του Παρισιού.

Οι περισσότερες βασικές αποστολές (συνολικά υπάρχουν έξι) πάντως εκτυλίσσονται στις υπόγειες σπηλιές, στις κατακόμβες και στα οστεοφυλάκια που βρίσκονται κάτω από την Franciade. Με αλλά λόγια στο Dead Kings ο Arno θυμίζει περισσότερο έναν τυμβωρύχο στα πρότυπα της Lara Croft, παρά τον τυπικό Assassin της Brotherhood. Για τις ανάγκες του νέου... ρόλου σας οι developers σας προμηθεύουν με ένα λυχνάρι (lantern), το οποίο όχι μόνο φωτίζει και σας βοηθά να βρείτε τον δρόμο σας, αλλά απομακρύνει και διάφορα πλάσματα όπως νυχτερίδες, αρουραίους και κατσαρίδες. Συν τις άλλοις, το lantern αυτό χρησιμοποιείται και για την επίλυση διαφόρων γρίφων.


Δυστυχώς η προσθήκη αυτού του νέου μηχανισμού στο gameplay είναι εύστοχη, αλλά δεν υλοποιείται στον βαθμό που θα θέλαμε. Για παράδειγμα, το lantern σβήνει μέσα στο νερό, αλλά πέρα από ένα σημείο στην αρχή της τελευταίας αποστολής, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι developers θα μπορούσαν να πειραματιστούν κοινώς πολύ περισσότερο αναγκάζοντας μας να σκεφτούμε ποία διαδρομή θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να μην χάσουμε το πολύτιμο φως μας. Εν τω μεταξύ, το λυχνάρι είναι απαραίτητο και για την επίλυση ορισμένων γρίφων, στους οποίους θα πρέπει να ανάψετε φωτιές ή να ενεργοποιήσετε κάποιες πλατφόρμες. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια puzzles θα πρέπει να λυθούν με trial and error τακτικές, καθώς είτε τα στοιχεία που σας δίνονται δεν βγάζουν ιδιαίτερο νόημα, είτε δεν σας παρέχονται επαρκή hints.

Under the Guillotine
Μία από τις πιο εύστοχες ιδέες του Dead Kings είναι η εισαγωγή ενός νέου πανίσχυρου όπλου στο οπλοστάσιό σας. Ο λόγος γίνεται για το Guillotine Gun, το οποίο οπτικά μοιάζει με ένα υβρίδιο τουφεκιού-τσεκουριού. Ως melee όπλο προκαλεί ζημιά ανάλογη με αυτή των heavy weapons που συναντήσαμε στο Assassins' Creed Unity, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως ranged όπλο εκτοξεύοντας όλμους με τεράστιο ΑοΕ.


Το Guillotine Gun θα λέγαμε ότι είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Dead Kings, καθώς εδώ θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μια νέα κατηγορία εχθρών, τους Raiders. Οι συγκεκριμένοι συναντώνται σε διάφορες πολυάριθμες ομάδες, οι οποίες έχουν έναν αρχηγό. Εάν εξουδετερώσετε τον αρχηγό τους, οι υπόλοιποι Raiders χάνουν το ηθικό τους και αρχίζουν να τρέχουν πανικόβλητοι. Στην περίπτωση που επιχειρήσετε να τους αντιμετωπίσετε ως ομάδα σε μάχη σώμα με σώμα το πιο πιθανό είναι ότι θα πεθάνετε. Από την άλλη βέβαια είναι αυτονόητο ότι με σωστές stealth τακτικές θα καταφέρετε να δολοφονήσετε τους αρχηγούς των Raiders και για να είμαστε ειλικρινείς αρκετές φορές θα χρειαστεί να καταφύγετε σε αυτές κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας.

Πλήθος προαιρετικών δραστηριοτήτων
Οι έξι story missions του Dead Kings θα σας απασχολήσουν για 3-4 περίπου ώρες ανάλογα με τον εξοπλισμό σας. Να αναφέρουμε εδώ ότι μιλάμε κυρίως για end-game content οπότε θα πρέπει να ο εξοπλισμός να είναι τουλάχιστον level 4. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε το Dead Kings πριν από το Unity, καθώς οι developers έχουν προνοήσει να αυξήσουν τα χρήματα που λαμβάνετε ανοίγοντας κάποιο σεντούκι, κοινώς δύναται να αγοράσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα όπλα και armor.


Πέρα από τις βασικές αποστολές τώρα υπάρχουν αρκετές side missions που μπορούν να σας κρατήσουν απασχολημένους για περισσότερες από 10 ώρες. Πέρα από την συλλογή των collectables θα συναντήσετε αρκετές investigation και co-op αποστολές. Αρκετές εξ' αυτών μάλιστα σας ανταμείβουν με νέα όπλα οπότε υπάρχει το απαραίτητο κίνητρο για να τις ολοκληρώσετε. Επιπλέον, εδώ έχουμε και τρεις outpost missions στα πρότυπα της σειράς Far Cry, όπου και θα πρέπει να εξουδετερώσετε διάφορους officers για να απελευθερώσετε συγκεκριμένες περιοχές.

Download αμέσως
Το πρώτο DLC του Assassin's Creed Unity δεν προσφέρει κάτι πρωτοποριακό από πλευράς gameplay, πέρα από το πρωτότυπο Guillotine Gun, αλλά δύναται να σας κρατήσει συντροφιά για αρκετές ώρες, ιδιαίτερα εάν θέλετε να επιτύχετε το 100% completion του. Με δεδομένο όμως ότι διατίθεται δωρεάν είναι φανερό ότι μιλάμε για ένα από τα πιο ποιοτικά DLC των τελευταίων ετών. Εάν μάλιστα η Ubisoft είχε δώσει λίγη παραπάνω προσοχή στο σενάριο, αξιοποιώντας περαιτέρω τους μηχανισμούς του lantern ως δομικό λίθο για την ανάδειξη του Adventure στοιχείου, τότε το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν υπεράνω κριτικής.

Θετικά:
- Το πρωτότυπο Guillotine Gun
- Λειτουργεί ιδανικά ως end-game content
- Μεγάλη διάρκεια
- Δεκάδες προαιρετικές αποστολές
- Διατίθεται δωρεάν

Αρνητικά:
- Το σενάριο στερείται συνοχής
- Οι μηχανισμοί του lantern είναι τελείως επιφανειακοί
- Λίγες καινοτομίες στο gameplay

Βαθμολογία: 7.5

Ένα αξιόλογο “δώρο” από την Ubisoft που αξίζει την προσοχή σας.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα