Legend of Grimrock 2

Πολύωρο ταξίδι στο νησί της RPG απόλαυσης!

Αν καθίσω να γράψω μια λίστα με τα πιο σκληροπυρηνικά RPGs που έχω ασχοληθεί ποτέ, τα ονόματα Eye of The Beholder, Dungeon Master και Lands of Lore θα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις. Ο «φονικός» συνδυασμός πρώτου προσώπου, ανατριχιαστικών πλασμάτων και ατμοσφαιρικών χώρων αποτελούν τους βασικούς λόγους που θυμάμαι ακόμα το πέρασμα μου από τα ανήλιαγα μπουντρούμια τους. Προφανώς, τις ίδιες ευχάριστες αναμνήσεις έχει αποτυπωμένες στο μυαλό

της η δημιουργική τετράδα Φιλανδών που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των Legend of Grimrock.

Το πρώτο Grimrock διοχετεύτηκε στην αγορά το 2012 και χάρισε σε όσους ασχολήθηκαν μαζί τους τις καλύτερες εντυπώσεις, συνδυάζοντας old school πρακτικές με new school gameplay mechanics όπως είναι η αυτόματη κατασκευή του χάρτη. Με ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε πωλήσεις ήταν μοιραία η εμφάνιση ενός sequel το συντομότερο δυνατόν. Έτσι γεννήθηκε το Legend of Grimrock 2, ένα «φωτοαντίγραφο» του πρωτότυπου που στοχεύει στο να μας συναρπάσει με νέες τοποθεσίες, εξυπνότερους γρίφους, ανατριχιαστικά τέρατα και μπόλικες επιλογές αναβάθμισης των χαρακτήρων.

Η Μυστηριώδης Νήσος
Οι developers του Legend of Grimrock 2 δεν φαίνεται να δαπάνησαν και πάρα πολλά εγκεφαλικά κύτταρα στην σύνθεση του σεναρίου του αφού μιλάμε για ρεπλίκα του πρώτου. Το εισαγωγικό cinematic ξεδιπλώνει την ιστορία μιας τετράδας καταδίκων που ταξιδεύουν στην θάλασσα πάνω σε πλεούμενο και κλεισμένοι σε κλουβί στο μπαλαούρο του. Εν μέσω βάρβαρων καιρικών συνθηκών, μια άγνωστη μαγική δύναμη επηρεάζει την πυξίδα του πλοίου, στέλνοντας το πάνω σε μια συστάδα βράχων. Από το ναυάγιο επιβιώνουν μονάχα οι τέσσερεις κατάδικοι οι οποίοι ξεβράζονται από την τρικυμισμένη θάλασσα σε ένα μυστηριώδες νησί.

Εσείς αποκτάτε τον έλεγχο της τετραμελούς ομάδας με το πρώτο φώς της αυγής, ενώ βρίσκονται όλοι μέσα στο κλουβί. Βγαίνοντας από το κλουβί αντιλαμβάνεστε αρχικά ότι η πανίδα του νησιού δεν είναι και πολύ φιλική απέναντι στους επισκέπτες. Στην συνέχεια ανακαλύπτετε διάσπαρτα χειρόγραφα μηνύματα ενός τύπου που αυτοαποκαλείται Island Master, αφέντης του νησιού. Τα λεγόμενά του δημιουργούν την εντύπωση ότι το νησί είναι ένα τεράστιο θεματικό πάρκο δικής του κατασκευής, κάτι αντίστοιχο με τα Isla Nublar και Sorna, γεμάτο δοκιμασίες για τους φουκαράδες που ξεβράζονται εκεί. Στο χέρι σας είναι να μην επιτρέψετε στον Island Master να ικανοποιήσει τα σαδιστικά του ένστικτα στα κορμιά σας.

http://www.youtube.com/watch?v=1JzmWkL0acE

Εδώ γίνονται μπουντρούμια και τέρατα!
Η συντριβή εχθρών, παγίδων και δύσκολων γρίφων στο Legend of Grimrock 2 μπορεί να μην αποτελεί παιχνιδάκι αλλά είναι τόσο απολαυστική που θα σας εθίσει σε επικίνδυνο βαθμό. Βλέπετε τον κόσμο του παιχνιδιού μέσα από τα μάτια της ομάδας σας γεγονός που παρέχει συγκλονιστική αμεσότητα σε ότι και αν κάνετε. Το νησί αποτελεί ένα τεράστιο και ενιαίο σύμπλεγμα δασών, νησιδίων, τούνελ και μπουντρουμιών, συνεπώς η καταγραφή των κινήσεών σας επιβάλλεται.

