TT Isle of Man: Ride on the Edge

Μια περιπετειώδης βόλτα στο Isle of Man.

Είναι αλήθεια πως το TT Isle of Man: Ride on the Edge είναι ένα τολμηρό εγχείρημα. Όπως ακριβώς και ο ίδιος ο αγώνας που διαδραματίζεται στο νησί Mann. Η Βigben συνεχίζει να καταπιάνεται με δημιουργίες γύρω από τους δύο τροχούς και παρόλο που η Kylotonn είναι αυτή που

έχει αναλάβει για ακόμα μια φορά την ανάπτυξη του τίτλου, πιθανότατα κάποια λαθάκια θα μπορούσαν να απουσιάζουν. Όμως η παρούσα πρόταση είναι τόσο ιδιαίτερη, τόσο απαιτητική αλλά και τόσο δύσκολη, που πραγματικά θα δοκιμάσει τις ικανότητες ακόμα και των πλέον έμπειρων παικτών.

Για την ιστορία, το "Isle of Man" είναι ένα μικρό νησί μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενεί τον θρυλικό, πλέον, φερώνυμο αγώνα. Οι φανατικοί οπαδοί των δύο τροχών θα πρέπει να ανατρέξουν πίσω στο 1907, ημερομηνία όπου και διεξήχθη ο πρώτος αγώνας και αξίζει να σημειωθεί πως από τότε μέχρι σήμερα μόνο ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος στάθηκε ικανός να ανακόψει αυτό το ετήσιο event. Με την πάροδο των χρόνων η διαδρομή έχει υποστεί αρκετές αλλαγές, αν και αναμενόμενα ένας αγώνας αντοχής που εκτυλίσσεται σε αστικούς δρόμους, ποτέ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ασφαλής. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει αναγνωριστεί σαν "επίσημη" διοργάνωση, με τα θανατηφόρα ατυχήματα να είναι αρκετά, όμως από την άλλη, αυτή είναι και η γοητεία του συγκεκριμένου event. Η οδήγηση στο όριο με τον κίνδυνο να ελλοχεύει σε κάθε στροφή.

Για πολλούς η διαδρομή αποτελεί το αντίπαλο δέος του Nürburgring, μιας και σε μήκος 60 χιλιομέτρων, οι αναβάτες θα πρέπει να περάσουν από 200+ στροφές, δίχως ανάσα και δίχως στάση, προσπαθώντας να επιτύχουν έναν ανταγωνιστικό χρόνο. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση προσπαθεί να αναπαράγει η Kylotonn και σε μεγάλο βαθμό η αλήθεια είναι πως τα καταφέρνει. Το TT Isle of Man: Ride on the Edge ξεκινάει, αναμενόμενα, με ένα λιτό tutorial, όπου με τη σειρά του θα αποτελέσει και το πρώτο τεστ για τον παίκτη ώστε να δει τις ικανότητες του... αλλά και την υπομονή του.

Θα ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Ο τίτλος αυτός δεν είναι απλά δύσκολος. Είναι πάρα πολύ δύσκολος. Η οδήγηση σε στενούς επαρχιακούς δρόμους με υψηλές ταχύτητες είναι στιγμές που καταντάει περισσότερο αγχωτική παρά απολαυστική, έχοντας πάντα κατά νου πως η παραμικρή επαφή με κάποιο αντικείμενο θα επιφέρει μία ολέθρια πτώση. Οπότε, έχοντας αυτή την ιδιαιτερότητα κατά νου, ας κρίνει ο καθένας αν είναι διατεθειμένος να επενδύσει επάνω σε αυτό το παιχνίδι. Σε επίπεδο επιλογών το TT Isle of Man: Ride on the Edge περιστρέφεται γύρω από τη συγκεκριμένη, πραγματική διαδρομή και τίποτα περισσότερο, με το career mode να μην είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Πρακτικά, ο παίκτης θα ξεκινήσει από μία μικρή ομάδα και σταδιακά θα πρέπει να μεταπηδήσει σε περισσότερο γνωστές –εργοστασιακές ομάδες, αναμενόμενα, δεν υπάρχουν- που με τη σειρά τους θα είναι σε θέση να τον εφοδιάσουν με ταχύτερες μοτοσυκλέτες και με συνεχή υποστήριξη σε επίπεδο βελτιώσεων. Ο τίτλος της Kylotonn παρέχει superstock και superbike μοτοσυκλέτες, με την διαφορά στον κυβισμό και την ιπποδύναμη να είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το βασικότερο κριτήριο επιλογής. Τα πάντα ακολουθούν πιστά την πραγματικότητα, τόσο σε επίπεδο κατασκευαστών όσο και οδηγών και χορηγών, οπότε από το πρώτο δευτερόλεπτο δημιουργείται μία μοναδική αίσθηση αυθεντικότητας.

Το TT Isle of Man: Ride on the Edge ξεδιπλώνει σιγά σιγά τα χαρτιά του, οπότε αξίζει να σημειωθεί πως η διαδρομή δεν είναι από την αρχή διαθέσιμη σε όλο της το μήκος. Ο παίκτης καλείται να επιλέξει το σημείο εκκίνησης και τερματισμού, αν και επιβάλλεται να ασχοληθεί πρώτα με το career ώστε να ξεδιπλώσει ολόκληρη τη διαδρομή και κατόπιν να είναι σε θέση να τρέξει σε επιμέρους τμήματά της. Πραγματικά, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι κάποιος να εκτελέσει έναν ολόκληρο "γύρο", όχι επιτυγχάνοντας έναν καλό χρόνο, αλλά καταφέρνοντας να μην πέσει, αφού -όπως προαναφέραμε- το επίπεδο δυσκολίας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα εξαιτίας της φύσεως της διαδρομής. Η ομάδα ανάπτυξης έχει αποδώσει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, οπότε ακόμα και μια υδρορροή, ένα μικρό χαντάκι, μία ανωμαλία της ασφάλτου ή ένα καπάκι αποχέτευσης, θα είναι σε θέση να θέσουν τον αναβάτη εκτός μηχανής.

