Toukiden 2

Slayers Unite!

Όσοι παρακολουθούν στενά την ιαπωνική gaming βιομηχανία, σίγουρα θα γνωρίζουν και είναι πολύ πιθανό να έχουν παίξει κάποιο επεισόδιο από τη δημοφιλή σειρά Monster Hunter της Capcom, η οποία δικαίως -με το ξεχωριστό ύφος της- δημιούργησε και κέρδισε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των gamers που ασχολήθηκαν μαζί της. Οπότε, ήταν λογικό από τη δημοφιλή σειρά της Capcom

και την επιτυχία που αυτή σημείωσε να εμπνευστούν και άλλοι.Το Toukiden, μολονότι βασίστηκε στην εν λόγω δημοφιλή σειρά, με τη βοήθεια της Omega Force -η οποία ασχολείται με τη μυθολογία και την πραγματική ιστορία της ιαπωνικής κουλτούρας- κατάφερε να αναδειχθεί σε μια διαφορετική, αξιοπρεπή και με προσωπικό ύφος επιλογή για το είδος. Η ιστορία του Toukiden 2 μάς βρίσκει πάλι σε μια Ιαπωνία κατακλυσμένη από δαίμονες-oni, όπου εμείς αναλαμβάνουμε το ρόλο του Slayer- εξαγνιστή των δαιμόνων, τον οποίο δημιουργούμε όπως επιθυμούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή.

Κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής μάχης ανοίγει μια χρονοπύλη και ξαφνικά βρισκόμαστε στο χωριό Mahoraba, το οποίο προστατεύεται από την ιέρεια του χωριού με ένα δυνατό θόλο, ο οποίος απωθεί τους δαίμονες. Σε αυτό το σημείο εμείς καλούμαστε να ανακτήσουμε τις αναμνήσεις μας, αλλά και να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό με τους δαίμονες (και όχι μόνο). Η ιστορία και οι χαρακτήρες, για ακόμη μια φορά δια χειρός Omega Force, βρίσκονται σε αρκούντως ικανοποιητικά επίπεδα. Πλέον, ως hub -όπως ίσως μαντέψατε ήδη- λειτουργεί το νέο προστατευμένο χωριό, ενώ οι μεγάλες διαφορές στον κόσμο του Toukiden 2 σε σχέση με τον προκάτοχό του, είναι πως πλέον έχουμε να κάνουμε με open world στοιχείο, πράγμα που σημαίνει τεράστιες, ευχάριστες και διαφορετικές θεματικές εκτάσεις γης που μας οδηγεί η κεντρική ιστορία.

Επίσης, γνωστά συνοδευτικά στις τεράστιες αυτές περιοχές είναι και διάφορα objectives, τα οποία οδηγούν είτε στην απόκτηση υλικών για δημιουργία όπλων, είτε στην εύρεση νέων mitama, τα οποία αντικατοπτρίζουν αληθινά πρόσωπα ή προϊόντα μυθοπλασίας της ιαπωνικής κουλτούρας, που λειτουργούν ως ενίσχυση ικανοτήτων για τους χαρακτήρες μας. Επιπλέον, στον κόσμο του παιχνιδιού υπάρχει εναλλαγή νύχτας/ ημέρας, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ύπαρξη του μιάσματος-αύρας των δαιμόνων, η οποία λειτουργεί ως χρονόμετρο ώστε να μας δείξει πόσο χρόνο έχουμε ακόμη στην περιπλάνησή μας. Όμως επειδή μιλήσαμε για hub στην αρχή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για backtracking, εφόσον σε κάθε περιοχή που εξελίσσεται η ιστορία του τίτλου, υπάρχουν οι αντίστοιχες πέτρες μεταφοράς, οι οποίες μας μεταφέρουν άμεσα από τη μια περιοχή στην άλλη.