Σε αυτή βοηθάει το τέλειο σύστημα χαρτογράφησης του παιχνιδιού. Ο χάρτης του είναι χωρισμένος σε τετράγωνα που προστίθενται αυτόματα πάνω του με κάθε σας βήμα. Η ομάδα σας προχωρά ενιαία από τετράγωνο σε τετράγωνο σαν να είναι ένα άτομο, στα πρότυπα του Eye of the Beholder και των αντίστοιχων τίτλων. Κινούμενοι θα έχετε την αίσθηση ότι χειρίζεστε ένα τεράστιο πιόνι σκακιού που πηγαίνει από τετράγωνο σε τετράγωνο, συνεπώς η κίνηση είναι ελαφρώς άκαμπτη συν του ότι δεν μπορείτε να πλήξετε στόχους περιφερειακά παρά μόνο όσους υπάρχουν ακριβώς μπροστά σας.

Ο χάρτης καταγράφει τέλεια όλες τις περιοχές που έχετε ανοίξει, επίγειες και υπόγειες και σας δίνει την δυνατότητα να σημειώσετε οτιδήποτε παρουσιάζει ενδιαφέρον. Χάρις στις σημειώσεις και τον χάρτη δεν είχα ποτέ πρόβλημα προσανατολισμού και μπόρεσα να ανατρέξω με ευκολία στα σημεία που υπήρχαν γρίφοι. Μόλις αποκτούσα τα απαραίτητα αντικείμενα για να τους επιλύσω.

Ο κόσμος του Legend of Grimrock 2 είναι κατακλυσμένος από κινδύνους και η αντιμετώπισή τους επιβάλλει μια ισχυρή τετράδα μαχητών. Προσωπικά ξεχύθηκα στην περιπέτεια παίρνοντας την έτοιμη ομάδα που παρέχει το παιχνίδι και η οποία αποτελείται από δύο humans (fighter – wizard), ένα ratling alchemist και έναν minotaur barbarian. Οι fighter και barbarian ήταν πάντοτε τοποθετημένοι στην μπροστινή δυάδα λειτουργώντας σαν ασπίδα για τους πιο αδύναμους χαρακτήρες και χτυπώντας αλύπητα με τα melee όπλα τους. Ο wizard εξαπέλυε τα spells του από απόσταση σχετικής ασφάλειας και ο alchemist αξιοποιούσε στο έπακρο τα πυροβόλα όπλα που έχει.

Χτίζοντας την τέλεια ομάδα
Η δημιουργία «χειροποίητων» ηρώων είναι πολύ άνετη διότι σε μια οθόνη υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά για να επιλέξετε. Η παρουσία της ίδιας λίστας από skills δεν μου πολυάρεσε. Θα προτιμούσα μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στα classes ώστε να έχει ξεχωριστό νόημα η επιλογή τους. Δεν ενδιαφέρομαι να μπορεί ο wizard μου να σηκώνει τσεκούρια και πανοπλίες. Τον έχω στην ομάδα για να μοιράζει spells στις εχθρικές μάπες. Φυσικά μπορείτε να ανεβάζετε μόνο τα skills που ανταποκρίνονται στην ειδικότητα του κάθε ήρωα, εντούτοις αντί για άχρηστα skills θα ήθελα περισσότερα class oriented skills.