Το δυσάρεστο, ωστόσο, εντοπίζεται στις διαδρομές εκτός της επίσημης. Ενώ, λοιπόν, η Kylotonn έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην καταγραφή και απόδοση της επίσημης διαδρομής, οι λοιπές, που είναι σχεδιασμένες από την ίδια και είναι μη υπαρκτές, δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο πρόκλησης και οδηγικής απόλαυσης, με αποτέλεσμα ο παίκτης να μένει, εν τέλει, με μια και μόνο αξιόλογη διαδρομή. Και αυτό, δηλαδή η έλλειψη ποικιλίας και περιεχομένου, είναι που ζημιώνει το παιχνίδι. Το μοντέλο χειρισμού μπορεί να καταταχθεί ανάμεσα στα κορυφαία της κατηγορίας, ακολουθώντας την λογική των τίτλων της Milestone. Η απόλυτη εξομοίωση επιτυγχάνεται δίχως κόπο, με μοναδικό μας παράπονο να είναι η χρήση του πίσω φρένου, του οποίου ο παίκτης δεν αναλαμβάνει ποτέ τον απόλυτο έλεγχο.

Αρκετά παράπονα όμως προκύπτουν από το μοντέλο φυσικής, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που οι μοτοσυκλέτες θα στρίβουν με πάρα πολλά χιλιόμετρα σε κλειστές στροφές δίχως καμία απώλεια στην πρόσφυσή τους, ενώ σε πιο ανοικτές στροφές η υπερστροφή θα εμφανίζεται με έναν υπερβολικό, σχεδόν ψεύτικο τρόπο. Το TT Isle of Man συμπληρώνεται από έναν τεχνικό τομέα που αδυνατεί να εντυπωσιάσει, και κρίνοντας από την φύση των αγώνων, η εικόνα δεν είναι απλά μέτρια, αλλά μάλλον ξεπερασμένη. Το σύνολο αναβάτη-μοτοσυκλέτας είναι ικανοποιητικό και κινείται στα επίπεδα της κατηγορίας που έχουμε δει σε παιχνίδια του ανταγωνισμού, με τις λεπτομέρειες να ξεχειλίζουν και να συνθέτουν μία όμορφη εικόνα.

Επιπροσθέτως, ρίχνοντας μια ματιά στην διαδρομή, οι πιο παρατηρητικοί θα συνειδητοποιήσουν πως η ομάδα ανάπτυξης μάλλον έχει σκανάρει την πραγματική και έχει μεταφέρει σχεδόν τα πάντα, από την πραγματικότητα εντός του τίτλου της. Αντικείμενα δίπλα στην άσφαλτο, όπως τηλεφωνικοί θάλαμοι, σπίτια, ακόμα και γλάστρες, έχουν μεταφερθεί με έναν αρκετά ικανοποιητικό τρόπο, αλλά, δυστυχώς, η μηχανή γραφικών δεν μπορεί να ανατπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής μας και δείχνει την ηλικία της. Τα περιβάλλοντα αδικούνται εξαιτίας της χαμηλής ανάλυσης που έχει χρησιμοποιηθεί, ενώ και η εικόνα των δέντρων δεν είναι ρεαλιστική.

Βέβαια, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται όταν οι μοτοσυκλέτες αναπτύσσουν υψηλές ταχύτατες και οι τεχνικές ατασθαλίες επηρεάζουν το ίδιο το gameplay. Το frame rate αρχίζει να παρουσιάζει διακοπές, ενώ και το blur effect μπερδεύει ακόμα περισσότερο, εμποδίζοντας σε περιπτώσεις τη σωστή οπτική του οδηγού. Το περίεργο της υπόθεσης, εδώ, είναι πως κατά την διάρκεια των αγώνων ο παίκτης σπάνια θα συναντήσει περισσότερους από 4-5 αντιπάλους, μιας και ο θεσμός ακολουθεί την λογική της χρονομέτρησης (κάτι σαν το Rally), οπότε είναι απορίας άξιο γιατί υπάρχουν αυτά τα τεχνικά προβλήματα. Κλείνοντας, να πούμε πως υπάρχει τοπικό multiplayer, αλλά πάλι με τη λογική της χρονομέτρησης και όχι με ταυτόχρονη κίνηση στη διαδρομή, ενώ στο online multiplayer δεν καταφέραμε ποτέ να βρούμε ικανοποιητικό αριθμό παικτών για να εκφέρουμε ασφαλή άποψη.

Η αλήθεια είναι πως το TT Isle of Man: Ride on the Edge είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, που κατά την ταπεινή μας γνώμη όλοι οι φίλοι των δύο τροχών στα videogames θα πρέπει να του ρίξουν μια ματιά. Είναι η μοναδική φορά που η συγκεκριμένη διαδρομή έχει αποτυπωθεί σε όλο της το εύρος, με ακρίβεια και καλή απόδοση και η εμπειρία ενός και μόνο γύρου είναι, απλά, μοναδική. Όμως είναι η ίδια η φύση του συγκεκριμένου αγώνα που εκτοξεύει το επίπεδο δυσκολίας σε αστρονομικά επίπεδα, ενώ το φτωχό περιεχόμενο, αλλά και τα λαθάκια στον τεχνικό τομέα, ενδεχομένως να αποθαρρύνουν αρκετούς από το να ασχοληθούν σε βάθος με την νέα πρόταση της Kylotonn.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4xbox one
Keywords
Τυχαία Θέματα