Επειδή οι περιοχές είναι μεγάλες, οι δημιουργοί προνόησαν και άλλους τρόπους μετακίνησης ώστε να μην αποθαρρύνουν τον παίκτη. Για παράδειγμα, υπάρχει η λειτουργία πολύ γρήγορου τρεξίματος με την απαραίτητη χρήση της μπάρας συγκέντρωσης (focus), ενώ διατίθεταο και η καινούργια λειτουργία του demon hand, το οποίο εκτός της χρησιμότητάς του εντός της μάχης, βοηθά στην αναρρίχηση σε διάφορα σημεία του χάρτη ή στην "εκτίναξη" από σημείο σε σημείο ώστε να φτάσετε εκεί που επιθυμείτε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο open world τμήμα, θα συναντήσετε μικρούς αλλά και μεγαλύτερους εχθρούς, στις μάχες με ορισμένους από τους οποίους θα μπορείτε να αποδράσετε, αλλά σε κάποιες άλλες -που διαθέτουν υψηλότερες προκλήσεις- θα πρέπει να νικήσετε τον αντίπαλο για να προχωρήσετε.

Στη μάχη και περιπλάνηση, σας συνοδεύουν μέχρι τρεις χαρακτήρες που ελέγχει η φιλική A.I. η οποία για ακόμη μια φορά είναι εξαιρετική και αξιόπιστη, εφόσον ανταποκρίνεται άμεσα σε όποια εντολή της δώσουμε -είτε να επιτεθεί είτε να εστιάσει σε υποστηρικτικό ρόλο. Το σύστημα μάχης παραμένει το γνώριμο της σειράς, με το κάθε πλήκτρο να συνδέεται με τις οικίες, ελαφριές, βαριές και ειδικές επιθεσεις που υιοθέτει το κάθε όπλο. Τα Mitama, όπως προαναφέραμε, κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στη μάχη και μπορούμε να εξοπλίσουμε μέχρι τρία στον ήρωά μας. Αυτά τα πνεύματα/ ειδικές κινήσεις χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες και έρχονται με τις δίκες τους ικανότητες και μαγείες, που θα μας στηρίξουν στη μάχη. Για παράδειγμα, κάποια ενισχύουν την ίασή μας, άλλα την ταχύτητα μας και κάποια μπορούν να βοηθήσουν στη φυσική μας δύναμη.

Επιπροσθέτως υπάρχει και το νέο χαρακτηριστικό του demon hand, το οποίο μας βοηθά να πιανόμαστε από τον εχθρό ώστε να του επιτεθούμε. Σημαντική είναι και η ύπαρξη μιας επίθεσης που ρίχνει κάτω τον αντίπαλό μας, με τη χρήση της unity μπάρας, η οποία γεμίζει κατά τη διάρκεια της μάχης. Επιπλέον, το κλείδωμα στόχου και η κάμερα δεν δημιουργούν προβλήματα, βοηθώντας έτσι στην έτσι και αλλιώς πολύ καλή ροή της μάχης. Η εχθρική A.I. ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε σε αυτού του είδους τα παιχνίδια, δηλαδή όταν μειώνεται η υγεία της αλλάζει μοτίβο κινήσεων, γίνεται πιο ευέλικτη και πιο δυνατή, ενώ σε ό,τι αφορά τον τρόπο της μάχης, η τακτική είναι η γνωστή: χτυπάμε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του τέρατος μέχρι να σπάσει/ κοπεί, εξαγνούμε το κομμένο κομμάτι ουτώς ώστε να αποκτήσουμε το υλικό που αναζητούμε και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να νικήσουμε.