Η επιλογή του race χαρίζει ορισμένα συν στα attributes, στα details και έξτρα ικανότητες όπως το χρησιμότατο "10% μεγαλύτερη ταχύτητα συσσώρευσης xp". Ανάλογα με την εργασία για την οποία προορίζετε τον χαρακτήρα σας θα επιλέξετε minotaur και barbarian για τανκ, insectoid και battle mage για πανίσχυρο μάγο κ.ο.κ. Η ποικιλία ρόλων στην ομάδα είναι επιβεβλημένη διότι η τοποθέτηση τους στον χώρο απενεργοποιεί ή αξιοποιεί τις ικανότητες τους. Αν για παράδειγμα φτιάξω μια ομάδα με τέσσερις warriors, οι δύο που θα βρεθούν στην πίσω γραμμή δεν μπορούν να χτυπήσουν τους εχθρούς διότι δεν τους φτάνουν! Η πίσω γραμμή είναι πάντοτε για υποστηρικτικούς χαρακτήρες που ρίχνουν από μακριά, δεν έχουν μεγάλη αντοχή και προστατεύονται από εκείνους στην πρώτη γραμμή.

Ο κόσμος του Legend of Grimrock 2 είναι από τους ομορφότερους που έχω ταξιδέψει ποτέ. Καταρχήν μιλάμε για έναν κόσμο ζωντανό, γεμάτο πλάσματα που περιφέρονται αδιάφορα στις περιοχές, σαν ελεύθερα θηρία σε ζούγκλα. Οι εναλλαγές μέρας και νύχτας είναι συνεχείς και τις αντιλαμβάνεστε από την ποσότητα του φωτός και του σκότους στον χώρο αλλά και διαμέσου του απίθανου οπτικού τρικ που βλέπετε όταν η ομάδα σας κοιμάται, τον ήλιο ή το φεγγάρι να διαγράφει την τροχιά του σε ένα ημικύκλιο.

Το σύστημα μάχης είναι ικανοποιητικό αλλά και αρκετά δύσκαμπτο για όσους δεν έχουν εξοικειωθεί με αντίστοιχα παιχνίδια. Τα πάντα κινούνται σε πραγματικό χρόνο, τουτέστιν δεν αποκλείεται να σας κοπανήσουν εχθροί την ώρα που κάνετε rest σε καμιά γωνία. Το μυστικό της επιτυχίας στις συγκρούσεις είναι το χώσιμο σε αδιέξοδους χώρους ώστε να υπάρχει πάντα μόνο ένας αντίπαλος απέναντι σας. Βίωσα τραγελαφικές στιγμές σε μια κατακόμβη γεμάτη ghouls που μου την έπεσαν από δύο και τρείς μεριές διότι δεν υπήρχε χώρος να καλυφθώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει ένα θαυματουργό spell που φυλακίζει εντός ενεργειακής ασπίδας για λίγο έναν εχθρό, επιτρέποντας στην ομάδα μου να επιτεθεί στον επόμενο.

Είστε έτοιμοι για μαγευτικές εμπειρίες;
Η μαγεία στο Legend of Grimrock 2 είναι απολύτως αναγκαία για την εξέλιξη της περιπέτειας αλλά η απόκτηση και η εκτέλεση της είναι αρκετά στρυφνή. Οι μάγοι της ομάδας έχουν ένα πίνακα από περίεργα σύμβολα. Με κρατημένο το δεξί mouse button τα σύμβολα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με φωτεινή γραμμή και να προκύψει ένα spell. Δυστυχώς κανένας μάγος δεν διαθέτει de facto ξόρκια αλλά τα αποκτά διαβάζοντας ειδικά scrolls που βρίσκονται διάσπαρτα στα levels. Μην φανταστείτε καμία τεράστια ποικιλία ξορκιών, εγώ βρήκα γύρω στα 20. Για να εκτελεστούν τα δυνατότερα scrolls πρέπει να έχετε τοποθετήσει αρκετά skill points σε όλες τις κατηγορίες μαγείας, δηλαδή… ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.

Εκτός μάχης ομολογώ πως είναι παιχνιδάκι η εκτέλεση ενός χρηστικού spell όπως είναι το light που φωτίζει το μέρος στα σκοτεινά μπουντρούμια για να μην κρατάτε συνέχεια αναμμένες δάδες. Εντός της μάχης η χρήση των spells μου έσπασε κυριολεκτικά τα νεύρα. Όχι μόνο πρέπει να ενώνεις με το mouse button πατημένο τα σύμβολα μεταξύ τους μέχρι να εκτελεστεί, αλλά μετά την εξαπόλυσή του τα σύμβολα σβήνουν και πρέπει να τα ξανανάψετε από την αρχή. Όλα αυτά την ώρα που δέχεστε damage από τους εχθρούς! Δεν έχω πρόβλημα με την χειροποίητη χρήση των spells αλλά θα μπορούσαν οι προγραμματιστές να αφήσουν σταθερό το τελευταίο ξόρκι που ρίξατε για να μην επαναλαμβάνετε την όλη διαδικασία από την αρχή.

Επίσης λάμπει δια της απουσίας του ένα healing spell! Ναι, καλά ακούσατε, δεν ανακάλυψα spell που να θεραπεύει τις πληγές, να ανεβάζει τα hit points ή να ανασταίνει τους νεκρούς χαρακτήρες! Την δουλειά του θεραπευτή έχει πλέον ο alchemist που κατασκευάζει potions για να κάνει όλα τα παραπάνω. Υπάρχουν healing crystals διάσπαρτοι που θεραπεύουν και ανασταίνουν αλλά την ώρα της μάχης ή σε περιοχή γεμάτη εχθρούς, μόνο τα potions μπορούν να γιατρέψουν την ομάδα. Προσθέστε στα προαναφερθέντα το ότι οι τραυματισμοί δεν θεραπεύονται όταν κάνετε rest για να καταλάβετε ότι σας περιμένουν άπειρα load/save.

Όλες οι επιθέσεις των χαρακτήρων έχουν cooldown μέχρι να ξαναχρησιμοποιηθούν αλλά ευτυχώς ο καθένας μπορεί να χτυπά και με τα δύο χέρια ενώ υπάρχει και δεύτερο σετ κινήσεων οπότε είναι σαν οι ήρωες να έχουν τέσσερα ενεργά χέρια στην μάχη. Θα ήθελα η ομάδα μου να μπορεί να χτυπήσει στόχους και πλάγια όπως στο Wizardry, δηλαδή να βαράνε οι πολεμιστές τα μπροστινά τέρατα και οι μάγοι τους πλαϊνούς εχθρούς πράγμα που δεν γίνεται. Θα ήθελα επίσης την επιλογή να χτυπούν όλοι οι χαρακτήρες ταυτόχρονα με τα επιλεγμένα όπλα και spells αντί να σπαταλώ περισσότερο χρόνο στο να κλικάρω το ένα χέρι μετά το άλλο ενώ θα μπορούσα να απολαύσω τα οπτικά εφέ της σύγκρουσης και το animation των εχθρών.



Το ζωηρό community του Legend of Grimrock 2 επιφυλάσσει νέα dungeons και γρίφους σε όσους μπουν στο Steam Workshop ενώ ο ενσωματωμένος editor υπάρχει για να φτιάξετε τα δικά σας μπουντρούμια.


Σπαζοκεφαλιές για έμπειρους λύτες
Το Legend of Grimrock 2 σκίζει με άνεση τα περισσότερα RPG στον τομέα των γρίφων. Η πλειονότητα των αινιγμάτων που σας περιμένει στις τεράστιες εκτάσεις του είναι πραγματικές σπαζοκεφαλιές. Ένας γρίφος–παλούκι ήταν σε μπουντρούμι όπου υπάρχουν πέντε πλάκες και ένα τεράστιο έντομο βρισκόμενο πίσω από σίδερα. Για να ανοίξω την πόρτα που θα μου έδινε πρόσβαση στα επόμενα δωμάτια έπρεπε να τηλεμεταφέρω το έντομο σε άλλο πάτωμα, να το περιμένω να πατήσει πάνω στην κατάλληλη πλάκα, να ανοίξω την καταπακτή και να πέσει το έντομο στο κάτω επίπεδο, πατώντας την πλάκα που άνοιγε την πόρτα!