Η δυσκολία του Toukiden προκύπτει από τον τον εξοπλισμό που θα δημιουργήσουμε μέσω του crafting συστήματος. Ανάλογα με την πρόοδό μας ξεκλειδώνουμε καινούργιες επιλογές για τον εξοπλισμό μας, ο οποίος ταυτίζεται με διαφορετική ενίσχυση στατιστικών επίθεσης και άμυνας, και αντιστάσεις σε συγκεκριμένα στοιχεία όπως φωτιά, νερό, γη κ.λπ. Το κάθε όπλο έρχεται με τα δικά του μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα -όπως το καινούργιο όπλο, η ασπίδα και σπαθί, το οποίο παρέχει δυνατή άμυνα και επίθεση- ενώ όλα τα υπόλοιπα όπλα που υπήρχαν στον προηγούμενο τίτλο κάνουν ξανά την εμφάνισή τους (δόρυ, ξίφος, τουφεκιά και άλλα). Το crafting γίνεται με την παραδοσιακή εύρεση των σωστών αντικειμένων από το χάρτη, όμως πρέπει να πούμε ότι είναι αρκετά ευέλικτο και φιλικό, μιας και προσδιορίζει την τοποθεσία του κάθε υλικού που απαιτείται.

Μετά την ολοκλήρωση της ιστορίας -ή ακόμα και κατά τη διάρκειά της- μπορείτε να ασχοληθείτε με τις γνωστές offline και online αποστολές (phases), στις οποίες καλείστε να νικήσετε συγκεκριμένα τέρατα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο ούτως ώστε να ανεβείτε κατάταξη και να αντιμετωπίσετε καινούργιες προκλήσεις. Αυτό το οποίο κάνει δυσάρεστη εντύπωση -και κατ' επέκταση αποτελεί μια δυσνόητη επιλογή από την πλευρά των δημιουργών- είναι πως στις εν λόγω αποστολές δεν μιλάμε για χάρτη χωρισμένο σε περιοχές -όπως είχαμε συνηθίσει στο Kiwami- αλλά για μια αρένα/ οριοθετημένη περιοχή στην οποία καλούμαστε να νικήσουμε τις εχθρικές μονάδες.

Στο online κομμάτι κατά τη διάρκεια ενασχόλησής μας δεν αντιμετωπίσαμε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Εκτός αυτού, διαφορετικό πλήθος απόστολων και στόχους προσφέρει το online κομμάτι των απόστολων από ό,τι το offline, πράγμα που σημαίνει πως για να εξαντλήσετε το περιεχόμενο του Toukiden 2, θα χρειαστείτε εκατοντάδες ώρες. Ο τεχνικός τομέας του τίτλου βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, το OST αποτελείται από τις γνωστές, ιαπωνικές μελωδίες που συνοδεύουν τους τίτλους της Omega Force, τα ιαπωνικά voice overs -ως μοναδική επιλογή- είναι καλοδουλεμένα και έρχονται από γνωστούς ηθοποιούς, η ανάλυση και τα fps αποδίδουν όμορφα τον κόσμο και, γενικά, έχουμε να κάνουμε με ένα καλοσχεδιασμένο παιχνίδι.

Τα μοναδικά μας παραπόνα στον τεχνικό τομέα από τις πολλές ώρες ενασχόλησής μας με το παιχνίδι, εστιάζονται στο single player κομμάτι του. Πιο συγκεκριμένα, στο τμήμα της περιπλάνησής μας στο χωριό εμφανίζονται με pop-up οι διάφοροι χαρακτήρες που περιπλανώνται, ενώ κάποιοι διάλογοι που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του open world τμήματος δεν εμφανίζουν παράθυρα διαλόγων, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε τι ακριβώς θέλουν να πουν οι χαρακτήρες. Επίσης, επιθυμητή θα ήταν η ύπαρξη μιας online λειτουργίας και στο open world κομμάτι, διότι αφενός οι αποστολές μοιάζουν με αρένες και αφετέρου μια τέτοια δυνατότητα σίγουρα θα καθιστούσε το παιχνίδι πιο ευχάριστο με παρέα. Εν κατακλείδι, το Toukiden 2 αποτελεί αναπόφευκτη επιλογή για όσους έχουν περάσει ευχάριστα με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς από την Koei-Tecmo. Ωστόσο, οι φίλοι της σειράς Monster Hunter δύσκολα θα καταφέρουν να το αγαπήσουν.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4ps vita Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over