Τα puzzles και η ανακάλυψη μυστικών δωματίων θέλουν μεγάλη παρατήρηση, πολλές φορές απαιτούν τον χειρισμό αντικειμένων από άλλες περιοχές αλλά υπάρχουν και γρίφοι που δεν πρόκειται να τους λύσετε ποτέ χωρίς online βοήθεια. Βρέθηκα μπροστά σε τέτοιο γρίφο στην προσπάθεια μου να προσεγγίσω το κεντρικό νησί στο Sleet Island. Ερωτώ τους δημιουργούς: έπρεπε να μυρίσω τα νύχια μου για να καταλάβω ότι πρέπει να σταθώ σε συγκεκριμένο σημείο της αντίπερα όχθης και να περιμένω να νυχτώσει για να βγει ένα… καλικαντζαροειδές που θα φτιάξει μια σπασμένη γέφυρα για να περάσω;

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι τεράστιος και θέλει πολύ περπάτημα το οποίο καταντά βαρετό όταν έχετε εξερευνήσει μια περιοχή και πρέπει να επιστρέψετε εκεί για να πάρετε κάτι. Υπάρχει ένα σημείο που λειτουργεί σαν κόμβος και εκεί θα βρείτε τηλεμεταφορείς για τις βασικές περιοχές αλλά δεν αρκεί. Έπρεπε να υφίστανται portals που θα διευκόλυναν την μετακίνηση μας και θα εξουδετέρωναν τα κουραστικά πισωγυρίσματα. Το μέγεθος του Legend of Grimrock 2 είναι ο ένας από τους δύο βασικούς παράγοντες (ο δεύτερος είναι η δυσκολία του) που θα καταναλώσετε τουλάχιστον 25 ώρες μέχρι να το τερματίσετε στα γρήγορα και άνω των 30 αν ψάχνετε τα μυστικά, θέλετε να πάρετε όλα τα αντικείμενα σε μια πίστα κ.ο.κ.

http://www.youtube.com/watch?v=q8UJV2XSg5Q

Old school αισθητική, new school γραφικά
Τα υπέροχα οπτικά εφέ και η λεπτομερής αναπαράσταση του κόσμου στο Legend of Grimrock 2 θα ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς και συνηθισμένους σε ποιοτικά γραφικά, οφθαλμούς σας. Τα τέρατα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία μορφών αλλά και ποιοτικού animation, εξαπολύοντας επιθέσεις που εξελίσσονται σε χρωματική φαντασμαγορία σαν τις ροχάλες των βατράχων, τις εμπρηστικές βόμβες των νάνων κ.ο.κ.

Η προσέγγιση των εχθρών και η μεγέθυνσή τους στην οθόνη προκαλούν συναισθήματα δέους: δείτε το σμάρι τεράστιων εντόμων να έχει κολλήσει στην οθόνη βουίζοντας με θυμό, τα ζωντανά φυτά να σας ρίχνουν… κλαδιές γεμίζοντας με φύλλα τον τόπο κ.ο.κ. Υπάρχουν δε σημεία που το design της πίστας με άφησε με ανοιχτό το στόμα. Στο Keelbreach Bog έχασα αρκετή ώρα επεξεργαζόμενος ένα κορμό δέντρου που έμοιαζε κυριολεκτικά ζωντανός. Τόσο τέλεια σχεδιασμένα ήταν τα κλαδιά και η κλίση τους.

Το soundtrack του παιχνιδιού με άφησε έκπληκτο με την μουσική υπόκρουση να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε western και πειρατική ταινία. Παραλλαγές του βασικού επικού theme θα ακούτε στις περισσότερες περιοχές και κυρίως στις μάχες με bosses. Στις κατακόμβες ο ρυθμός αλλάζει και γίνεται πολύ απόκοσμος και μυστηριώδης προκειμένου να σας δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πίσω από κάθε γωνία κρύβεται ο κίνδυνος.

Ατελείωτα μπουντρούμια
Αν έχετε προτίμηση σε dungeon crawler games τότε θα κλάψετε από την χαρά σας παίζοντας το Legend of Grimrock 2. Ο πρωτογονισμός του gameplay του δεν απευθύνεται σε όλα τα γούστα και χρειάζεται τεράστια υπομονή για να ξεπεράσετε τις δυσκαμψίες στο δυναμικό σύστημα μάχης. Αν το κατορθώσετε τότε θα χαρείτε που σκάσατε τα πολύτιμα 22 ευρουλάκια σας για να το αγοράσετε στο Steam, εγώ πάντως σας παροτρύνω να αγοράσετε το Legend of Grimrock Bundle με 28 ευρώ για να αποκτήσετε και το πρώτο μέρος σε εξευτελιστική τιμή.

Θετικά:
- Σκληροπυρηνικό old school gameplay που δοκιμάζει στο έπακρο τις ικανότητές σας
- Τεράστιος, ζωντανός και πανέμορφα σχεδιασμένος κόσμος
- Άφθονη διάρκεια
- Δύσκολοι και έξυπνοι γρίφοι
- Εθιστική δράση.
- Η δημιουργία όπως και η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι μια εύκολη και απολαυστική διαδικασία
- Άριστο σύστημα χαρτογράφησης
- Έχει ενσωματωμένο editor

Αρνητικά:
- Περιμέναμε μεγαλύτερη διαφοροποίηση στα skills
- Δύσχρηστο σύστημα μάχης, ενεργοποίησης των spells και μονοκόμματη κίνηση της ομάδας
- Απουσία healing spells που οδηγεί σε συχνό θάνατο μελών της ομάδας και αδιάκοπα load/saves
- Πολλά πισωγυρίσματα στις ίδιες περιοχές και απουσία τρόπου εύκολης διακίνησης μεταξύ απομακρυσμένων σημείων
- Αυξημένο επίπεδο δυσκολίας
- Ορισμένοι απάνθρωπα δύσκολοι γρίφοι

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.3

Η ενασχόληση μαζί του θα βγάλει τον τέλειο RPGα από μέσα σας!

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
legend, legend, old school, το νησι, rpg, master, school, εμφάνιση, sequel, επηρεάζει, island, http, youtube, fighter, wizard, class, race, ζούγκλα, button, φας, light, hit, σετ, animation, community, νέα, steam, workshop, online, συγκεκριμένο, design, games, δραση, ομαδα διας, www.youtube.com, αλλαγη ωρας 2012, εξτρα, ζούγκλα, βημα, γριφοι, γωνια, δουλεια, εργασια, ηχος, θαλασσα, μουσικη, νησι, νυχια, ξορκια, ονοματα, παιχνιδια, περιεργα, ρυθμος, φυτα, φως, ωρα, games, rpg, youtube, αγορα, αισθητικη, αναμνησεις, ασπιδα, ατομο, βοηθεια, βομβες, βρειτε, γεγονος, γεφυρα, γινεται, γινονται, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δυναμικο, δωματια, εφε, ευρω, υπαρχει, ενεργα, εμφάνιση, εξελιξη, επηρεάζει, επρεπε, εχθροι, ζησε, υπηρχαν, υπομονη, ηρωες, κινηση, κλιση, κομβος, χτυπα, μαγεια, μαη, μαη μου, μακρια, ματια, μηνυματα, μυστικο, μπορειτε, μυαλο, μυστικα, νευρα, νοημα, ομαδα, παντα, οθονη, οπτικα, πυξιδα, πλακα, πορτα, πωλησεις, σετ, συγκεκριμένο, σιδερα, συνεχεια, συμβολα, σπαζοκεφαλιες, στομα, τετραγωνο, τιμη, φας, φεγγαρι, φυσικα, φυλλα, χερι, χαρα, χωσιμο, ωρες, animation, button, sequel, class, community, design, ετοιμη, fighter, hit, island, wizard, κλουβι, ξορκι, light, μπροστα, master, workshop, old school, παιχνιδι, πληγες, race, school, steam, ταξιδι, online, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα